6 évnél régebbi cikk

Március 19-ig még kérheted adóbevallásod tervezetét a NAV-tól!
Fehérvár Médiacentrum fotója
hirek.ma
Március 19-ig még kérheted adóbevallásod tervezetét a NAV-tól!

A magánszemélyek 80 százalékának semmilyen teendője nincs az adóbevallásával, tavaly óta a NAV automatikusan elkészíti azt. Az idei tervezeteket az ügyfélkapusoknak már március elején elküldte az adóhivatal. Az ügyfélkapuval nem rendelkezők pedig március 19-ig kérhetik az adóbevallás tervezet postázását.

A munkáltatók és a kifizetőhelyek által megadott adatokból a tavalyihoz hasonlóan idén is összeállította a NAV a magánszemélyek adóbevallás tervezetét. Ezzel mintegy ötmillió magánszemély mentesülhet a bonyolultabb adminisztráció terhétől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján már ügyfélkapun keresztül elérhetőek a bevallási tervezetek. Több mint 3,2 millió - ügyfélkapuval rendelkező - magánszemély akár a mobiltelefonján, a tabletjén vagy a számítógépen is megtekintheti, illetve ha szükséges, szerkesztheti is az szja-bevallását.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek március 19-éig, többek között levélben, SMS-ben vagy a NAV honlapján kitölthető űrlapon kérhetik, hogy a hivatal az adóbevallási tervezetet nyomtatott formában küldje el. Március közepéig csaknem félmillióan kérték a tervezet postázást, mintegy 50 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.

Március 19-e után a tervezet már csak személyesen kérhető a NAV ügyfélszolgálatain, vagy ügyfélkapunyitás után bármikor hozzáférhető elektronikusan is. Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor nem kell tennie semmit - az őstermelő és áfa fizetésre köteles magánszemélyek kivételével -, május 22-én a NAV által elkészített tervezet hivatalos szja-bevallássá válik.

További információ a www.nav.gov.hu/szja/szja oldalon olvasható vagy általános tájékoztatás kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

"A cél az, hogy 2021-ben a vállalkozások szinte minden bevallási-tervezetét a NAV készítse el." -fogalmazta meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte: a kényelem, a gyors elérés és az egyszerűség mellett 2015-höz képest idén 138 tonna papírt is megtakarított a NAV az e-szja-val, ugyanis több mint 700 ezer egységcsomaggal készült kevesebb. "Ha az így ki nem nyomtatott bevallási lapokat egymás mögé helyeznénk, akkor az 9076 kilométer hosszú lenne, elérne Budapesttől egészen Tokióig." -érzékeltette. Hozzátette: a hosszú távú cél az adóhivatal papírmentessé tétele.

Forrás: nav.gov.hu, piacesprofit.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek