5 évnél régebbi cikk

Te hogyan töltöd notebookod akksiját?
Fehérvár Médiacentrum fotójaTe hogyan töltöd notebookod akksiját?

Az elmúlt évek piaci trendjei azt mutatják, hogy az asztali számítógépek piacát kezdik letarolni a notebookok. Évek óta több laptopot értékesítenek, mint klasszikus asztali munkaállomást. Ezért aztán adja magát a kérdés, hogy ki, hogyan tölti a notebookját?

Mielőtt azonban belemennénk a konkrét dolgokba, nézzünk meg pár dolgot. Először is azzal érdemes foglalkozni, hogy tényleg annyira menő a notebook? Nos, a lényeget tekintve igen. Bár azt azért itt is meg kell jegyezni, hogy ugyebár a piaci igényeket, miszerint mi felhasználók több laptopot vásárlunk, mint asztali számítógépet, nem feltétlen mi befolyásoljuk. A gyártók ügyesen bírnak minket terelgetni a notebookok felé vezető úton, de kétségtelen tény, hogy én is sok előnyét élvezem a hordozható számítógépnek.

Először is ugyebár, mobil. Könnyen magammal vihetem egy hétvégi kikapcsolódásra. Nyaralás közben is előkapható, akár egy esti filmnézésre vagy egy gyors céges mail elküldésére, esetleg egy elfelejtett munkafolyamat befejezésére. Mert bizony a munkahelyek sem véletlen preferálják, hogy a munkavállalók notebookon dolgozzanak az irodákban is. Ezáltal sokkal könnyebb a munkavállalót “mobilizálni” és a kolléga is sokkal könnyebben rávehető a munkaidőn kívüli munkára. Főleg, hogy azt egy munkáltató sem csekkolja, hogy munkaidőn túl ki, mire is használja a céges “juttatásként” kapott munkaeszközt.

Másrészt pedig azt érdemes megjegyezni a notebookok előretörésével kapcsolatban, hogy míg korábban jellemzően csak az asztali számítógépek kiegészítői lehettek a notebookok (a nagy súlyuk és kellő funkcionalitás hiányában), addig napjainkban már teljes értékű, minden olyannal felszerelt gépekről beszélhetünk, amit egy asztali gép is tud. Sőt! Akár annál sokkal többet is tudhatnak - nem is annyival drágábban - , hogy ne érje meg elgondolkodni azon, hogy a korosodó asztali PC helyét egy notebook váltsa már a háztartásokban is.

Apropó, sokan szokták kérdezni tőlem, mert itt is hol notebookozom, hol laptopozom, hogy most akkor laptop vagy notebook? Kinek mi tetszik? Nekem autóm van, valakinek meg kocsija.

És akkor a lényeg: töltsem vagy ne töltsem?

Sokan kérdezgetik tőlem is az Excomban egy-egy notebook vásárlásánál, hogy, hogyan kell helyesen használni a laptop akkumulátorát? Nos, a legtöbb gondolt vagy hallott praktika, ötlet és módszer valójában ártalmas az akkumulátorra és lényegesen csökkenti nemcsak a telepek üzemidejét, de élettartamát is.

A legideálisabb és a legcélravezetőbb az akkumulátor számára, ha a következőt vesszük alapul:

  • Nem szabad a laptop akkumulátorát rendszeresen maximálisra feltölteni
  • Nem szabad hagyni a telepek teljes lemerülését
  • A laptop akkumulátor üzemeltetése a töltöttségi szint 40%-a és 80%-a között a legoptimálisabb.

Ha így töltjük a laptop akkumulátorát, az megsokszorozza az élettartamát, akár négyszeresen is. Ennek oka a lítium-polimer akkumulátor cellák működésében rejlik. A maximumhoz közeli töltöttségi szinten a feszültségnövekedés a cellák gyors elhasználódásához és öregedéséhez vezet, mely kapacitás csökkenéssel jár együtt, így lényegesen lecsökkentve a töltési ciklusok számát.

Az újabb Windowsokban, főleg a Windows 10-ben már egészen aprólékosan beállítható az akkumulátor használatának típusai és az értesítések is egyszerűen testre szabhatóak, ezzel is megkönnyítve a felhasználók dolgát, hosszabbítva az akku életciklusát. 

A legcélravezetőbb tehát, ha alkalmazkodunk a notebook életviteléhez. Ha kezd merülni, feltöltjük. Feltöltés után levesszük a töltőről, feleslegesen ne tartsuk rajta. Ez lenne az egészséges életciklusa egy notebook akkujának.

Vizsgálatok és tesztek szerint a rendszeresen teljesre töltött laptop akkumulátor már 300-500 töltési ciklus után meghibásodott, míg a 70%-ra töltött akkumulátorokat csak 1200-2000 ciklus után kellett szervizbe vinni. Azonban az kétségtelen tény, hogy a laptop akkumulátorának helyes töltésére rendkívül nehéz odafigyelni. Nem is igazán praktikus az ilyen művelet, hiszen nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a töltöttség jelző ikont. Szerencsére találunk szép számmal olyan alkalmazásokat - Windows és Mac operációs rendszerre is -, melyek elvégzik helyettünk ezt a munkát. Érdemes a Google keresőben keresgetni ilyen programokat.

Mivel munka vagy filmnézés közben nem tudunk odafigyelni arra, hogy mikor kell ki- és bekapcsolni a laptop töltőjét, ezért óhatatlanul is elérkezik az idő, amikor cserélni kell a telepet. Azt szoktuk mondani, hogy a notebook akkuja akárcsak egy autó akkuja, fogyó eszköz. Már ha a mobilitás fontos elvárásunk notebookunktól. Mert ne felejtsük el, hogy asztali gépként is használhatjuk a laptopot, ebben az esetben akkumulátorára nincs is szükségünk (ilyenkor a laptoptöltő csak sima tápegységként, AC/DC-adapterként működik), ezért az ilyen típusú hosszabb használat idejére érdemes az akkut eltávolítani a hordozható számítógépből és a megfelelő töltöttségi szint mellett külön tárolni.

Az akkumulátor élettartamára a töltés optimális kondícióinak betartásán kívül a hőmérséklet, illetve a túlmelegedés lehet nagy hatással, ezért mindig érdemes gondoskodnunk a laptop megfelelő hűtéséről, akadálytalan szellőzéséről is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek