5 évnél régebbi cikk

Végre elkezdődött óceánjaink kipucolása
Fehérvár Médiacentrum fotójaVégre elkezdődött óceánjaink kipucolása

Elsőként a Csendes-óceánon lebegő hatalmas szemétszigeteket tüntetheti el az a speciális szűrő, amely a tervek szerint 30 év alatt a műanyagok 90%-t kipucolja az óceánokból és tengerekből.

Egy holland fiatalember, Boyan Slat egyszer Görögországban búvárkodott, amikor elszörnyedve látta, hogy a tengerben konkrétan több a szemét, mint a hal. A most 24 éves Boyan a megrázó élményt követően fejébe vette, ő márpedig meg fogja tisztítani az óceánokat és tengereket.

A holland férfinak sikerült egy 70 fős szakember gárdát verbuválnia, akikkel együtt megalkották a System 001 nevű rendszert, amely a felszínen úszó hatalmas műanyagszigetektől szabadíthatja meg vizeinket.

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A "sorompót" eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

Szeptember 8-án eljött a nagy nap: a System 001 főpróbája. A berendezést két héten át egy, a kaliforniai partoktól mintegy 500 kilométerre fekvő helyen próbálják ki élőben, és ha ott beválik, 2000 kilométerrel odébb vontatják, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a Great Pacific Garbage Patchhez a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére.

A tét nem kicsi: amennyiben beválik Boyan Slat és munkatársai találmánya, az elkövetkező években további 60 ilyen szerkezetet vetnek be a fent említett szemétsziget felszámolása érdekében. A The Ocean Projekt néven indított program távlati céljaként 2040-ig szeretné begyűjteni a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát. A plasztik csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le, és ha megteszi, az sem jó, mert mikroszkopikus méretű mérgezőanyagként kerül be a táplálékláncba.

A projektet még számos bizonytalanság övezi, nem tudni, hogyan állja meg a helyét a berendezés a nyílt tengeren, erős hullámverésben, a téli viharok idején. A feltaláló bízik abban, hogy néhány hónapon belül megérkezik a szárazföldre az első "kukáshajó" a tengeren összeszedett szeméttel, és megindulhat a tisztítóberendezés tervezett sorozatgyártása. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek