Európai Mobilitási Hét - alternatív eszközökkel közlekedtek a gyerekek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Európai Mobilitási Hét - alternatív eszközökkel közlekedtek a gyerekek

Az európai mobilitási héten a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ programokat szervezett óvodásoknak és iskolásoknak a környezettudatos közlekedés népszerűsítésére. A gyerekek vetélkedőkön és bemutatókon keresztül ismerkedtek a fenntarthatósággal és a közösségi közlekedés szabályaival.

Az európai mobilitási hét keretében pénteken délelőtt az óvodásokat és az iskolásokat szólította meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A legkisebbek a Németh László Általános Iskola előtt gyülekeztek, hogy hagyományosan kismotorjaikkal, futóbiciklijeikkel, biciklijeikkel és rollerjeikkel bevegyék a Gáz utca lezárt szakaszát, ezzel is jelezve, hogy a környezettudatos közlekedés a jövőnk kulcsa. Az iskolásokra izgalmas feladatok vártak a Legmobilisabb osztály vetélkedőn.

Nagyon sok programmal készültünk a hét folyamán, de a pénteki nap mindig arról szól, hogy a legkisebbeket és az álltalános iskolásokat mozgatjuk meg. A kicsikkel a Gáz utcában mentünk egy kört, ez a kis biciklis, rolleres, kismotoros felvonulás, amire három óvodából érkeztek most a résztvevők, a következő esemény pedig a nagyobbaknak szól ez a legmobilisabb osztály verseny, ahol 5 iskola verseng azért, hogy ki legyen ebben az évben a legmobilisabb osztály - Mondta el Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője.

A versenyt az az osztály nyerte meg, amelyik a legtöbb alternatív közlekedési eszközzel jelent meg a Salétrom utcában, és a legtöbb pontot szerezte meg a közösségi közlekedés szabályai vetélkedőn. A győztes osztály jutalma a „2024 Legmobilisabb Osztálya” cím mellett egy Decathlon utalvány és egy torta volt.  A programon a Gaja Környezetvédő Egyesület megújuló energiát népszerűsítő eszközökkel, ökológiai lábnyom-számítással és mini komposzt ismertetővel volt jelen, míg a Depónia Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával ismertette meg a résztvevőket. 

A rendezvény nemcsak szórakozást nyújtott a gyermekek számára, hanem értékes tanulságokat is adott a fenntarthatóság és a közösségi szemlélet fontosságáról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek