PCN bejelentés – Kire vonatkozik, mire érdemes odafigyelni, hogyan szervezhető ki?
Fehérvár Médiacentrum fotója
innovatox
PCN bejelentés – Kire vonatkozik, mire érdemes odafigyelni, hogyan szervezhető ki?

A veszélyes keverékek bejelentése kapcsán rengeteg a felmerülő kérdés, például, hogy kiknek kötelező, mi a teendő pontosan, melyek a lépései, hogyan spórolhatunk időt és energiát, miközben elvégezzük az előírt kötelezettségeket?

2021. január 1. óta kötelezővé vált minden olyan veszélyes keverék bejelentése, amely esetében eddig még nem történt meg, továbbá a CLP rendelet hatálya alá tartozik, veszélyes besorolású az egészségre gyakorolt befolyása alapján, sőt fizikai hatásai szerint is veszélyesként kategorizálható (kivételt képeznek a robbanóanyagok és a nyomás alatt lévő gázok). 

A jó hír, hogy a PCN bejelentés kiszervezhető, azaz megbízhatunk erre specializálódott szakértőket, például az InnovaTox Kft-t ,akik  egy szakértő kémiai biztonsági tanácsadó cég.

Miért érdemes profikra bízni a bejelentést?

Egyrészt, mivel időt és energiát spórolhatunk, másrészt laikusként nem könnyű a jogszabályok értelmezése, valamint a kötelező teendők elvégzése, hiszen ez egy nagyon specifikus terület, amelyhez a legtöbb esetben szükséges a támogatás. Ráadásul nemcsak annyiból áll a folyamat, hogy UFI-kódot generálunk, egy komplett dossziét kell összeállítani a termékre vonatkozóan, amely tartalmazza az egyes komponensek adatait is, majd mindezeket fel is kell tölteni a PCN portálon, és ezután még az UFI-kóddal történő összekapcsolást is fontos elvégezni.

Mindenképpen javasolt kiszervezni abban az esetben, ha még nem használtuk a PCN felületet, vagy esetleg túl bonyolultnak találtuk.

Mit értünk UFI-kód alatt?

Az UFI az egyedi formulaazonosítót jelöli, amelynek szerepelnie kell a veszélyes keverékek címkéjén. Ez tehát egy 16 karakteres alfanumerikus kód, amely által könnyen azonosítható a termék (keverék) összetétele, ez pedig hatalmas segítség, ha például vészhelyzet történik.

Miben segíthetnek még a szakértők?

Több olyan szolgáltatás is elérhető, amely tehermentesíti a cégeket, legalábbis kémiai biztonság terén, ugyanis az InnovaTox Kft. megbízható például biztonsági adatlap készítéssel, biocid engedélyeztetéssel, PCN bejelentéssel, gyártott/importált anyagok regisztrációjával.

Az együttműködés által minden kötelező teendő precízen, szakszerűen lesz elvégezve, ami nemcsak, hogy rengeteg terhet vesz le a vállunkról, de nyugalmat is ad, hiszen a jogszabályoknak megfelelve tevékenykedhet a vállalatunk.

A kémiai biztonság területe igen szerteágazó, gyakran kihívást okozhat a rendeletek értelmezése és a gyakorlatba történő átültetése, ugyanakkor fontos, hogy naprakészek legyünk, és az előírások szerint végezzük el a bejelentéseket, mindebben számíthatunk a tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozó cégre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek