3 évnél régebbi cikk

Az énekesmadarakat etesd csak, a vízimadarakat ne gyilkold! Fehérvár közepén is legalább 25 madárfajt figyelhetünk meg
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Az énekesmadarakat etesd csak, a vízimadarakat ne gyilkold! Fehérvár közepén is legalább 25 madárfajt figyelhetünk meg

A fagyok beköszöntével megkezdődött az újabb madáretetési szezon, ami az egyedülálló élmény mellett ugyanakkor felelős viselkedést is kíván: ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, mert a madarak halálát is okozhatja. A vízimadarak etetése pedig szigorúan tilos!

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményében, amelyet az újabb madáretetési szezon kezdetére adtak ki. 

"Székesfehérvár szerencsés és jó adottságokkal bír ilyen szempontból is, hiszen még a város közepén is legalább a potenciális etetőlátogatók közel fele jól eséllyel megfigyelhető, de ez persze annak is függvénye hova helyezzük ki az etetőt" - mondta el Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. - "Ugyanakkor a Sóstón vagy a Zentai úton, Apatini utcában és az Öreghegyen valóban, akár ötven madárfaj is előfordulhat, hiszen ezek a területek ökológiailag megfelelőek és gazdagok."

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. 

Ha elkezdjük az etetést, azt ne hagyjuk abba a tavasz beálltáig, mert egy megszokott táplálékforrás elvesztése a tél közepén végzetes is lehet.

Az etetők madárforgalma ugyanakkor elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

A vízimadarak etetése pedig szigorúan tilos, mert betegíti és pusztítja ezeket a madarakat!

"Sóstón legalább tíz helyen és a Csónakázó-tónál is táblákkal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ne etessék a hattyúkat, kacsákat, vagyis a vízimadarakat úgy általában, hiszen akár az állatok pusztulását is okozhatják. Sajnos sokan ezt még így sem veszik figyelembe" - mutatott rá Csete Gábor.

A Magyar Madártani Egyesület ugyanerre hívja fel a figyelmet: az énekes madarak téli etetésével szemben a vízi madarakat ez tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A vízi madarak esetében ráadásul a kenyérrel való táplálás például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat is okozhatja.

Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését - figyelmeztetnek a természetvédők.

A énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók:
- napraforgó (ez az eleség már önmagában is elegendő);
- alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva)
- bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal);
- állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó)

Az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos, a befagyott itatókban pedig szükség van a naponkénti vízcserére! (forrás: MME)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek