5 évnél régebbi cikk

Kirándulók és vadászok: mi a szabály az erdőben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Kirándulók és vadászok: mi a szabály az erdőben?

Az őszi hónapok időjárásra gyakran csábít erdei kirándulásokra, azonban arra is oda kell figyelnünk: ez a vadászok számára is mozgalmas időszaknak számít! Lássuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy mindenki biztonsággal hódolhasson a hobbijának.

Hogy miképpen élvezhetjük leginkább az erdőzúgást, azt másképpen éli meg egy túrázni induló kiránduló, és másképpen a vadász. Az erdő bizonyos területei pedig mindegyiküké, és ott különösen figyelniük kell egymásra!

Haas Béla, a Vadex Mezőföld Zrt. vadászati ágazati igazgatója szerint odafigyeléssel és a szabályok betartásával mindenki hódolhat a kedvtelésének: „Alapszabály, hogy szürkületi órákban a kirándulók már ne tartózkodjanak az erdőben. Természetesen a vadászok odafigyelnek, és csak a felismert célpontra tesznek lövést, de így a legbiztonságosabb. Amennyiben pedig bizonyos területrészekre korlátozások vannak érvényben – melyek általában a reggeli és az esti órákban érvényesek – azt komolyan kell venni és be kell tartani!”

A Vadex Mezőföld Zrt.-nek öt nagyobb vadászterülete van a megyében. A legnagyobb, tizenötezer hektáros a Bakony észak-keleti nyúlványainál, Fehérvárcsurgó, Bakonycsernye, Kisgyón, Kincsesbánya térségében helyezkedik el. A másik nagy vadászterületük Soponya és Sárszentágota térségében a sárréti vadászterület, rendkívül jó minőségű állománnyal. Emellett van három kisebb területük Belsőbáránd és Tác térségében, Vál környékén és Etyek mellett. Köztük lezárt vadaskertek és részben látogatható erdők is.

Ezekben a turisták által is sűrűn járt erdőkben hamarosan véget ér a dámbarcogás, a muflonoknál most kezdődik a nászidőszak: „Aztán jönnek a disznóhajtások, és megkezdődnek az apróvad- és fácánvadászatok. Szeptemberben volt a szarvasbőgés időszaka, a gímbika vadászatának a csúcspontja. A nagy melegek miatt ez hamarabb kezdődött, ráadásul a sok csapadék miatt a kirándulók mellett a gombászok is többen voltak, mint máskor. A korábbi évek hasonló időszakaihoz képest mindez jobban megzavarta a vadászatot."

Idén tehát talán még fontosabb, hogy tisztában legyünk az előírásokkal, és mindenki betartsa a szabályokat.

Tudjunk meg többet a vadászatról!

A vadászat Fejér megyei történetét mutatja be az a nagyszabású kiállítás, mely október 12-én, pénteken nyílt meg a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A látogatók megismerhetik a vadászat összetett tevékenységét, annak hátterét, motivációját, eszközeit és megyei területeit. A kiállítás megragadja a vadászat Fejér megyei történetének több korszakát a 18. századtól a Horthy-korszakig. Bemutatja, hogy kik vadász(hat)tak, hogy ennek biztosítása érdekében milyen személyzet munkájára volt szükség az erdő- és vadgazdálkodás területén. A híres – főként főúri – vadászok közül kiemeli azokat, akik a hazai vadásztársadalomban is jelentős pozíciót töltöttek be: például Nádasdy Ferenc, az OMVV (Országos Magyar Vadászat Védegylet) alapító elnöke, Széchenyi Zsigmond vadász és író, ifj. Esterházy László, a Nemzetközi Vadászati Tanács alelnöke. Bemutatják a vadászat módszereinek és a fegyvereknek a fejlődését.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek