5 évnél régebbi cikk

Robotporszívó: Jó? Rossz? Hatékony? Megéri?
Fehérvár Médiacentrum fotójaRobotporszívó: Jó? Rossz? Hatékony? Megéri?

Egyre több okoseszközzel élünk együtt otthonunkban. Napjainkban már nem lepődhetünk meg azon sem, ha éppen a hűtő vagy a mosógép kérdez vissza. Azonban a robotporszívók az elmúlt pár évben kezdenek hétköznapivá avanzsálni. Így utánajártunk, hogy mi a helyzet velük.

Néhány évvel ezelőtt még furán méregettük ezeket a lapos, általában kerek és önjáró kütyüket a tévéreklámokban. Aztán később már a műszaki áruházak sztárjaként csodáltuk működés közben őket, miközben az árcédula láttán gyorsan visszahőköltünk, és valami furcsa fintort vágva már mentünk is tovább a dolgunkra.

Azonban az eltelt pár évben az okos vagy robotporszívók sokat fejlődtek, és árazásuk - hála a növekvő keresletnek - megindult a lejtőn. Nem véletlen írtam lejtőt. Az összképhez  hozzátartozik, hogy nem is annyira az árak változtak, sokkal inkább a funkciók bővültek és a működési elvek váltak sokrétűvé. Mindeközben az így belépőszintűvé váló egyszerűbb modellek ára csökkent, az új, modernebb darabok ára pedig maradt ott, ahol a régebbi modellek ára kezdődött évekkel ezelőtt.

Ámbár ezek a tények sokat nem módosítanak a tendencián, miszerint a robotporszívók piaca egyre bővül. Nyilván ehhez hozzájárul a technológia fejlődése, mely ebben a szegmensben is hatalmas sebességgel tör előre. Míg korábban csak játékszerként tekintettek a fogyasztók ezekre a lapos jószágokra, addig napjainkban már valós konkurenciája a hagyományos porszívóknak.

Megjelenésük hajnalán csak az ismeretlen kínai márkák tolongtak ebben a kategóriában, viszont most már a legtöbb nagy porszívó márka ebben is képviselteti magát. És igaz, a felhasználók sokat panaszkodtak az első generációs “buta” robotporszívókra, de ez most már ott tart, hogy a gyártók versenyként tekintenek a piacra, és egyre okosabb, nagyobb tudású géppel törnek a porcicák és a kutya- vagy éppen macskaszőrök ellen.

A porszívózás unalmas!

Bizony, ezzel én is így vagyok. Nem rajongok a porszívózásért, és még ráadásul időrabló, monoton is. De szükséges. Talán éppen ezért is gondolkodunk egyre többször a robotporszívón. Ha hozzátesszük még azt is, hogy energiatakarékos, akkor már egészen jól hangzik a dolog. Már csak azt kell magunkkal megbeszélnünk, hogy a büdzsé mennyit enged egy ilyen beruházásra. Mert bizony a robotporszívók ára az elmúlt évek csökkenő tendenciája ellenére azért elég széles skálán bír mozogni. Persze ez azért jó dolog, mert így mindenki tud magának - mármint pénztárcájának és igényeinek - megfelelőt találni.

De miért is jöhet jól egy robotizált porszívó?

A legújabb és komolyabb modellek - azon túl, hogy meglehetősen drágák - olyan funkciókkal kényeztetik a gazdájukat, mint az okostelefonról vezérlés, vagy a távolról figyelés. Sőt, egy ilyen típusnak "menet" közben akár még utasítást is adhatunk, azon túl, hogy a rászerelt kamerával be is tekinthetünk otthonunkba, míg a robot takarít.

Először is mert önállóan elvégzi helyettünk a munkát. Kiporszívóz helyettünk akár gombnyomásra, akár időzítve, úgy hogy még csak otthon sem kell lennünk. És legyünk őszinték, ez nem csak akkor jön jól, ha lusták vagyunk. Ha például mozgásszervi problémákkal küszködünk, akkor kifejezetten áldás lehet egy önjáró porszívó.

A robotporszívó spórol nekünk. Nem is keveset. A munkával, amit nekünk kellene elvégeznünk, azzal rengeteg időt spórolhatunk. És ez nem kicsi érv mellette. Rohanó világunkban ki ne szeretne több időt magának, és így több időnk juthat például a gyerkőcökkel játszani, vagy csak egyszerűen olvasni, pihenni.

Mindannyian találkoztunk már olyannal, amikor nem, vagy csak nagyon macerásan fértünk hozzá egy-egy kisebb területhez a hagyományos porszívóval. Talán azért, mert nagy volt a porszívónk kefés feje, vagy mert túl szűk volt a rés, és kúszni-mászni kellett volna ahhoz, hogy a porszívó csövével elérjünk odáig. De a robotporszívó formájának és kialakításának köszönhetően akár bemászik a kanapé vagy a szekrény alá is. Oda, ahová mi már nem is szoktunk beszívni. Igazából ott is takarít, ahol már a papok sem táncolnak.

Ha programozható típust választunk, akkor már a napi porszívózás is megoldott. Ez kifejezett áldás lehet egy olyan háztartásban, ahol kisállat is él. A kutya vagy macskaszőr napi eltüntetésében a legjobb megoldás tud lenni a robotporszívó. De áldásos munkájával teljesen száműzhetjük lakásunkból a napi szellőztetés hatására bármikor felbukkanó pormacskákat is.

Összességében a robotizált porszívózásnak csak előnyei lehetnek. Csak azt kell a hatalmas kínálatból eldöntenünk, hogy ár és érték tekintetében mit engedhetünk meg magunknak. Bár szerintem egy drágább modell sem feltétlen nagy extra, figyelembe véve azt a sok segítséget, mellyel mindennapjainkat megkönnyíti.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek