7 évnél régebbi cikk

Rendelj megbízható takarítót az interneten! - Magyar startupok, amikről érdemes tudnod
Fehérvár Médiacentrum fotójaRendelj megbízható takarítót az interneten! - Magyar startupok, amikről érdemes tudnod

Bevallom, amióta okostelefonokkal éljük az életünk mindennapjait mindig is kerestem azokat a lehetőségeket, ahol a technika vívmánya, no meg az internet segíthet egyszerűbbé és könnyebbé tenni hétköznapjainkat. Okostelefonjaink és a beléjük “integrált” internet olyan triviális dolgokra is kínálnak megoldást sok más mellett, mint a bevásárló lista. Igen, pofon egyszerű egy post-it cetlit, vagy egy hagyományos tekercs cetlit letépni és felvésni rá a bevásárlandókat, de manapság az már nem trendi. Helyette itt a Cetli, mellyel még meg is oszthatjuk családtagjainkkal, hogy mi is kell az esti vacsorához. Ez annyira egyszerű, hogy nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe.

Gyanítom, ezzel nem csak én vagyok így. De vannak ennél nagyobb fícsörök is az okos-világban, és még csak a világ végére sem kell menni értük, hiszen akár csak a Cetli vagy éppen az egészségügyi tematikájú Laborom applikáció is, úgy a Rendi is a magyar szürkeállomány “terméke”.

Rend a lelke mindennek - Rendi

Volt valaha az UBER. Azért ezt hozom példának, mert minden hasonló startup fejlesztés ősatyjáról beszélhetünk. Noha itthon a társadalom megérett már az ilyesfajta közösségi elven működő utas-furikáztatásra, de a szabályozók és főleg az abban konkurenciát látók nem. De ebbe most nem mennék bele, mindenki ismeri és persze mindenkinek meg van a konkrét véleménye az UBER kontra TAXI viharról. Nekem is, de ezt itt most nem mondom el.

Ami kiemelendő az összes hasonló fejlesztésből, az a közösségi léte. Nélkülünk, a felhasználók és a közvetítést lehetővé tévő csatorna, az internet nélkül, no meg a szolgáltatást kínálók nélkül ez ugye nem működne. És itt a technika vívmánya, mert az előbbi háromból talán az internetnek van ebben a legnagyobb része. De amúgy hasonló elven működik az Airbnb is. Felkínálnak nekünk egy szolgáltatást, amit igénybe vehetünk az interneten keresztül. Ennyi. Nem bonyolult. Ugye? De mi is legyen az a szolgáltatás? Bármi olyan, amire van piaci kereslet. És itt az újabb hatalmas ötlet az utas furikáztatás után szabadon: a takarítás.

A Rendi pont abban tud segíteni, amire a rohanó életvitelünkből fakadóan egyre kevésbé jut időnk. Ilyen például a takarítás is. Létezik a Rendi.hu oldal, ahol takarítást rendelhetünk. Nem kell feltétlenül most a rendszeresen - mondjuk hetente - érkező bejárónőre gondolni, sőt az apukák se úgy képzeljék el, hogy jön a takarítómenyecske kisszoknyában, fityulával, meg a tollseprűvel. Az valami egészen más. Ez pont az az űr az életünkben, amit a kitalálók nagyon jól felismertek.

Egy oly startupról beszélünk, amire igen is van kereslet. Tudom, sok sztereotípia kering a világban, hogy akinek bejárónője meg takarítónője van, az már kőgazdag, nem tudja mire költeni a pénzét, ja meg lusta is. Hát jelentem, nem! Tegye mindenki a szívére a kezét és őszintén válaszoljon: két gyermek, rengeteg különóra, vacsora készítés, reggeltől estig tartó munka, fürdés, esti mese, mosás, családi élet, hétvégi gyerkőcös kirándulás, stb., után mi az, ami a sor legvégére marad? A takarítás. Nálunk legalább is tuti. Ettől persze még nem esz meg minket a kosz, de az értékes és a főleg manapság oly kevés időnket szívesebben töltjük mondjuk a gyerekeinkkel, mint a takarítással. Én mindenképp. Csak hát az mindig egy kész logisztikai rémálom, hogy ne maradjon ki a sorból semmi és senki sem.

És erre itt a Rendi, egy közösségi lehetőség, ahol olyan megbízható takarítókat közvetítenek nekünk, akiket előzőleg a Rendi már letesztelt, kipróbált és egyúttal ajánl is nekünk. Leülünk az internet elé, belépünk a Rendi.hu-ra és foglalunk egy takarítót, egy időpontot, kiválasztjuk a takarítás típusát (mert, hogy olyat is lehet) és várjuk, hogy rend legyen. Ha nem vagyunk nagyon bizalmatlanok, akár otthon sem kell lennünk a takarítás alatt. Persze mondhatják, hogy ez működik a Rendi nélkül is. Igen, működik. De ha nekem erre nincs rendszeresen szükségem, hanem csak úgy hirtelen felindulásból kell egy gyors rendcsinálás, vagy csak akkor, ha éppen megszorultam az idővel, akkor honnan tudnék leakasztani egy megbízható, leinformált takarítót? Persze biztos lehet, csak sokkal nehezebb. De erre lett kitalálva a Rendi.

Megbízható takarítót szervezhetsz magadnak az interneten, de az eszközöket neked kell beszerezni (Fotó: pinterest.com)

És ha már a bizalom...

A közösségi lét lényege, hogy a takarítás végeztével a takarítót értékelhetem, véleményezhetem, így könnyen lehet megbízható munkavégzőt találni. A Rendi takarítói egyéni vállalkozók, akik a felhasználók saját eszközeivel végzik a takarítást. A cég egyfajta munkaszervezőként hoz össze minket a takarítókkal. A takarítók számára ebben az az üzlet, hogy folyamatosan van munkájuk. Az is fontos a Rendinél, hogy a takarítók lakhelyét és a takarítandó helyszíneket is figyelembe veszik, így a legközelebbi munkát ajánlják nekik. Így nem veszítenek órákat azzal, hogy odautaznak a helyszínre és vissza. Mivel a takarítás egyfajta bizalmi munka, ezért nagyon szigorú kiválasztás előzi meg azt, hogy ki dolgozhat a cégnek. Az önéletrajz, az egyórás felvételi beszélgetés, az erkölcsi bizonyítvány, illetve a teszt-takarítás garantálja, hogy csak a legalkalmasabb munkaerővel dolgozzanak. Jelenleg 120 takarítóval állnak kapcsolatban.

A Rendinél az alapszolgáltatás egy hetven négyzetméteres lakásra vetítve bruttó 7000 forintba kerül, ami természetesen a kért takarítás függvényében változhat. Ez az ár nagyjából átlagosnak mondható, ja és persze számlával együtt értendő. Fizetni pedig lehet online módon is bankkártyával, a számlát pedig emailben kapjuk. Így mindent figyelembe véve - a szolgáltatás módját, a kiküldött takarítót, az elvégzendő munkát, a megbízható, letesztelt és általunk is véleményezhető takarítót - a trükközés lehetősége szinte kizárt. Mindezeket alapul véve én tuti így rendelnék takarítót egy időhiány miatt elmaradt takarítás pótlására. De egyelőre marad a kutakodás az ismerősök között, hogy valaki ajánljon már egy megbízható takarítónőt, mert a Rendi még csak Pesten, Győrben, Debrecenben és Szegeden működik. De talán már nem kell sokáig várnunk.

De a legjobb még csak most jön!

Imádom ezt a szót, hogy közösségi. Ez ma olyan trendi, de mi magyarok azért mindig tudunk valami újat kitalálni. A Rendi.hu is abból indult, hogy egy elcsépelt, talán kicsit le is nézett szolgáltatást megpróbál új szemszögből megközelíteni. És akkor lehet még a 19-re lapot húzni!

Itt a közösségi esküvő

Ha eddig nem vettük fel a ritmust a rohanó világgal, hát most itt az ideje. Kinek jut eszébe az, hogy úgy próbálja meg részben finanszírozni az esküvőjét, hogy arra a neten árul jegyet? Természetesen ez is egy magyar startupnak, ráadásul egy nem is akármilyennek.

Árulj jegyet a saját esküvődre vagy vegyél jegyet más lagzijára (Fotó: Joinmywedding.com)

A JoinMyWedding.com oldal kitalálói nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy egy teljesen új megközelítésbe helyezzék az esküvőt. Egyrészről lehet ebben üzlet, mert bizonyos szintig ezáltal is lehet finanszírozni az esküvőt, másrészt pedig van ebben egy kicsi kulturális dolog is. Belegondoltunk már abba, hogy egy külföldi országba való kirándulás során, milyen is lenne megismerkedni az adott ország szokásaival, kultúrájával? Ezek a lehetőségek általában kimaradnak, és maradnak a helyi statikus látványosságok, mint például a múzeumok, városok, egyéb helyek. És itt a csavar az egészben. Milyen lenne elmenni Indiába és megnézni egy helyi esküvőt? Nyilván erre nem a helyiek lesznek a fogékonyak, hanem a más országból érkezők. És igaz ez fordítva is: egy tradicionális magyar esküvő nyilván hatalmas élmény egy más kultúrából érkező számára. És már meg is van a kontinenseken átívelő, nemzetközi startup, amiért megőrül az internet és amiért versenyez a BBC és a CNN, hogy ki lehessen az első, aki forgathat az esküvőről. És a dolog működik.

Az első ilyen turistáskodáson alapuló esküvőn már túl vagyunk. Indában egy ifjú pár már a JoinMyWeddig.com által összegyűjtött turisták előtt mondta ki a boldogító igent. Most biztos sokan gondolják, hogy életünknek egy igen jelentős pillanatában nem feltétlenül akarnánk turistákat látni, de ez már olyan földhöz ragadt dolog. Ettől még nem lesz kevesebb és személytelenebb az esküvő. Hogy ne menjünk messzebb, én a saját esküvőmön, feleségemmel az oldalamon a Szent Imre templomból kifelé jövet lettem egy csoport kínai turista meg iPadjeik legnagyobb látványossága. Hmm, ilyen a modern élet.

A fenti internetes vállalkozások sikerei is jól mutatják, hogyan kezd az életünk a technika és azon belül is az internet által változni. Nem feltétlen rossz ez. Csak keresnünk kell mindenben az újat és a lehetőséget, és nem szabad abba a tévhitbe ringatni magunkat, hogy az internetről csak rossz dolgok származhatnak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek