4 évnél régebbi cikk

Tudnivalók a koronavírusról - kérdések és válaszok, fehérvári információk
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Tudnivalók a koronavírusról - kérdések és válaszok, fehérvári információk

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek olvasóinknak segíthetnek eligazodni a koronavírussal kapcsolatos tengernyi információ labirintusában. A legfontosabb fehérvári híreket, tudnivalókat is megosztjuk Veletek!

Tünetek és higiénia


Melyek a koronavírus tünetei?

A legtöbb embernél nem okoz a sima megfázásnál komolyabb tüneteket, mint a láz, a köhögés. Sok a tünetmentes fertőzött, akiknek semmilyen problémája nincs, akik úgy fertőzhetnek, hogy közben ők maguk sem tudják. A krónikus betegeknél és az időseknél gyakran okoz tüdőgyulladást, így a vírus súlyos, életveszélyes helyzetet is előidézhet.

Hogy terjed a vírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, a szem, az orr érintésével pedig bejuthat a szervezetbe.

Mi tegyek, ha tüneteket észlelek magamon?

Hívja fel a háziorvosát, aki kérdések alapján megerősítheti vagy kizárhatja a fertőzés gyanúját. Ne menjen emberek közé, orvosi váróba, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon!

Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás vagy legalább hatvan százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt a wc használatát követően és étkezés előtt.

Érdemes-e maszkot viselnem?

Igen, bár a maszk nem elegendő a fertőzés elleni védekezéshez. De ha magunk fertőzöttek vagyunk – akár úgy, hogy nem is tudunk róla – csökkentjük ezzel a továbbfertőzés esélyét.

Milyen fertőtlenítőszerek a hatásosak?

A koronavírus hatástalanításához viricid, azaz vírusölő szerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább húsz másodpercig tartó szappanos kézmosás illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Kell-e fertőtleníteni a zöldségeket, gyümölcsöket?

Nem szükséges. A zöldségek, gyümölcsök felületén a koronavírus túlélési esélye a csomagolt élelmiszerekhez hasonlóan nagyon alacsony. Bő vízzel mossa meg, mint máskor!

 

Szabadidős tevékenységek

Ki lehet-e menni az utcára?

Igen, de csak a legszükségesebb ügyeket (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása) intézze el! Ha idős korban van, bízza ezeket is másra! Mivel a vírus cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) terjed, ezért tartson minél nagyobb távolságot, lehetőleg két métert a többi embertől, ha van, fizessen bankkártyával, és amint hazaért, alaposan mossa meg a kezét és lehetőleg váltson ruhát!

Meglátogathatom-e a nagymamát, nagypapát?

Nem, mert a koronavírus leginkább az idősebb korosztályra veszélyes. Ha segítene szeretne nekik, akkor csökkentse minimálisra az érintkezést, például tegye a bevásárlást, meleg ebédet, gyógyszereket a küszöbre! A napi kapcsolatot online vagy telefonon tartsák! Ugyanígy a nagyszülők se látogassák a többi családtagot, mert nagy veszélynek teszik ki magukat!

Szabad-e az utcán babakocsiban újszülöttet tologatni?

Egy néhány hetes babának még nem alakult ki az immunrendszere, ezért az utcán sétáltatás helyett inkább az erkélyen, teraszon vagy nyitott ablaknál levegőzzön.

Lehet-e játszótérre menni vagy más gyerekeket meglátogatni?

Nem, mert az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed. A gyerekek, mint tünetmentes hordozók, könnyen továbbadhatják a fertőzést. A játszótereket le is zárták.

Szabad-e futni a szabadtéri sportpályán?

A fehérvári szabadtéri sportpályákat – és a beltéri helyszíneket – határozatlan ideig lezárták, így nem üzemelnek az uszodák, a sportpályák, a nyitott tornatermek, a fitneszparkok. Más szabad területen a magányos sportolás, futás nem tiltott, de a távolságtartásra ekkor is ügyelni kell!

Lehet-e kutyát sétáltatni?

Lehet, de tartsa meg a két méteres távolságot a többi embertől, és miután végeztek a sétával, fertőtlenítse a kutya tappancsát, bundáját és mosson alaposan kezet! Idősek inkább bízzák másra a kutyasétáltatást!

Elmehetek-e a piacra?

Igen, de a Városi Piac nyitvatartása megváltozott. Az élelmiszert, virágot és háztartási árucikkeket forgalmazó kereskedők keddtől szombatig 5 és 14 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és hétfőn pedig átmenetileg zárva lesz a piac. Közben fokozottan figyeljünk a higiéniára, és tartsuk meg a kétméteres távolságot!

Működik-e az iparcikkpiac?

Nem. A palotavárosi iparcikkpiac már múlt hét óta zárva tart, és bolhapiacot sem rendeznek.

Melyik nyilvános illemhelyre mehetek be?

A Városgondnokság által működtetett nyilvános, ingyenesen igénybe vehető WC-k közül egyedül a Várkörúton található üzemel 8 és 20 óra között, a hét minden napján.

Miért járőröznek Fehérváron is a katonák?

Azért, hogy a rendet fenntartsák és az itt élők biztonságát védjék, jelenlétükkel pedig hozzájáruljanak a biztonságérzet növeléséhez.

 

Önkénteskedés

Kik önkénteskedhetnek?

Azok a 18 éven felüliek, akik teljesen egészségesek és nem érintkeztek sem közvetlenül sem közvetetten vírusfertőzöttel.

Hogy lehet jelentkezni?

Az onkentes@szekesfehervar.hu e-mail-címen. A jelentkezéskor meg kell adnia a nevét, a telefonszámát és megjelölni azokat a feladatokat, amelyekben szívesen segítene.

Hogy tudom anyagilag támogatni a védekezést?

Az önkormányzat nyitott egy kimondottan egészségügyi célra szolgáló adományszámlát, amelynek száma a következő:
12023008-00153647-06700001. A közlemény rovatban fel kell tüntetni: koronavírus elleni védekezés.

 

Segítségkérés

Hetven év feletti vagyok. Hogy vehetem igénybe az önkormányzati segítséget?

A hét minden napján 7.30 és 18 óra között a 22 537 149, 22 537 611, 22 537 612, 22 537 651 és 22 537 652–es vonalas valamint a 70 6699 014-es és 70 6699 015-ös mobiltelefon-számokon illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail-címen várják azon hetven év felettiek jelentkezését, aki vállalják az otthonmaradást, és az ellátásában segítséget kérnek.

 

Egészségügyi ellátás

Kismama vagyok. Hová kell mennem NST-vizsgálatra?

A Család- és Nővédelmi Központba, előzetes bejelentkezés alapján (22 316 154 és 22 505 167). A terhespatológiai ambulancián csak probléma esetén fogadják a pácienseket – kizárólag az illetékes nőgyógyászati szakrendelésen keresztül történő átirányítással.

Kisebb nőgyógyászati problémám van. Mit tegyek?

Elindult a segítő távkonzultációs szolgáltatás a Család- és Nővédelmi Központban, melynek keretében a rendelési idővel párhuzamosan telefonon adnak orvosaik tájékoztatást és – lehetőség szerinti mértékben – segítséget. (70 455 9940 (Nagy László) illetve 70 458 6068 (Auth András))

Elvihetem a gyereket a védőnőhöz?

Nem. A védőnő a jelenlegi helyzetben telefonon és elektronikus úton tartja a kapcsolatot a családokkal. A körzetek és a védőnők telefonszáma – immár mobiltelefonszámmal – a www.szekesfehervar.hu oldalon elérhető.

Elmehetek fogorvoshoz?

Igen, de az állami döntéssel összhangban a fogorvosok a sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget. A fehérvári fogorvosi körzetek nyitvatartását négy órára korlátozták. Vannak olyan orvosok, akik több körzetet is visznek. A sürgősségi fogászati ellátás rendje változatlan, a betegeket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között fogadják az Orvosok Házában.

 

Közszolgáltatások

Nincs személyes ügyfélfogadás. Hogy érhetem el a közszolgáltatókat?

Városgondnokság

Depónia

Széphő

E.On

Fejérvíz

Kell-e fizetni a parkolásért?

Március 21. óta nem kell, de a belvárosba továbbra is csak engedéllyel lehet bejutni! Ha a parkolással kapcsolatban kérdése van vagy ügyet intézne, csak elektronikusan tudja megtenni a parkolas@varosgondnoksag.hu e-mail-címen.

Járnak-e a buszok? 

Igen, de a tanítási szünetre érvényes menetrend szerint. Ha nem muszáj, inkább kerülje a közösségi közlekedést! A helyi buszokon megszűnt a jegyértékesítés és az első ajtón való kötelező felszállás. A jegyvásárlási lehetőségekről, a járatokról és a menetrendről tájékozódjon a www.volanbusz.hu oldalon vagy a város honlapján, a www.szekesfehervar.hu oldalon!

 

Egyéb elérhetőségek

Tourinform iroda

Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ

Mit tegyek ha szorongok?

Ha úgy érzi, hogy szakember segítségére van szüksége, akkor vegyen részt az Egészségfejlesztési Iroda ingyenes online pszichológiai tanácsadásán. Jelentkezni a www.facebook.com/Egészségfejlesztési-Iroda-Székesfehérvár oldalon vagy a 70 455 9930-as telefonszámon lehet.

 

Polgármesteri hivatal

Március 23-tól a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati rendje:

Az ügyfélszolgálat (Kossuth utca) nyitvatartása
szerdai napokon 8 és 12 illetve 13 és 16 óra között
pénteki napokon 8-tól 12 óráig

A munkatársak a hét további munkanapjain telefonon (22 537 200) valamint elektronikus úton
(ugyfelszolgalat@pmhiv.szekesfehervar.hu) érhetők el munkaidőben.

Az ügyfélszolgálati térben egyidejűleg legfeljebb tíz fő tartózkodhat.

Az Adóiroda munkatársai kizárólag telefonon (www.szekesfehervar.hu/hivatali-telefonkonyv-1) valamint elektronikus úton (adoiroda@pmhiv.szekesfehervar.hu) érhetők el munkaidőben.

Az Anyakönyvi és Vállalkozásigazgatási Irodához (Városház tér 2.) az anyakönyvikivonat-kérelmeket valamint a hagyatékileltár-nyilatkozatokat a hivatal portája mellett elhelyezett gyűjtődobozba lehet betenni. A helyszínen írásos kitöltési útmutatót és tájékoztatót biztosítanak.

 

Információ

Hol találok friss információt, helyi híreket?

Kérjük, hogy országos és helyi ügyekben egyaránt csak a hivatalos, megbízható forrásokból tájékozódjon, ne üljön fel rémhíreknek, pletykáknak, félinformációknak! Kövesse az állami Operatív Törzs napi híradásait, figyelje a www.koronavirus.gov.hu oldalt!

Helyi hírekért, információkért, tudnivalókért pedig az alábbi internetes oldalakat illetve médiafelületeket kísérje figyelemmel:

  • www.szekesfehervar.hu
  • A Fehérvár TV friss, aktuális híradója minden nap 13, 15, 17 és 19 órakor jelentkezik élőben. A többi egész órakor a legutóbbi friss híradó ismétlését láthatják.
  • A Fehérvár TV képújsága
  • A Vörösmarty Rádió (99,2 MHz) hírei félóránként, minden egész órakor és félkor. (Március 25. és április 23. között biztosan szól a rádió, utána még bizonytalan.)
  • www.fmc.hu
  • Fehérvár hetilap: megjelenés minden héten csütörtökön (terjesztés csütörtökön és pénteken), a közelgő két ünnepi hosszú hétvége előtt megjelenés szerdán (terjesztés szerdán és csütörtökön). Kérje meg lakótársait és a közös képviselőt, hogy terjesztőnket engedjék be a lépcsőházakba, hogy közvetlenül a postaládákba tudják bedobni a lapot! Ha nem jut hozzá a nyomtatott példányhoz, az újságot elolvashatja a www.szekesfehervar.hu oldalon is elektronikus formában, ehhez görgessen le az oldal alsó harmadára!
  • Kísérje figyelemmel Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalát a https://hu-hu.facebook.com/cserpalkovicsandras/ címen!
  • A városüzemeltetéssel, közszolgáltatásokkal kapcsolatos információkért keresse fel a szolgáltatók honlapjait!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek