3 évnél régebbi cikk

Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?

Előre tervezés és a feladatok szétosztása a családtagok között – ez lehet a két fő alappillére, hogy a megváltozott napirend és a bezártság mellett minél harmonikusabb környezetben teljen az otthon töltött idő.

Amikor sodornak a hétköznapok – munka, iskola, különórák, sport, bevásárlás – alig alig jut idő az otthoni teendőkre. Gyorsan elvégezzük a legszükségesebbet hétköznap esténként, hétvégén meg nagyjából kitakarítunk.

Ha viszont mindenki otthon van, vagy legalábbis sokkal többet, mint korábban, akkor az időbeosztás is megváltozik, és a lakásunkat is másként használjuk. Előkerülnek a fiókok mélyén porosodó holmik, a konyhaasztalon tankönyvek és laptopok hevernek, a gyerekszoba padlóját belepik a legódarabkák, naphosszat kerülgetjük a ruhaszárító állványt.

A megszokott napirend felborult. Sokszor azt sem tudjuk, melyik teendővel kezdjük a napot. Ebben a helyzetben segíthet a rendszeresség és a tervezés, melynek segítségével a családban előbb utóbb mindenki újra tudja majd, mi a dolga!

 

Osszuk ki a feladatokat!

Akár napirend táblázatot is készíthetünk, melyben jelöljük az elvégzendő feladatokat az ágyazástól a mosogatáson át a porszívózásig. A gyerekekre is osszunk nyugodtan teendőket, segítsenek, amiben tudnak – ezzel legalább lefoglaljuk őket. Teregethetnek, elpakolhatnak maguk után, porszívózhatnak.

 

Használjunk minél több tárolóegységet!

A szekrényeken, fiókokon, polcokon belül is alakítsunk ki kisebb rendszereket: a konyhában kosarakba összeszedhetjük például a vitaminos flakonokat, a fűszereket vagy az üres műanyag ételtároló dobozokat. Nem csak könnyebben eligazodunk majd a szekrényekben, de nem kell feltétlenül öt másik dolgot kivennünk, hogy hozzáférjünk ahhoz az egyhez, amire szükségünk van.


A gyerekszobai játékokra is igaz, hogy ha a polcot megtöltjük mutatós tárolódobozokkal és azokban rendszerezzük a különböző típusú játékokat, akkor elpakolni is gyorsabb lesz, és a zsúfoltság látványát is enyhíthetjük.

 

Naponta többször pakoljunk el!

Ne hagyjuk a nap végére a lakás rendbetételét! Amikor adódik pár szabad percünk, gyorsan rakjunk a helyére néhány olyan tárgyat, amiket éppen nem használunk, és máris áttekinthetőbb lesz a lakás! Ráadásul nem kell este fáradtan, veszekedve küzdenünk a rendetlenséggel!

 

Selejtezzünk, válogassunk!

Amennyiben van időnk rá, lépésről lépésre haladjunk végig a lakáson. Ürítsük ki a szekrényeket, nézzük át a holmikat. Ez a fajta tevékenység a lelkiállapotunkon is javíthat, eltereli a gondolatainkat, és felszabadító érzés lesz megszabadulni egy csomó fölösleges holmitól.


Írjunk listát!

Rendet tartani nemcsak a tárgyak, hanem a gondolataink között is kell! Ha régóta ott motoszkál a fejünkben, hogy időrendbe kéne már rakni a fényképalbumokat, letörölni a port a csillárról vagy kimosni a kanapén sorakozó díszpárnák huzatait, de ezeket rendre elhessegettük, most szépen írjuk le őket egy papírra! Állítsunk fel közöttük fontossági sorrendet, és napról napra pipáljunk ki közülük egyet!

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek