3 évnél régebbi cikk

Online programok a hétvégére: Quimby a nappalidban, Kartonpapa a Fehérvár TV-ben, One Future Streamfest és Christian Dior-kiállítás
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Broadway Jegyiroda
Online programok a hétvégére: Quimby a nappalidban, Kartonpapa a Fehérvár TV-ben, One Future Streamfest és Christian Dior-kiállítás
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár a hétvége ezúttal is ragyogó napsütéssel örvendeztet meg minket, ne engedjetek a csábításnak, ugyanis a veszélyhelyzet miatt még mindig az a legjobb, ha a négy fal között maradtok. Hogy kicsit enyhítsünk a bezártság okozta szenvedésen, ezúttal is számos online programot hoztunk nektek: többek között bulizhattok a Quimby nótáira, megleshetitek a Kartonpapát a Fehérvár TV-ben, tombolhattok a One Future Streamfest DJ-inek zenéire és megcsodálhatjátok Christian Dior világhírű kiállítását.

Természet: Foteltúra - Virtuális ökotúra a Sóstói Tanösvényen
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Székesfehérvár YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán

A természet szerelmesei a karanténidőszak alatt sem maradnak azonban zöldellő erdő, csicsergő madarak és zümmögő méhek nélkül. A tavaszi, éledező Sóstó Természetvédelmi Terület szépségét most az otthonuk és foteljük kényelméből élvezhetik: bebarangolhatják a város zöld tüdejének zegzugait. A már jól ismert, digitális köntösbe bújtatott ökotúrán Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője kalauzolja a nézőket.

 

Kiállítás: Christian Dior - az álmok tervezője
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Christian Dior YouTube-csatornáján

Sokan az év tárlatának nevezték a Victoria & Albert Museum tavalyi válogatását, mely a legendás divattervező, Christian Dior életművét és örökségét mutatja be. Annyira nagy sikere volt az eseménynek, hogy a londoni múzeum a júliusi záró dátumot szeptemberre módosította, de még így is sokan lemaradtak a látványos kreációkról. Most a Diornak hála ti is végigjárhatjátok otthonotok kényelméből a több mint 500 tárgyat és 200 öltözéket tartalmazó exkluzív kiállítást. 

 

Színház: Sirály avagy 80 kiló szerelem
Mikor?: Április 24., péntek 20:00
Hol?: Jászai Mari Színház Facebook-oldalán

Arkagyina, a neves színésznő, kedvese, Trigorin író társaságában vidéki birtokára látogat. Ott élő fia, a fiatal Trepljov bemutatja nekik az új formák jegyében írt modernista színdarabját, a főszerepben szerelmével, Nyina Zarecsnajával. A kísérlet csúfosan megbukik.

 

Zene: One Future Streamfest
Mikor?: Április 25., szombat 10:00-22:00
Hol?: One Future Facebook-oldalán

2020 tavaszán mindenkit váratlanul ért a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet. Lotfi Begi és Andro ebben a helyzetben is fontosnak tartotta, hogy elérjék rajongóikat, ezért egy hónappal ezelőtt elindították saját online show-jukat, amelyet heti egyszer láthattak és hallhattak a népek egy vendégfellépővel kiegészülve, a Maradj Otthon! Fesztivál égisze alatt.

Ezt szeretnék még profibb szintre emelni különleges helyszínekkel, ezért az április 25-i élő műsort a gödöllői Királyi Kastélyban fogják megtartani egy 12 órás streammel, 12 DJ-vel, Juhász Gergő műsorvezetővel, ezen kívül pedig szeretnének gyűjtést szervezni a szakma érdekképviseletének.

 

Színház: Müpa Home - Recirquel - A Meztelen Bohóc
Mikor?: Április 25., szombat 19:00
Hol?: Müpa Facebook- és YouTube csatornáján

Valljuk be bátran: mindannyiunkban él egy vagy inkább számos kép a bohócokról, amelybe a buta csetlő-botló figurától a dörzsölt tréfamesterig sok, nagyon különböző karakter belefér. Vági Bence rendező-koreográfus és állandó alkotótársai, no meg a legkiválóbb fiatal artistákból álló csapata elmélyülten kutatta, milyen utat járt be a középkori udvari bolond, míg a cirkuszporondok népszerű karakterévé vált.

Az alkotókat elsősorban az érdekelte, hogy mi van a bohóc örökké mosolygós, festett maszkja mögött. Az előadásban átvitt értelemben és szó szerint is lehull az álarc, hiszen az artisták olyan lelki tájakra, kivételes belső utazásra invitálják a nézőt, amelynek során eltűnnek a valódi lényeget fedő és óvó rétegek. A látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített produkcióban útitársaink és kalauzaink a Recirquel ifjú artistái, akik több hónapos kemény felkészülés után lélegzetelállító, Magyarországon még sosem látott új trükkökkel kápráztatták el régi és legújabb rajongóikat. 

 

Színház: Kartonpapa
Mikor?: Április 25., szombat 21:00
Hol?: Fehérvár TV

Szombaton indul a Fehérvár Televízió új sorozata, amely során a Vörösmarty Színház produkcióinak felvételeit láthatják teljes egészében a nézők, ezzel feledtetve a darabok hiánya okozta űrt. Rögtön az első előadás a Fehérvár Médiacentrum saját produkciójában készült Kartonpapa groteszk vígjáték televíziós változata lesz.

A produkció rendezője, Látrányi Viktória elmondta, kivételes lehetőségnek tartja, hogy az előadás a tévénézőkhöz is eljuthat: "Komoly előélete van ennek a darabnak, hiszen Tasnádi István a Vörösmarty Színház felkérésére írta. Aztán jött egy állami pályázati lehetőség, és a mű új életre kelt: tévéjátékká lett. Ez egy nagyon fontos lépcső a Fehérvár Médiacentrumnak, de a szakmai pályafutásodban is kiemelt pillanat” – mesélte Látrányi Viktória, majd hozzátette: 2000 márciusában léptett be gyakornokként a Fehérvár Televízió épületébe, és akkor azok a gondolatok fogalmazódtak meg benne, hogy reméli, egyszer majd ilyen jellegű dolgokat is készíthet.

 

Színház: Vaskakas Bábszínház - Repülési lecke kezdőknek
Mikor?: Április 26., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube-csatornáján

Macskaszemmel a sirály kicsi, szánalmas, tollas, és ehető. Sirályszemmel a macska nagy, kövér, veszélyes és ragadozó. Két állat, két nyelv, két világ és egy reménytelennek tűnő vállalkozás. Kikölthet-e a macska egy tojást? Repülhet-e valaha a sirály, akit macska nevelt fel? És kit kell ilyenkor mamának szólítani? Mese a barátságról és az elfogadásról, küzdésről és akaratról, szülőkről és gyerekekről. Meg a repülésről, persze. Leginkább a repülésről. 

 

Tánc: A tánc világnapja a Facebookon
Mikor?: Április 26., vasárnap 19:00
Hol?: Alba Regia Táncegyesület Facebook-oldalán

Mintegy négy évtizede, hogy a tánc világnapja Székesfehérváron az Alba Regia Táncegyüttes nevével fonódik össze. Április 26-án, vasárnap új gálaműsorral készültek volna az albások, azonban a koronavírus okozta vészhelyzet miatt kénytelenek voltunk lemondani a Vörösmarty Színházba tervezett előadásaikat. Tánckedvelő közönségünket nem akarják cserbenhagyni, így egy különleges műsort állított össze Majoros Róbert művészeti vezető, egy csokorba szedte a korábbi évek nagy sikerű koreográfiáit és közönségkedvenc számait.

 

Koncert: Micsodaország - Quimby 25 a nappalidban
Mikor?: Április 26., vasárnap 20:30
Hol?: Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalán

Mivel most egy darabig hiányolnotok kell a nagyszínpados koncerteket, a Quimby úgy döntött, hogy mindenki otthonába odavarázsolja a nagyképernyős Micsodaországot, azaz a 25 éves születésnapi bulijukat. Vasárnap 20:30-kor tapadjatok a képernyőre, ugyanis a Quimby a Maradj Otthon Fesztivál részeseként elhozza nektek a jubileumi Aréna-koncertjüket. Addig (és utána) is: #maradjotthon, és ne feledjétek, jövőre már a 30-at ünnepeli Magyarország egyik (ha nem a) legnépszerűbb zenekara, amelyet remélhetőleg ismét egy nagy bulival tehetünk emlékezetessé!

 

Állandó programok:

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek