3 évnél régebbi cikk

Fehérvári és online programok a hétvégére: Prince and the Revolution koncert, Ökotúra Sóstón, Művészkaraván, DR BRS és Jancsi és Juliska
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári és online programok a hétvégére: Prince and the Revolution koncert, Ökotúra Sóstón, Művészkaraván, DR BRS és Jancsi és Juliska

Mivel nagyon úgy néz ki, a hétvégén ismételten napfényes időszakra kell számítani, sanszos, hogy sokan a szabadban pihenik ki a dolgos napok után felgyülemlett feszkót. Persze előfordulhat, hogy néhányan inkább a kényelmes kanapéra szavaznak, így nekik is számos programmal készültünk: többek között megleshetitek Prince 1985-ös legendás koncertjét, bulizhattok DR BRS kedvenc nótáira, vagy megcsodálhatjátok a Jancsi és Juliskát a Vaskakas Bábszínház előadásában.

Természet: Ökotúra Sóstón
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Sóstó Természetvédelmi Terület

A közel két hónapos zárvatartás után május 16-án, szombaton 10 órától a Sóstó Látogatóközpont újra várja a kirándulókat. Azonban a központ csapata nemcsak az interaktív természetvédelmi helyszínt nyitja meg, hanem szombatonként újra megszervezi a méltán népszerű, hagyományos Ökotúráit.

Május az orchideák hónapja, így a túra során a résztvevőkkel felkeresik a védett fehér madársisak lelőhelyeit is. Az újrainduló első Ökotúra során a szerencsések a fülemüle, más néven csalogány egyedülálló dallamait is meghallgathatják.

A kialakult veszélyhelyzetben a kirándulás során is megkövetelik az egészségügyi szabályok betartását, ami miatt a csoport létszámát 10 főben maximalizálják a szervezők.

 

Színház: Prospero Online
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Prospero Színkör Facebook-oldalán

A Prospero Színkör is az online térben dolgozik és készül a folytatásra: „Bár a közönséggel az igazi találkozásra még várni kell, de az élet nem áll meg!” – fogalmaz az egyik poszt. A tervezett tavaszi előadások ugyan elmaradtak, és kérdéses, mi lesz a fesztiválokkal, de két darab olvasópróbái is zajlanak.

A társulat a közönséget sem hagyta magára. Facebook-oldalukon egyszemélyesszínház-sorozatot indítottak, amelyek között Czeller Péter Edgar Allan Poe Sorok a sörről című versét tolmácsolja egy komplex rövidfilmmel, de a társulat tagjai mondanak verset Váci Mihálytól, Csoóri Sándortól, Zelk Zoltántól és Babitstól is. A színkör blogjában változatos bejegyzések szerepelnek, az aktuális vírushelyzetről szóló gondolatoktól a saját versig, novelláig.

 

Kultúra: Könyvet házhoz az Aranybulla Könyvtárból
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Aranybulla Könyvtár Facebook-oldalán

 A Vörösmarty Mihály Könyvtár mellett most már az Aranybulla Könyvtár is szállít házhoz könyveket, az óvintézkedések betartása mellett. Egy alkalommal öt könyvet kölcsönözhetnek a könyvtártagok, egy hónapra, amit kétszer lehet hosszabbítani: a kiválasztott könyv szerzőjét és címét kell csak megadni, illetve az igénylő nevét, címét és telefonos elérhetőségét. Elsősorban a 65 éven felüliek, a mozgásukban korlátozottak és a diákok jelentkezését várják. A korábban kölcsönzött kötetek visszavételére egyelőre nincs mód.

A könyvtár dolgozói az igények feldolgozása után 5 munkanapon belül teljesítik a kéréseket: a Köfém lakótelepen és a Ráchegyen élőknek házhoz viszik, illetve lehetőséget biztosítanak arra is, hogy egyeztetett időpontban a bejáratnál vegyék át a köteteket.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni: a 22/312-945-ös telefonszámon kedden és pénteken 9-12 óra között, az aranybulla@kabel.datatrans.hu e-mail-címen vagy a könyvtár Facebook-oldalán, ahol további információk is olvashatók.

 

Kultúra: Művészkaraván
Mikor?: Május 14-17., csütörtök-vasárnap
Hol?: Fehérvár sűrűn lakott és a házakból jól belátható területein

A zenés-táncos-énekes Művészkaraván május 7-től kezdve hetente többször (csütörtök-péntek 14 és 17 óra; szombat 10:30, 14 és 17 óra) bukkan fel a Székesfehérvár különböző pontjain, hogy fél óráig szórakoztassa az ablakban könyöklő, erkélyen heverésző vagy az előadóktól a biztonságos egészségügyi távolságot betartó bámészkodókat. 

A program mindig más, épp ez a kiszámíthatatlanság teszi még izgalmasabbá. Az első pop-up bulit egy Palotai úti panelépület parkolójában rendezték. A bemelegítés egy kis erdélyi legényes néptánc volt, majd Kozáry Ferenc mesélt és énekelt, majd balett, minikoncert és verbunkos zárta az első előadást.

 

Kiállítás: Online tárlatvezetés a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Magyar Közút YouTube-csatornáján

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő kiskőrösi Úttörténeti Múzeum a Közlekedési Kultúra Napjához is kapcsolódóan online tárlatvezetéssel egybekötött videóban mutatja be az útépítés történetét és a múzeum látványosságait. A túravezető a közúti szakgyűjtemény alapítójának unokája, a múzeum vezetője, Szászi András.

A kiskőrösi Úttörténeti Múzeum több kultikus, az útépítéssel és az útüzemeltetéssel kapcsolatos tárggyal rendelkezik. Az online tárlatvezetéssel nemcsak Közép-Kelet Európa legnagyobb úthengergyűjteményébe, a hatalmas hídskanzenbe, a legkisebbeknek szóló KRESZ parkba engednek betekintést, hanem a tematikus, az ókortól a napjainkig tartó időszakokat is röviden bemutatják.

Mióta léteznek utak? Miért voltak úttörőek a rómaiak? Mi volt az a gróma? Miért volt a maga korában rendkívül innovatív a Kocs településről elnevezett kocsi? Mi történt a középkorban az utakkal? Hogyan épültek a skót MacAdam-ről elnevezett makadám utak? Hogyan hatott Trianon és a két világháború a hazai úthálózatra és útépítésekre? Kik voltak az útőrök, útkaparók? Mióta vannak KRESZ táblák az utak mentén? Mi az a KPM? Kik voltak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jogelődjei? Megannyi kérdés, amire ez a mintegy 30 perces, rendhagyó, online tematikus történelemórának is beillő videó választ fog adni.

 

Koncert: Prince and the Revolution
Mikor?: Május 15-17., péntek-vasárnap
Hol?: Prince YouTube-csatoráján

A hétvégén igazán különleges produkcióval készül a The Prince Estate (Prince hagyatékával foglalkozó szervezet) és a YouTube: három napos élő közvetítést terveznek a Prince and the Revolution: Live nevű legendás koncertről, amelyet 1985. március 30-án, a Purple Rain Tour utolsó állomásán, a New York állambeli Syracuse-ban videóztak le.

A közvetítésből származó adományokat a WHO-nak ajánlják fel, ezzel is támogatva a koronavírus elleni küzdelmüket.

A három napos őrület során többek között olyan világhírű számokat hallhattok, mint a Let’s Go Crazy, a When Doves Cry, a I Would Die 4 U, a Purple Rain, az 1999” és a Little Red Corvette, nem beszélve olyan ritkaságokról, mint a Possessed és a How Come U Don’t Call Me Anymore.

 

Színház: Sztárcsinálók
Mikor?: Május 15., péntek 20:00
Hol?: Jászai Mari Színház Facebook-oldalán

 Az első magyar rockopera története, mely tele van szellemes, játékos anakronizmusokkal, mai áthallásokkal, az ókori Rómában játszódik. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt megmérgezi felesége, az ambiciózus Agrippina, hogy helyette a fiát, Nérót ültesse a trónra. Agrippina és a fiú nevelője, Seneca azt gondolják, hogy ezt az új császárt bábként használva, a háttérből majd gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. Néró környezetéből eltávolítanak mindenkit, akik terveik útjában állnak és elkezdik a fiatal császár átnevelését.

A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit. Kicsapongó életmódot folytat és elteszi láb alól féltestvérét, Britannicust, akinek egyetlen bűne az, hogy tehetségesebb költő, mint ő. Seneca és Agrippina megrémülnek, de Nérót már nem lehet megállítani. Ámokfutása mindent és mindenkit maga alá temet.

 

Buli: DR BRS és barátai
Mikor?: Május 15., péntek 20:00
Hol?: DR BRS Facebook-oldalán

A manapság újra felkapott DJ/producer, DR BRS egy ideje minden pénteken online bulit tart együtt a rajongóival. A héten viszont emeli a tétet és állandó segítőtársa, Tamás mellé a barátait elhozza nektek, így igazi haveri összeröffenésnek lehettek a szemtanúi.

Minden régi, új, DR BRS és a barátaim által szeretett/imádott/favorizált dal hallható kortól ,nyelvtől és stílustól függetlenül. Többek között a következő témákat érintik az őrület alatt: Erica C tánciskolai évek, Mediterrán Cafe és társai, Passport, Kupa Libre, igazi klasszikus R&B muzsikák és régi lélek simogató magyar dalok.

 

Színház: Jancsi és Juliska
Mikor?: Május 17., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube-csatornáján

Reggel reggelizni, délben ebédelni, fára mászni, rőzsét szedni, egy kicsit civakodni, az erdőben kóborolni – vidáman telik egyik nap a másik után a kerek erdő közepében... Vagy mégsem így van? Mi történik, ha két kis testvér váratlanul a sűrű, sötét rengetegben találja magát? Ha kiderül, hogy a csodálatos mézeskalácsház lidérces álom, a jó tündér gonosz boszorkány? A jól ismert, mégis megunhatatlan történet Jancsiról, Juliskáról, és arról, hogy nem minden álom rózsaszín, de a legsötétebb éjszaka után is kisüt a nap…

 

Állandó programok:

Könyvet házhoz! - Vörösmarty Mihály Könyvtár

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek