3 évnél régebbi cikk

Tragédia a születésnapon: szakértők szerint még nem volt ilyen hőlégballon-baleset itthon
Tragédia a születésnapon: szakértők szerint még nem volt ilyen hőlégballon-baleset itthon

Kigyulladt és lezuhant egy hőlégballon Vál és Kajászó között szombaton a kora esti órákban. Hárman még kijutottak a ballon kosarából, ők égési sérüléseket szenvedtek, egy ember azonban életét vesztette.

Ahogy azt korábban is megírtuk: tragédiával végződött a hőlégballonos sétarepülés szombaton. A ballonban a földet érést követően tűz keletkezett, amit a pilóta megpróbált eloltani. Hárman még ki tudtak ugrani a kosárból, őket a martonvásári önkéntes és Fejér megyei tűzoltók találták meg, majd a mentők kórházba szállították. A negyedik utas azonban a levegőbe emelkedett a ballonnal, amely végül a kukoricásban zuhant le Vál és Kajászó között.

„A váli önkormányzati tűzoltók a levegőben égő hőlégballont követték, és így találták meg Vál térségében, a kukoricásban. A hőlégballon részben elégett és lezuhant, az eset során több robbanást is hallottak. A hőlégballon működtetéséhez szükséges gázpalack is felrobbant. A tűz keletkezésének az okát, körülményeit a FMKI vizsgálja. Az esethez riasztott hatóságok találták meg a negyedik személyt is, akin sajnos már nem lehetett segíteni” - mondta el Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az életben maradt utasok súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

„Két nő és egy férfi súlyosan megsérültek, míg negyedik társuk, egy 58 esztendős asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sajnos a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit halált okozó légi közlekedés veszélyeztetése bűncselekmény gyanúja miatt a Gárdonyi Rendőrkapitányság jelenleg is vizsgálja” - tájékoztatott Pápai Eszter, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense.

Egy váli férfi és felesége szemtanúi voltak az esetnek, de nemcsak őket, hanem a környékbelieket is mélyen megrázta a tragédia.

"18:50 körül volt a robbanás, a nejem hallotta az udvaron, és nem sokkal később borzasztó szirénázás hallatszott” - mesélte Zsebeházy Róbert.

A Fehérvár Televízó stábja által megkérdezett szakértő szerint hasonló baleset még nem történt az országban.

„A repülőeszközöket minden évben felülvizsgálják. Így nemcsak a repülőgépeket, hanem a hőlégballonokat is, annak minden technikai részét.  Törzskönyvekkel van ellátva, dokumentálják, és vannak olyan berendezések is, amit bizonyos időközönként ki kell cserélni, ha jó, ha nem jó. Ezt szigorúan ellenőrzi a hatóság. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valami meghibásodik, és annak ilyen súlyos következményei is lehetnek” - emelte ki Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

Szilády Dezső hozzátette: a balesetet követően elindul egy feltáró kivizsgálás, és ha szükséges, a hatóság új rendelkezéseket hoz annak érdekében, hogy ilyen tragédia a jövőben ne következhessen be.

Borítókép: YouTube
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek