3 évnél régebbi cikk

46 százalékkal nőttek a gyümölcsárak: ennyiért vehetsz gyümölcsöt Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
46 százalékkal nőttek a gyümölcsárak: ennyiért vehetsz gyümölcsöt Fehérváron

Szőlő, szilva, körte és alma - szeptemberben nincs hiány egészséges és vitamindús idénygyümölcsökből. De vajon mennyiért tudjuk megvenni őket?

Ahogyan arról a napokban mi is beszámoltunk augusztusban 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Éves összevetésben az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt a KSH adatai alapján.

A legszembetűnőbb ezek közül a gyümölcsök árának 46 százalékos emelkedése.

A szakemberek szerint a megugró árszintben többek között a szélsőséges időjárás, a fagykárok, az aszály és a koronavírus-járvány is szerepet játszott.

A székesfehérvári Városi Piacon ennek ellenére nem érzékelik a vásárlói kedv visszaesését. Kérdésünkre Tóth Györgyné őstermelő elmondta: a bevásárlóközpontok is ugyanúgy tele vannak továbbra is vevőkkel, pedig ott is ugyanúgy lehet tapasztalni az árak emelkedését.

A piacon a jelentős árnövekedés mellett tehát továbbra is sokan vásárolnak, a termelők jelszava pedig nem változott: a legfontosabb a minőség, és most már az is sokat számít, ha vegyszermentes a gyümölcs.

"Jelen pillanatban hat fajta szőlőm van itt a standon" - mutatta Kis János őstermelő.  - "Aki ilyen minőségben és ennyit tud termelni, azt szívesen felkeresik a kedves vásárlók. Nem beszélve arról, hogy kistermelőként én nem használok felszívódó permetet csak kontaktszert."

Körülnézve a fehérvári piac standjain, az őszi idénygyümölcsök árait illetően az alábbi összegekkel találkoztunk:

Szőlő: 400-690 forint/kilogramm
Szilva: 490-590 forint/kilogramm
Alma: 400-600 forint/kilogramm
Körte: 450-500 forint/kilogramm
Őszibarack: 700 forint/kilogramm

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek