3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: sörfőzdék napja, színházi rooftop party és óriástökök Martonvásáron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ
Fehérvári programok a hétvégére: sörfőzdék napja, színházi rooftop party és óriástökök Martonvásáron

Ősz = sör és tök. Ez a hétvége ezt most egyben tudja: Fejér megyéből is jópár sörfőzde részt vesz a Nyitott Főzdék Napján, közben a martonvásári kastélykertben több száz kilós tökökkel lehet fotózkodni. Pénteken különleges rooftop partyt tart a Vörösmarty Színház. Aki inkább nem mozdulna ki, szánjon másfél órát David Attenborough új, netflixes dokumentumfilmjére. Megéri.

Színház: Rooftop party
Mikor?: Október 9., péntek 16:30
Hol?: Vörösmarty Színház

Miközben a világ legnagyobb metropoliszaiban évtizedes múltja van a rooftop partyknak, addig Magyarországon a műfaj az utóbbi 5-6 évben kezdett igazán elterjedni, elsősorban Budapesten. A nevéből adódóan tetőkön tartott bulik egyfajta 'enyém a város, miénk a világ' érzést adnak a résztvevőknek, éppen ezért messze nem a filléres belépőkről és árazásról ismertek. Fehérváron ez most kicsit másképp lesz az alkalom és a koronavírus-járvány miatt is: mondjuk úgy, hogy rendhagyó rooftop partyt tart pénteken a Vörösmarty Színház, ahol a védőtávolság betartásával ugyan, de végre elindulhat az új évad. A város felett tartott bulin a tervek szerint fellép többek között Varga Gabi, Váradi Eszter Sára, Tóth Ildikó, Kerkay Rita, Pálya Pompónia, Ballér Bianka, Keller János, Nagy Péter, Kozáry Ferenc, Krisztik Csaba, Kricsár Kamill, Kelemen István, Juhász Illés, Imre Krisztián és Rovó Tamás. A műsort fél öttől a színház melletti ledfalon vagy a Facebookon lehet megnézni.

Családi: Tök Jó Hét Martonvásáron
Mikor?: Október 3-11., péntek-vasárnap
Hol?: Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ

Múlt héten kezdődött, most vasárnap ér véget a martonvásári kastélyparkban az idei kurta-furcsa tökszezon talán legnagyobb eseménye. Legnagyobbnak már csak azért sem túlzás titulálni a Fehérvártól alig félórányi autózással elérhető ideális őszi, családi programot, mivel a töktermesztők összességében több ezer tonna tököt hordtak az idilli környezetbe. A jókora tökökre a gyerekek a fesztivál végégig felmászhatnak, szelfizhetnek, aki pedig arra kíváncsi, hogy ebben az évben kinek van a legnagyobb töke az országban, semmiképp se maradjon le a látványosnak ígérkező szombati óriástökmérő-versenyről.

Sör: Nyitott Főzdék Napja
Mikor?: Október 10., szombat 14:00-21:00
Hol?: Országszerte

A müncheni Oktoberfest a világ egyik legnagyobb tömegrendezvénye: évről évre több mint 6 millió látogatót vonz. Nem csoda, ha a koronavírus-járvány miatt idén ez a fesztivál is elmarad, de a sörös hónap nem. Magyarországon az össznépi korsózást és dülöngélést ezúttal kicsiben, de a helyi kézműves sörfőzdék alapos felfedezésével érdemes pótolni. A Nyitott Főzdék Napján országszerte közel harminc kisüzemi sörfőzde várja a sörrajongókat főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal, na meg persze vásárlási lehetőséggel. Fejér megyéből a székesfehérvári Hübris, a martonvásári Vandal Brewing és az Etyeki Sörmanufaktúra csatlakozott a szombat délutántól estig tartó ismeretterjesztéshez.

Koncert: A Nyughatatlan
Mikor?: Október 9., péntek 18:00-
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Akinek valahonnan ismerősen cseng A Nyughatatlan névre keresztelt zenekar elnevezése, az valószínűleg a 2005-ös, magyarul azonos című (angolul: Walk The Line) filmre gondol. A hasonlóság nem a véletlen műve: a pénteken a Petőfi Kultúrtanszékre látogató magyar együttes nevét az életrajzi film, de még inkább a főszereplő legendás countryénekes Johnny Cash ihlette. A tíz éve alapított, éppen jubileumi turnéját gyűrő A Nyughatatlan frontembere (Kovács Kornél) éppen ezért talán nem véletlenül mutat már külsőre is némi hasonlóságot az utánozhatatlan hangú Cash-sel, ahogy jól állnak neki a műsorukban elhangzó rockabilly klasszikusok is. Mindezt péntek este hattól lehet élőben szemügyre venni a belvárosi klubban. Ugyanitt a Junkies szombati koncertje betegség miatt elmarad, és jövő március 13-ra csúszik.

Streaming: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (A Life On Our Planet)
Mikor?: Október 4-től
Hol?: Netflix

Libabőr és szégyenérzet - nagyjából ezek váltogatják egymást, miközben az ember nézi David Attenborough legújabb, műfajilag szinte besorolhatatlan filmjét. Kezdetben dokumentumfilmet látunk, lenyűgöző természetfilmes képekkel, de nem kell megijedni: az 'Egy élet a bolygónkon' nem a rozmárok párzási szokásairól vagy a csimpánzok táplálkozásáról szól. Nagyon nem. A szűk 80 percben a 94 éves brit természettudós a saját tapasztalatain keresztül mutatja be, hogyan tettük tönkre a Földet, hogyan zsákmányoltuk ki gátlástalanul a természetet, végeredményben pedig hogyan játszottuk el egy emberi léptékkel élhető jövő lehetőségét. De talán nincs veszve semmi, Attenborough szerint még van esélyünk, amihez nem kell más, csak bölcsesség. A természettudós néhány rövid és nyilvánvaló lépésben foglalja össze, hogyan maradhat életben fajunk anélkül, hogy közben a bolygó maradékát is felzabálnánk. A Netflixen néhány napja már elérhető közel évszázadnyi tapasztalatból összegyúrt tanúvallomás vége az ember természetét ismerve éppen ezért inkább sci-fi, de csak rajtunk múlik, hogy valósággá válik, vagy mindörökre egy utópisztikus mese marad csak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek