3 évnél régebbi cikk

Nem lesz karácsonyfa? Lassan teljesen eltűnik a lucfenyő Magyarországról is
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Nem lesz karácsonyfa? Lassan teljesen eltűnik a lucfenyő Magyarországról is

A 90-es években körülbelül 28 000 hektárnyi területen volt lucfenyő itthon, ma ez a szám néhány száz hektár. Németországban, Csehországban és Ausztriában még rosszabb a helyzet.

Az erdők fontosságáról és szerepéről rengeteg szó esik, ahogy arról is, hogy rohamtempóban pusztítja az oxigént adó fákat az emberiség. Most egyre inkább úgy tűnik, az egyik legkedveltebb karácsonyfától, a lucfenyőtől is lassan végleg búcsút vehetünk - írja az agroinform.hu.

Míg a 90-es években körülbelül 28 000 hektáron volt lucfenyő Magyarországon, mára néhány száz hektárra csökkent a lucos terület.

Az utóbbi húsz évben szinte az összes magyarországi állományban fellépett valamilyen kár: vagy kiszáradtak, vagy kényszerből kitermelték.

Németország, Csehország és Ausztria a hazaimnál nagyobb mértékben szenved a lucfenyő-pusztulás következményeivel.

A közönséges lucfenyő alapvetően az északi mérsékelt öv hegyvidékein és a tajgában őshonos, nálunk mesterségesen telepítették állományt. Így aztán nem meglepő, hogy a magyarországi körülmények nem kedvezőek neki. 1200-1400 mm körüli évi csapadékigényének szintjét nem üti meg a hazai csapadékmennyiség, és az évi átlaghőmérsékletünk is jóval magasabban, mint az kívánatos lenne a lucfenyőnek.

Rosszul tűri a klímaváltozást, a globális felmelegedést, és hogy folyamatosan csökken a páratartalom.

A nyugat-dunántúli lucosokban a betegség miatti egészségügyi termelések a 80-as években kezdődtek, majd az erősebb károsítás 1991-től indult Sopronban. Kőszeg környékén és az Őrségben is számottevő volt a kár, de Zala, a Bakony és az Északi-középhegység lucosai sem kerülték el a vészt.

A méreteket jól érzékelteti, hogy az Állami Erdészeti Szolgálat kimutatásai alapján 1990–1997 között egészségügyi termelés címszó alatt közel 400 ezer köbméter lucfenyő-faanyagot kellett letermelni. A legfőbb problémát a betűző szú, illetve más szúfajok pusztítása, a túltartottság, a száraz időjárás és a téli hóhiány okozta. 

A kiszáradt lucfenyő-állományok területeinek helyét lombos fafajokkal telepítik be, elsősorban bükk és tölgycsemeték kerülnek a lepusztult erdők helyére.

Kimondottan karácsonyfa-hasznosítású fenyőerdőket ma Magyarországon összesen 2000 hektáron termesztenek, a legnagyobb arányban Vas, Zala és Somogy megyében. Körülbelül 60 százalékban lucfenyővel foglalkoznak a gazdák, mert erre a legnagyobb a kereslet, illetve gyorsabban nő a többi fajtánál, ezért olcsóban lehet értékesíteni.

Mivel ezeket az karácsonyfa-ültetvényeket ugyanúgy művelik, mint bármely más mezőgazdasági hasznosítású táblát, vagyis használnak növényvédő szereket, rovarölőket és több helyen öntöznek is, így kisebb a pusztulás, ám a kártevők komoly esztétikai minőségromlást okozhatnak, ami miatt eladhatatlanok lesznek a fák.

Decemberben körülbelül 2-2,5 millió fa kerül a vásárlókhoz, amelyből körülbelül 500 000 db származik importból.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek