3 évnél régebbi cikk

Bécsi merénylet: négy civil halt meg, tizenheten kerültek kórházba
·Bűnügyterror·Utolsó frissítés: undefined
Bécsi merénylet: négy civil halt meg, tizenheten kerültek kórházba
·Bűnügyterror·Utolsó frissítés: undefined

Hétfő este 8 órakor lövöldözés tört ki Bécs belvárosában a Schwedenplatz környékén, majd további öt helyszínen is lövöldöztek a merénylők. Eddigi információk szerint négy civil halt meg, összesen tizenheten kerültek kórházba lőtt sérülésekkel.

A támadás hétfő este nyolc órakor kezdődött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A merényletben eddigi jelentések szerint négy járókelő és egy merénylő veszítette életét, a bécsi kórházakban tizenhét sebesültet ápolnak - közölte az MTI.

A sérültek között hét súlyos állapotban volt, közülük egy nő hajnalra meghalt. Többek műtéten estek át még az éjszaka.

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvodába, iskolába gyerekeiket kedden - írja az Origo.

Egy merénylőt a rendőrök agyonlőttek. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.

Legalább egy másik gyanúsítottat átkutattak az éjszaka folyamán. Karl Nehammer belügyminiszter kedden reggel jelentette be a helyzetet, hogy a meggyilkolt támadó az ISIS szimpatizánsa - tudtuk meg a Kronen Zeitungtól.

Bécsben született és nevelkedett a terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a kilencven osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy az Iszlám Államhoz köthető a hétfő esti bécsi merénylet. A szakértő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a támadás része lehet a franciaországi merényletsorozatnak.

A jól előkészített terrortámadás célja az volt, hogy minél nagyobb pánikot és veszteséget okozzon, de az osztrák hatóságok azonnali beavatkozása megakadályozta, hogy tovább folytassák a merényletet, és még több embert megsebesítsenek - tette hozzá. Szerinte az osztrákok számítottak rá és fel voltak készülve arra, hogy Bécsben történni fog valami, mert egyrészt voltak fenyegetések, másrészt rengeteg szélsőséges iszlamista tartózkodik Ausztriában.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere részvétét fejezte ki a merénylet áldozatainak:

Áder János köztársasági elnök szintén részvétét fejezte ki a merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében:

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek.
Borítókép: AFP/Joe Klamar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók