3 évnél régebbi cikk

A társasházak összesen 15 millió forint, vissza nem térítendő felújítási támogatásra pályázhatnak
A társasházak összesen 15 millió forint, vissza nem térítendő felújítási támogatásra pályázhatnak

Remek lehetőséghez juthatnak a lakóközösségek a Társasházi Pályázaton, amit május 30-ig lehet benyújtani.

A járványhelyzet miatt előtérbe kerültek a mindennapok során az otthonok, az otthonok szűkebb környezete. Székesfehérváron számtalan család él társasházban, panelházban. Nekik kedvez most a Társasházi Pályázat, amelyet az OTP Business hirdetett meg.

A Központi Statisztikai Hivatal korábbi, 2011-es adatai alapján a székesfehérváriak közel fele panelházakban él. Ezek a típusú épületek az 1961-től elinduló és 1975-ig tartó 15 éves országos lakásépítési programban készültek el. Akkor országosan egymillió lakás építését irányozták elő (amit mintegy ötvenezerrel sikerült túl is teljesíteni), ezek közül körülbelül 550 ezer otthon készült el paneltechnológiával, átlagosan 58 négyzetméteres alapterülettel. A panelházakat eredetileg 30-50 évre tervezte a szocialista gazdálkodás. 

Székesfehérváron 1965-ben épült meg az első panelház az egykori József utca 12. szám, ma Deák Ferenc utca 14-16-18. szám alatt.
(forrás: KSH; Ritkán látható történelem, szekesfehervar.hu)

A 2021. május 30-án 23:59-ig benyújtható pályázaton 20 lakóközösség juthat összesen 15 millió forint, vissza nem térítendő támogatáshoz két kategóriában:

Az Otthon a közösségben kategória a társasház vagy lakásszövetkezet üzemeltetésének hatékonyabbá vagy akár környezettudatosabbá tételét célozza. Ezek olyan beruházások, fejlesztések lehetnek, amelyek a lakóközösség mindennapjait, a társasház körülményeit javítják, például szelektív hulladékgyűjtés, tárolás, a lakásokban online leolvasható mérőórák beüzemelése, vagy a postaládák cseréje.

Ez kategória vonatkozik továbbá a társasház vagy lakásszövetkezet tagjai által igénybe vehető közös helyiségek fejlesztésére is, mint például biciklitárolók, vagy a szabadtéri területeken a kerti sütő- vagy szabadidős- és pihenőhelyek, esetleg játszóterek kialakítása, a parkosítás, kertépítés, a dísznövények telepítése és a gyepesítés.

A másik kategória az Otthon a jövőben címet viseli. Ide a társasházak vagy lakásszövetkezetek, illetve ezek lakóinak biztonságát és védelmét célzó beruházások tartoznak.

A kategória magában foglalja egyebek mellett a lépcsőházak és lépcsők balesetmentesítését, az épületek akadálymentesítését, a lakóházhoz tartozó helyiségek és külső telekrészek tűz-, vagyon és egyéb irányú védelmét; illetve a gyermekek és idősek biztonságos közlekedését segítő beruházásokat (például digitális kaputelefon rendszerek, mozgásérzékelővel ellátott világítási és kamerarendszerek – kiépítése, felszerelése és korszerűsítése).

Mindemellett ide tartoznak az energiahatékonysági felújítások és beruházások (például energiatakarékos (LED) lámpák telepítése).

További pályázatról további részletek és a jelentkezési lehetőség ide kattintva érhető el.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek