3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: egy hétig még biztosan maradnak a jelenlegi intézkedések
Orbán Viktor: egy hétig még biztosan maradnak a jelenlegi intézkedések

A jelenlegi intézkedések még egy hétig biztosan érvényben maradnak - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Orbán Viktor a rádióműsorban elmondta, hogy a járványügyi korlátozások változatlan formában fennmaradnak még egy hétig biztosan, de jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudják "majd" nyitni.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy lezárult a nemzeti konzultáció. Az operatív törzs most készíti az újranyitási tervet annak függvényében, hogy mikor éri el az átoltottság a 2, 2,5, 3, 3,5, 4 millió főt.

Pontos dátum nincs, de amint minden 65 év fölötti ember be lesz oltva (vagyis amint eléri a 2,5 milliót oltottak száma), az lesz az a pillanat, amikor elkezdődhet az újranyitás.

Minden héten 4-5-ször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek. A beoltottak száma pénteken, azaz ma, átlépi a másfél milliót. 1,260 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van. Mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek. Ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt.

A miniszterelnök hozzátette, hogy az újranyitás szakaszaiban bizonyos szolgáltatásokat védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni.

Orbán Viktor az interjúban kitért arra, hogy a húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, amit jövő héten ismertetnek, de a lányok-asszonyok meg lesznek locsolva.

Borítókép: Facebook/Orbán Viktor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek