3 évnél régebbi cikk

A korlátozások április 8-ig biztosan maradnak, és mutatjuk, hogyan nyit újra az ország
A korlátozások április 8-ig biztosan maradnak, és mutatjuk, hogyan nyit újra az ország

Április 8-ig maradnak a korlátozások és pontosan meghatározták, hogyan nyitnak újra a boltok és a szolgáltatók – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A rendeletből kiderül az is, hogy a kormány a védelmi intézkedéseket április 8-ig biztosan fenntartja. Ha már legalább 2,5 millió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját akkor, megkezdődhet a lazítás.

A főbb rendelkezések a következőek:

  • Kijárási tilalom már csak este 10 és reggel 5 óra között lesz.
  • Kinyithat minden bolt és a szolgáltató (például fodrászat, kozmetika), de újfajta korlátozások vonatkoznak rájuk.
  • A vendéglátóhelyek továbbra is csak kiszállíthatnak és az elvitelre rendelt ételekért mehetnek be a vendégek az éttermekbe, kávézókba, cukrászdákba.

A boltok a következőképpen nyithatnak újra:

  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az  ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzletekben az ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. (A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a számításban)
  • Az üzlet üzemeltetője köteles kirakni egy jól látható helyre, hogy egyszerre hányan lehetnek bent. Ezen kívül figyelnie kell arra, hogy a kint várakozók betartsák a másfél méteres távolságot, biztosítania kell a kézfertőtlenítési lehetőséget, a boltot és a bevásárlókocsikat, kosarakat is fertőtlenítenie kell.

A most megjelent Közlönyben már szerepel a kormány rendelete arról is, hogy április 19-én újra kinyitnak az iskolák, óvodák.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek