2 évnél régebbi cikk

Így takarékoskodj a Gmail-tárhelyeddel
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Így takarékoskodj a Gmail-tárhelyeddel
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A Google a legelterjedtebb kereső- és egyben a legnépszerűbb levelezőrendszer is. Azonban kétségtelen tény, hogy a Google által biztosított ingyenes tárhely sem korlátlan, és idővel megtelik. Mutatok pár érdekes trükköt, hogyan tudjuk kordában tartani a rengeteg mailt és az egyre fogyó tárhelyet.

A Google alapból 15 GB tárhelyet biztosít minden felhasználója számára. Ez így nem hangzik rosszul, nem kevés. Azonban azt tudnunk kell, hogy ez a 15 GB nem csak a levelek számára van. Ezen osztozik a Google Drive és a Fotók is. 

Azonban most a levelezést érdemes kicsit jobban szemügyre venni. Egyrészt mert ebből generálódik a legtöbb. Másrészt pedig azért, mert rettentően becsapós tud lenni a levelek által foglalt tárhely.

Gyakori eset, hogy azért keresnek meg minket az Excomban, mert nem működik a Gmail. Nem jönnek-mennek a levelek, pedig fontos emailt várnak. Az esetek zömében ilyenkor nem feltétlen kell azonnal a Google-t hibáztatni.

Azt érdemes végig gondolnunk, hogy az a sok-sok, akár több ezer email, melyek az évek alatt összegyűltek a mailboxunkban, azok lehet, hogy csak nyúlfarknyiak, de összességében a sok kicsi sokra megy szólás alapján több gigabájt tárhelyet is képesek elfoglalni. És itt nem csak a beérkező levelekről van szó. A tárhelyet ugyanúgy foglalják az általunk küldött levelek is, sőt, a rengeteg beérkező reklám, spam és közösségi alkalmazás értesítései is. 

Ha a tárhelyünk kezd megtelni, melyre egyébként a Google bejelentkezéskor figyelmeztet is, akkor a legvégső esetben akár az is megeshet, hogy a 15 GB megteltével nincs már hová beérkeznie a következő e-mailnek. Ilyenkor kettő lehetőségünk van. Az egyik a pénzes, mégpedig az, hogy éves díj fejében a meglévő 15 GB tárhelyünket kibővítjük a következő elérhető méretre, mely a 200 GB. Ez éves szinten nagyjából 7000 forintos költséggel jár.

A másik opció, hogy nekilátunk és rendet teszünk az e-mailek között és kiválogatjuk a felesleges, már szükségtelen, több éves vagy nagy méretű csatolmányt tartalmazó e-maileket, hogy értékes tárhelyet szabadítsunk fel. A tárhelyünk telítettségét ezen a linken bejelentkezést követően meg is nézhetjük.

A levelek alapjáraton nem foglalnak sok helyet, ám ha valaki évek óta ezt a fiókot használja, akarva-akaratlanul is feltornyosulhatnak a felesleges üzenetek. Először is lépjünk be a Gmailbe, majd pedig a kereső sávban, a nagyító mellett a következő utasításokat tudjuk használni.

Ha beírjuk a keresőbe az alábbi kódot, akkor a rendszer automatikusan kilistázza az egy évnél régebbi leveleket: "older_than:1y". (Ha az "1y" helyett "6m"-et vagy "3m"-et" írunk, akkor a parancs a hat és három hónapnál régebbi levelek listázására vonatkozik.) Ezt követően a bal felső sarokban álló kis négyzet kipipálásával kijelölhetjük a szemünk előtt megjelenő üzeneteket. A Google azt is felajánlja, hogy kijelölhetjük az összes, a keresésnek megfelelő üzenetet. Végül csak a törlést kell megnyomnunk, és ezzel el is készültünk.

Hasonló a helyzet a csatolmányt tartalmazó levelekkel: ha beírjuk a keresőbe, hogy "has:attachment larger:10m", akkor a Google minden olyan üzenetet kilistáz, ami tíz megabájtnál nagyobb csatolmánnyal érkezett a postafiókunkba - a számot tetszés szerint átírhatjuk, nem muszáj pont tízet írni. A törlési művelet ezután ugyanaz, mint az üzenetek esetén.

Ha pedig a "label:unimportant" kódra keresünk, akkor minden olyan levéltől megszabadulhatunk, amit a Google algoritmusa haszontalannak címkéz. Ilyenek például a hirdetések, hírlevelek és így tovább. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg időnként csekkolni a Spam mappát sem, hiszen az ott felgyülemlő üzenetek is feleslegesen foglalhatják értékes tárhelyünket.

És a végére egy tuti tipp: érdemes minden nap egy pillantást vetni a Gmailre és a szükségtelen, nem fontos leveleket, akár mi kaptuk, akár mi küldtük azokat, naponta törölni. Az így felszabadított tárhely napi szinten csak pár perc, azonban az évek alatt felgyülemlett halmazt akár órákon keresztül is lehet bogarászni, mire kipucoljuk azokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek