2 évnél régebbi cikk

Hasznos és érdekes Google Maps-funkciók, amiket alig ismerünk
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Hasznos és érdekes Google Maps-funkciók, amiket alig ismerünk
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az alkalmazások használata lassan készség szintjén van mindenkinél. Világunk ott tart, hogy digitális kompetencia nélkül lassan már nem tudunk kommunikálni, közlekedni vagy éppen fizetni az üzletben. De az alkalmazások elnagyolt, felületes ismerete időnként érdekes meglepetésekkel tud szolgálni.

Legtöbbünk, ha el szeretne jutni A-ból B-be, azonnal a telefonjához nyúl. Így vagyok ezzel én is. Azonban a minap szembesültem azzal, hogy mennyire más és más szempontok, illetve funkciók mentén használjuk az alkalmazásokat.

Én rutinos “Pestre járós” vagyok, így elég ritka, hogy az úti célomat térkép segítségével lőjem be. Ellenben a szomszédom kevésbé rutinos a pesti közlekedésben és miközben segítséget kért a GPS beállítása végett, szembesültem azzal, hogy mennyire más megközelítésből használja ő és használom én a Google Térképet.

A szomszédom fő célja, hogy a Google Maps elnavigálja őt Fehérvárról a reptérig. Ő bepötyögte a címet a segítségemmel és már indult is az első kanyarnál balra. Hisz a cél megvolt, indulás. Ellenben én, aki tudom fejből is, hogy merre menjek, arra használom a Google térképet, hogy megnézzem az indulás előtti pillanatnyi forgalmat a térképen és ez alapján eldöntsem, hogy érdemes-e bemennem az esetleges belvárosi dugóba vagy inkább válasszam a nullás állandó életveszélyét és autókázzak közel 20 kilométerrel vagy akár 40 perccel többet.

Persze a Google alapból is figyeli a forgalmat és igyekszik a legoptimálisabb útvonalat megajánlani indulás előtt, de én nem szeretem a mesterséges intelligenciával felvértezett algoritmusokat. Így a térképet a navigáció helyett jellemzően arra használom, hogy a forgalmat szemügyre véve saját kézben tartsam az alternatív útvonalakat.

A közlekedési forgalom nagyságát, sűrűségét a Google Térképen külön be is tudjuk kapcsolni. Ezt megtehetjük a Rétegek menüben, mely asztali verzió esetében a böngésző bal alsó sarkában kapcsolható, mobilon pedig a jobb felső sarokban a Réteg ikonra bökve.

Utcaképek több év távlatából

A Street View funkciót valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, segítségével a már feltérképezett helyszíneket mi magunk is bejárhatjuk az online térben - olvasható az alapjárat.hu-n. Érdekességképpen megnézhetjük akár lakhelyünket, de akár kedvenc horvátországi nyaralásunk helyszínét is meglátogathatjuk, ha éppen ahhoz van kedvünk. Napjainkban a Google már hazánkat sem csak szökőévente fotózza végig, így néhány évente rendszeresen frissülnek az utcaképek. 

A jobb alsó sarokban tudjuk megnézni, melyik évben jártak utoljára az adott helyszínen a Google fotós autói. Miután a Street View 2007 óta létezik, könnyen előfordulhat, hogy egy környéket már jó néhányszor lefényképeztek - írja az alapjárat.hu. Szerencsére nem törlik a korábbi évek utcanézeteit sem és az archívumból könnyedén elő lehet varázsolni őket. Érdekes időutazás, hogyan nézett ki egy-egy környék évekkel ezelőtt!

Ezt a funkciót asztali számítógépen érdemes használni. Nyissuk meg a Google Maps-et, keressünk rá egy minket érdeklő környékre és menjünk be az utcanézetbe: a jobb alsó sarokban található Pegmant, sárga emberkét tegyük a kívánt helyszínre! Ezt követően kattintsunk a bal felső sarokban lévő óra ikonra, majd a lenyíló ablakból válasszuk ki a nekünk érdekes évet. Jó ha tudjuk, hogy az óra ikon csak akkor jelenik meg, amennyiben vannak korábbi évekből származó archív utcaképek. Ha Székesfehérvárt vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy városunkban először 2011-ben fotózott a Google, majd ezt követően 2014-ben, 2018-ban, 2019-ben és utoljára az idén, vagyis 2021-ben jártak városunkban a Google kamerás autói.

Hol vagy? Helyzet megosztás másokkal

Mondhatjuk, hogy ez már a randizás 21. századi verziója. Iskolás koromban egészen egyszerűen megbeszéltük, hogy találkozunk a Skála előtt az óránál, vagy az Országalmánál. Erre napjainkban már ott is egyszerűen találkozhatunk a randi partnerrel, ahol ismeretlenek vagyunk.

Ha olyan helyszínen találkozunk valakivel, amit nem ismer, semmi gond. A Google Maps ebben is a segítségünkre van. Az aktuális saját helyzetünket, vagy bármilyen kiválasztott pontot, helyet egyszerűen megoszthatunk másokkal. Sőt, akár élőben láthatjuk is egymás mozgását a térképen.

Ezt a funkciót mobilon érdemes használni. Ha szeretnénk megosztani másokkal, hogy éppen hol tartózkodunk, akkor érintsük meg a saját helyzetünket jelző kék pöttyöt, majd kattintsunk a “Megosztás” gombra. Ha viszont inkább egy konkrét helyszínt osztanánk meg másokkal, akkor érintsük meg a helyet a térképen, majd ezután válasszuk a “Megosztás” lehetőséget. A folyamat befejezéséhez küldjük el ismerősünknek üzenetben, emailben a koordinátákat!

A Google Térkép valós idejű helyzetmegosztásával arra is lehetőségünk van, hogy másokat folyamatosan és automatikusan tájékoztassunk aktuális tartózkodási helyünkről, vagy hogy mi lássuk, hogy például a gyermek merre jár éppen a városban. A kiválasztott személyek nyomon tudják követni, hogy merre járunk, vagy mi tudunk másokat ellenőrizni. Aggódós szülőknek, városban lófráló gyerekeknek kifejezetten ajánlott ez a funkció.

Ezt is érdemes inkább mobilon használni, bár asztali gépen is kiválóan működik. Kattintsunk a mobil jobb felső sarkában a fényképünkre, itt előugrik egy menü, és ott válasszuk ki a “Helyzetmegosztás” lehetőséget. A következő oldalon kattintsunk a “Hely megosztása” gombra, majd állítsuk be, hogy milyen hosszan tudjanak követni és válasszuk ki a megosztás módját is. Ha ki szeretnénk kapcsolni a funkciót, akkor ugyanitt tudjuk megtenni a  “Leállítás” gombbal.

Borítókép: Google
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek