2 évnél régebbi cikk

Miért fontos az autót felkészíteni a télre?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/Chris Peeters
Miért fontos az autót felkészíteni a télre?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Azért, hogy elkerüljük a meghibásodásokat, a felesleges bosszúságot és kiadásokat, érdemes még a fagyos, téli időszak előtt felkészítenünk autónkat a megváltozott hőmérsékletre és útviszonyokra.

Érdemes ehhez szakértőt is segítségül hívni. Mi Decsi Péter segítségével, egy fehérvári olajcsereszerviz tanácsai alapján adunk tippeket, hogy mire érdemes odafigyelni.

 

Ellenőrizzük az akkumulátort!

 

A hideg idő a gépjárművek akkumulátorait fokozottan igénybe veszi. A többéves akkumulátoroknál tanácsos egy terheléses vizsgálatot elvégeztetni. Így nagy bizonyossággal kerülhető el a kellemetlen meglepetés: nem hajt az indítómotor, vagy csak gyengén, és az autó nem indul be. Ez a lehetőség fokozottan fennáll a szabad ég alatt tárolt autóknál!

 

Ne a nyárit használjuk!

 

A téli szélvédőmosó használata megakadályozza a folyadék tartályba, csővezetékbe, fúvókába való befagyását. Ezért kell jó minőségű – és nem a gazdaságos-nagyáruházas – alkoholos, fagyálló mosófolyadékot használni! A „majd előbb elhasználom a nyárit” módszer nem ajánlott, mert pont rosszkor fog kifogyni a tartályból, vagy már bele is fagy, ami miatt repedhet a tartály, a csővezeték. A már bent lévő nyári mosófolyadékot tömény télivel fel lehet javítani.

 

Régi az ablaktörlőlapát?

 

Az elöregedett ablaktörlőlapátok a hidegben zajosan, darabosan fognak működni. Vizsgáljuk meg, milyen állapotban vannak! Ha valamelyik vége már repedt, akkor rohamosan tovább fog szakadni a törlőél. Cseréljük ki időben az ablaktörlőlapátot!

Azért, hogy az ablaktörlőlapát ne sérüljön, mi is tehetünk: az alkoholos jégoldóval gyorsan és hatékonyan lehet a fagyott ablakokat jégmentesíteni, erre a célra ne az ablaktörlőt használjuk!

 

Utastérszűrő a párásodás ellen

 

Az eltömődött utastérszűrőn keresztül a levegő nem fog a megfelelő mennyiségben eljutni a melegítendő szélvédőhöz, így az autó ablakai kellemetlenül párásodni fognak. Vizsgáltassuk meg, hogy rendben van-e az utastérszűrő!

 

Olajcserét időben!

 

Ha közelít az olajcsere ideje, érdemes előbb elvégeztetni, ugyanis a téli hidegindítások jelentős többlet-igénybevételt jelentenek a kenőanyag-részecskéknek az alacsony hőmérsékletről való felmelegedés, majd a visszahűlés miatt.  


 További információ: www.szakiolajcsere.hu 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek