1 évnél régebbi cikk

Kerékpáros összetevők sokasága
Fehérvár Médiacentrum fotója
bikepro.hu
Kerékpáros összetevők sokasága

Ha kerékpárokról van szó, akkor legtöbben a váz, kormány, nyereg, kerék vagy a hajtás elemeit neveznék meg, mint legfontosabb alkatrészt, pedig például a küllő is nélkülözhetetlen. Ezen alkatrészekre legtöbben egy pillantást sem vetnek, pedig szerepük sokkal fontosabb szerény megjelenésüknél.

Leszámítva a különleges bringákat, a küllővel minden kerékpáron találkozunk, és kialakítástól függően 12, 16, 24 vagy akár 36 is lehet belőle egy keréken.

Nincs szem előtt, de fontossága megkérdőjelezhetetlen

A küllők feladata, hogy a kerékagyat és a gumit hordozó felnit összekössék, valamint felvegyenek, átadjanak különféle erőket. A küllők tulajdonképpen húzó erőt fejtenek ki, és ennek mértéke egyenként akár 100 kg is lehet, amelyet tudunk ellenőriztetni is a lánckeréksor felrakás mellett.

A fűzött küllő struktúra olyan jó konstrukció lett, hogy kiállta az idő próbáját, még manapság is bőven lehet vásárolni hagyományos, hajlított fejű küllőkkel szerelt kerékpárokat, bár a jövő e területen is már erősen kopogtat.

Küllők régen és ma

A Bikepro.hu kerékpár webshop kínálatából már azonnal látszik, hogy micsoda választék és lehetséges megoldás közül választhat a küllő beszerzésén gondolkozó szerelő vagy kerékpáros. Sok egyéb területhez hasonlóan, itt is a versenytechnika mutatja az utat a fejlődésben, és a küllők vonatkozásában is kijelenthető, hogy a hi-tech felhasználóktól terjednek aztán majd lefelé, az átlag felhasználók irányába a különböző újdonságok és megoldások.

Az egyik ilyen újdonság az egyenes fejű küllők térnyerése. A tradicionális kialakítású küllők hajlított feje minden esetben egy feszültséggyűjtő hely, emellett az ilyen fejek felfekvése sem szokott tökéletes lenni, és a hajlítás mentén minden fordulatnál elkerülhetetlenül bekövetkezik egy kis deformáció. Ez hosszú távon biztosan kifáradáshoz, töréshez vezet.

A fenti hátrányok az egyenes fejű küllőknél ismeretlenek, így az ilyen kialakítást egyértelműen korszerűbbnek tekinthetjük korosabb társánál.

Újdonságok, fejlődés minden szinten

A küllők egyéb kialakításánál is tetten érhető a fejlesztés, elég csak megnézni egy jó minőségű, modern kerékpár lapított, aero profilú küllőit. Az ilyen kialakítás jó lehet a légellenállás szempontjából és azért is, mert a küllő befűzését nagyban segíti.

Jó minőségű alkatrész esetén a küllő végi menet kialakítása nem metszéssel készül, hanem az anyagból kidomborodó speciális eljárással, ez szintén a hosszú élettartamot garantálja. A küllők alapanyaga csak a legigénytelenebb esetben nikkelezett acél, manapság már a rozsdamentes acél a minimum szint, a magas követelményeknek megfelelő darabok pedig készülhetnek alumíniumból és karbon kompozitból is.

Léteznek kombinált megoldások is, melyek célja, hogy a különböző anyagok előnyös tulajdonságait egyszerre jelenítsék meg. A korszerű gyártástechnológiák még lehetővé teszik a különböző színű küllők gyártását is, mint ahogy a küllőanya is készülhet már nikkelezett réz vagy ötvözött alumínium alapanyagból.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek