2 évnél régebbi cikk

Hogyan készítsük fel autónkat a télre?
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com/Chris Peeters
Hogyan készítsük fel autónkat a télre?
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás lesz jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak, és a látótávolság is lecsökken. A közlekedés valamennyi résztvevője részéről fontos a tudatos felkészülés, a fokozott óvatosság ebben az időszakban. Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót.

Az őszi, téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek.

Az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok részére jelentenek kockázatot. Lakott területen kívüli útszakaszon gyalogosan mindig viseljetek fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot, ezáltal sokszorosára növelhetjük észlelhetőségünk, biztonságunk! - olvasható a police.hu-n.

Fontos időben elvégezni az autók műszaki ellenőrzését, ami elsősorban az akkumulátor, a futómű, a biztonsági berendezések és tartozékok, a fékek és a világítás állapotának alapos átvizsgálását jelenti. Ne maradjon el az ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék ellenőrzése, cseréje sem, és gondoskodjatok a jégkaparó és jégoldó spray beszerzéséről!

A rendőrség figyelmezteti az autósokat, hogy aki még nem tette meg, cserélje le autója nyári gumiabroncsait!

A téli gumik jobb tapadást biztosítanak, rövidebb fékutat eredményeznek, ezáltal a balesetek könnyebben megelőzhetők. Hidegben a nyári gumik megkeményednek, tapadásuk nem megfelelő, emiatt a száraz felületeken csúsznak, a féktávolság is jelentősen megnő.

A biztonságos közlekedéshez szükséges, hogy megfelelő állapotú ablaktörlőlapátokkal rendelkezzünk. Ha csíkot húz, foltosan töröl, rendkívül zavaró, hiszen a szélvédőn a kilátás részleges, a fény a vízen megtörik, torz lesz sofőr által látott kép. Koszos üvegeken a vízcseppek jobban összeállnak. 

Téli időszakban a sokszor tartósan megmaradó borult idő és köd nehezíti a közlekedést. Kövessétek az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzéseit, annak ismeretében tervezzétek meg az utat, számoljatok hosszabb menetidővel, hiszen ködös részeken a látótávolság csökkenése és az utak síkossága miatt a haladási sebességet mérsékelni kell!

Tartsunk nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Amennyiben a látási viszonyok indokolják, kapcsoljátok be a ködfényszórót és a ködlámpát! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. A ködös szakaszról kiérve a ködlámpákat le kell kapcsolni, mert fényük zavaró. Rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenthetjük a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Nedves, síkos aszfalton megnő a féktávolság, romlik a menetstabilitás. Blokkolásgátló hiányában a kerekek gyorsan megállnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és kisodródhat. Ilyenkor ne fékezzetek, próbáljátok egyenesbe hozni az autót és csak akkor fékezni, amikor a jármű újra a kívánt irányban áll!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek