2 évnél régebbi cikk

Az online biztonság fontossága és gyakorlati szempontjai
·Techonline·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Rackhost.hu
Az online biztonság fontossága és gyakorlati szempontjai
·Techonline·Utolsó frissítés: undefined

Miért kiemelten fontos figyelmet fordítani az online biztonságra akkor, amikor internetezünk, illetve ha online módon szeretnénk lebonyolítani egy rendelést? Milyen megoldásokkal gondoskodhatunk online az adataink védelméről?

Ezek a kérdések határozzák meg a bejegyzés tartalmát. Adunk néhány sokat érő tanácsot arra vonatkozóan, hogy milyen úton és módon oldható meg a biztonságos internetezés manapság.

Amikor különösen figyelni kell az online biztonság meglétére

Főként azoknál az internetes böngészési eseményeknél javasolt fokozott figyelmet fordítani a biztonságra, amikor személyes adatokat adunk meg egy webhelyen. Még olyan esetekben is, amikor pusztán a nevünk és az e-mail címünk beírása történik.

Ugyanis egy hírlevélre való feliratkozás vagy regisztráció keretei között is történhet nemkívánatos esemény, amikor illetéktelenek hozzáférhetnek a személyes adatainkhoz. Azt pedig talán nem is kell külön hangsúlyozni, hogy mennyire fontos szerepe van ennek akkor, amikor internetes vásárlás történik online fizetéssel.

Talán a leginkább felfokozott időszak ebből a szempontból a karácsonyt megelőző hónapok, amikor a legtöbben az ünnepi ajándékok beszerzését is online módon intézik.

A biztonságos internetes kapcsolat fontossága az adatok védelmének szempontjából

A Rackhost oldalán található tudásbázis a segítségünkre lehet, hiszen a szakértői cikkek rengeteg hasznos információval látnak el bennünket. Van egy megjegyzendő kulcsszó az adatvédelem témaköre kapcsán, név szerint az SSL tanúsítvány. Annyit érdemes tudni róla, hogy a használata titkosítja a weboldal és a szerver közötti kommunikációt.

Ennek pedig azért van kiemelt jelentősége, mivel így képes megakadályozni azt a kellemetlen történést, amikor a honlapon megadott személyes információk harmadik fél kezébe jutnak.

Kulcsfontosságú tehát figyelni az SSL tanúsítvány meglétére olyan domainneveket felkeresve, ahol szükség van személyes adataink megadására. Egyébként az internetes böngészők egy lakat ikonnal jelzik ezt a címsorban, ha pedig nincs SSL tanúsítvány, akkor figyelmeztetést kapunk ennek a hiányáról.

További lényeges teendők a biztonságot szem előtt tartva

Amennyiben egy-egy kiszemelt webshopnál nem biztonságos a böngészés, akkor inkább válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét a rendelés lebonyolításakor. Ezáltal védhetjük a saját adataink biztonságát.

Mindenképp érdemes törekedni arra is, hogy csak megfelelően erős jelszavakat használjunk. Ennek köszönhetően az illetéktelen robotok és automatizmusok kisebb eséllyel férhetnek hozzá a féltett és sokat érő adatainkhoz.

Az is fontos, hogy vírusirtó programot használjunk az okoseszközeinken. A naprakészen tartott vírusirtó program ugyanis úgy képes funkcionálni, mint egy láthatatlan védelmi pajzs.

Ha pedig egy-egy honlapon vagy webáruházban járva nem vagyunk meggyőződve a biztonságos böngészés meglétéről, inkább álljunk tovább regisztráció vagy vásárlás nélkül. Nem éri meg bevállalni az extra kockázatot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek