2 évnél régebbi cikk

Online adatlekérdezés rendszám alapján. Így biztosítsd be magad, hogy ne verjenek át autóvásárláskor
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google
Online adatlekérdezés rendszám alapján. Így biztosítsd be magad, hogy ne verjenek át autóvásárláskor
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az elektronikus ügyintézés egyre inkább kezd elterjedni. Lassan életünk minden részében akad már olyan terület, ahol részben vagy teljesen működik az e-ügyintézés. Nincs ez másképp az autó-ügyintézéssel sem. Mutatom, hogyan tudunk rendszám alapján megbízható adatokhoz jutni!

Az e-közigazgatásban van a jövő, ez egyértelmű. Nemcsak a bürokrácia csökkentése miatt, hanem mert használata nem kötött az ügyfélszolgálati irodákhoz, és bármikor, bárhonnan elérhető. Így lehet például akár a jogosítványunkat is meghosszabbítani, de a Covid-járvány egyik hozománya, hogy az EESZT rendszerét, és az abban rejlő lehetőségeket (e-receptek, oltás igazolások) is egyre többen használják.

Azonban vannak olyan területek is, melyeket alig-alig ismerünk, már ha nem vagyunk autókereskedők. Pedig a JSZP, azaz a Jármű Szolgáltatási Platform már több mint 2 éve működik.

Adatlekérdezés rendszám alapján

A JSZP nem más, mint egy egységes magyar autólekérdező rendszer, mely a rendszám alapján számos hasznos információt árul el adott gépjárműről. A rendszer használata ingyenes, azonban ügyfélkapus regisztrációhoz kötött. Amennyiben ilyenünk még nincs, akkor azt a legközelebbi Okmányirodában kell igényelnünk.

Az autó lekérdezés során a járművekkel kapcsolatban konkrét műszaki adatokat tudhatunk meg. A legkeresettebb információk közé az autók kilométeróra állása, a járművek baleseti előélete (más néven kártörténete) és az eredetiségvizsgálat során készült fényképek tartoznak, de több más adathoz is hozzájuthatunk. Az autó lekérdezés teljesen biztonságos és egyben anonim, ugyanis a tulajdonos adatai nem elérhetőek, így nem sérülnek a személyiségi jogok sem.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok megbízható, hiteles forrásból származnak, hiszen azokat a Belügyminisztérium különböző hivatalok autó lekérdezési nyilvántartásaiból (Közúti Közlekedési Nyilvántartás, Közúti Járműelőélet Nyilvántartás, Kötvénynyilvántartás, biztosítói Kárnyilvántartás) egyesítette. A JSZP szolgáltatás ezen a linken érhető el, és használatával az alábbi adatokat tudjuk lekérni akár egy megvásárlás előtt álló autóról is:

  • a járművek (forgalmi engedélyben feltüntetett) műszaki adatai
  • kilométeróra-állás + annak rögzítési időpontja
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai
  • a körözés ténye
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától
  • a gépjármű származási országa
  • a származás ellenőrzésének eredménye
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai

Maga a rendszer igen előremutató. Az autóértékesítéssel kapcsolatos visszaélések és csalások visszaszorítása szempontjából egyenesen mérföldkő. Azonban a program még fiatal, így vannak korlátai, például a kártörténeti adatokat csak 2019.01.01. óta dokumentálják, vagyis egy-egy idősebb használt autó esetében a fenti információk nem állnak rendelkezésre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek