2 évnél régebbi cikk

A laptop is meghálálja a törődést - ezekre figyeljünk a használat során!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
A laptop is meghálálja a törődést - ezekre figyeljünk a használat során!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt pár évben a notebookok szinte teljesen kiszorították az asztali számítógépeket a piacról. Napjainkban egyre inkább laptopot veszünk, azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy ezek sokkal több törődést igényelnek.

A notebookok esetében a legtöbb vitát az akkumulátorok kezelése, használata generálja. Már-már városi legendaként osztják a felhasználók, hogy ki kell venni az akkut a laptopból és akkor azzal meghosszabbíthatjuk annak élettartamát.

Bár azt nem igazán értem, hogy aki ilyen gondolkodás mentén választ notebookot, annak minek egyáltalán a mobilitást nyújtó notebook. Persze tudom kevesebb helyet foglal, egyszerűbb (?) a kezelése és persze sokkal menőbb is. De!

A valóság az, hogy ha már megvettük a laptopot, akkor azt használjuk is!

Az akkumulátorok ugyanis állás közben önkisülési folyamat következtében maguktól is lemerülnek, sőt, tönkre is mehetnek, ha túlmerül. Tehát azzal, ha nem használjuk rendszeresen, több rosszat csinálunk, mint sem jót. Arra érdemes figyelni, hogy ne merítsük 10% alá, erre egyébként figyelmeztetést is be lehet állítani a Windowsban, az energiasémák beállításainál. Emellett túltölteni sem célszerű az akkut.

Ha folyamatosan töltőn van a laptop például az irodában, akkor is érdemes hetente vagy kéthetente lemeríteni, majd onnan visszatölteni. Napjainkban egyébként már a nagyobb márkák (Lenovo, Dell) esetében a gyártó külön előtelepített akkumulátort kezelő szoftvereket is telepít a gépre, ezzel is segítve a felhasználókat a helyes a kezelésben.

Ne süssük meg a notebookot!

A hordozható számítógép másik mumusa az elégtelen hűtés, vagy máshogy mondva a túlmelegedés. A por könnyen belekerülhet a laptopok hűtőrendszerébe, ahol a vékony hőleadó bordákon könnyen megül, így ez nagy mértékben csökkenti a hűtés hatásfokát, a laptop pedig könnyen túlmelegszik.

Nagyon gyakori eset, hogy a sok por már-már filcanyag szerű réteget képezve teljesen elzárja a kiáramló meleg levegő útját. Ez jellemzően akkor jelentkezik, ha gyakran használjuk a notebookot ágyban vagy asztalterítőn, ezzel a notebook alján a friss beáramló levegő útját tömítve el.

Emellett idővel sajnos kiszárad a hőátadó réteg, ami a laptopban a processzorra van rákenve. Ha ez kiszárad, akkor nem a keletkező hőt adja át a hőelvezető bordáknak, hanem éppen ellenkezőleg, szigetelni fog, így bekapcsol a processzorban egy hővédelmi rendszer, mely a processzor védelem érdekében visszaveszi a gép teljesítményét, ezzel csökkentve a termelődő hőt.

A felhasználó ilyenkor csak azt veszi észre, hogy a gépe teljesítménye egyre romlik, tehát látványosan lassul. Azért, hogy ezeket a problémákat elkerüljük, érdemes rendszeresen szervizbe vinni az eszközöket.

Inkább a megelőzés és a rendszeres karbantartás sem mint a drága javítás

A laptopválasztás alkalmával a legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy legyen megfelelő háttérszerviz. Érdemes utána járni, hogy egy-egy márkának milyen a hazai szerviz szolgáltatása.

Ezekben akad komoly különbség! Van olyan márka, mely esetében csak futárszolgálatos szerviz létezik, és a szervizbe küldés előtt az ügyfélnek kötelező az adatainak lementése, már ha erre szüksége van, mert a szerviz az átvizsgálást az adatok törlésével kezdi, melyet a GDPR adatkezelésre hivatkozva tesznek. 

Az sem hátrány, ha vásárlás előtt személyesen kérünk tanácsot egy szaküzletben, szervizben. Az elsőre a webáruházi áraknál kicsit drágább szaküzleti ajánlatok az első hasznos és praktikus tanácsnál, no meg az elérhető közelségben lévő technikai támogatásnál és a gyors szerviz szolgáltatás igénybevételekor gyorsan megtérülnek. Akad olyan ügyfelünk is, aki azért fordult az Excomhoz, hogy már az első notebook kiválasztása folyamán is tisztában legyen vele, hogy szükség esetén hová is fordulhat majd helyben segítségért.

És azt is érdemes megfogadni, hogy a rendszeres, szakszerűen elvégzett tisztítás és szerviz akár több évvel is megnövelheti a laptopok élettartamát. Az éves szervizre tökéletes alkalom lehet a nyaralás ideje, hiszen a legtöbben ebben az időszakban egyébként is leteszik a munkaeszközüket.

Borítókép: freepik.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek