2 évnél régebbi cikk

Vigyük vagy ne vigyük? Kell-e laptop a nyaralásra?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Vigyük vagy ne vigyük? Kell-e laptop a nyaralásra?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Kezdhetném azzal is a mondandóm, hogy kettő típusú ember van. Az egyik, aki mindig, minden körülmények között viszi magával a notebookját. A másik, aki igazából még az irodából sem szívesen viszi haza. Persze tudom ennél sokkal árnyaltabb a kérdés.

Itt a nyár, lassan nekiindulunk, és ki-ki a maga habitusa szerint nekilát csomagolni a nyaralásra. A sok hasznos és haszontalan motyó mellett a legtöbb dilemmát a kütyük okozzák. Kell-e telefon? Napjainkban telefon nélkül?! Kell-e e-book olvasó? Cipeljek magammal 2-3 könyvet? Kell-e tablet? Minek, nem elég az okostelefon? Kell-e Nintendo? Nyaralni megyünk, nem kockulni! És a végére a slussz poén:

Kell-e notebook?

A kérdés nem is annyira egyértelmű, mint a többi kütyü esetén. Egyrészt, mert napjainkban a notebook egyrészt munkaeszköz. Hoppá! Akkor talán mégsem kell a nyaralásra. Másrészt viszont annyira hozzánőtt a hétköznapjainkhoz, hogy egy csomó dolgot kényelmesen és rutinszerűen már csak notebookon tudunk intézni, mint például az online bankolás, levelezés, online tartalomfogyasztás (Netflix, HBO Go).

Ugyanakkor az is egy érdekes felvetés, hogy ha nyaralni megyünk és pihenni, akkor nem pont azért megyünk, hogy kizökkenjünk a szürke hétköznapok mókuskerekéből? Akkor meg tényleg hanyagoljuk egy kicsit az online világot, és próbáljunk meg feltöltődni és kikapcsolódni a pihenés alatt!

Szóval a címadó kérdésre közel sem oly egyszerű a válasz, mint azt elsőre gondolnánk. Megideologizálni egy-egy eldöntendő kérdést nekem is pikk-pakk megy, ugyanakkor abszolút nem biztos, hogy az így meghozott döntés valójában jó is.

Adok néhány tippet, hogy miért vigyük, vagy éppen ne vigyük magunkkal a notebookot:

Vidd magaddal a notebookot, ha pótolhatatlan a munkád

A pótolhatatlan nem azt jelenti, hogy megszokásból, a reggeli kávé mellett minden reggel megnézed a céges e-maileket, hogy vajon a kollégák mit is írtak, és megnyugvásként válaszolsz is mindegyiknek, hogy aztán nyugodtan mehess le a partra. A pótolhatatlan azt jelenti, hogy valóban pótolhatatlan vagy. Akkor lehet ez mentség, ha valóban fontos döntéseket kell meghoznod, vagy esetleg nincs, aki a cégnél helyettesítsen téged.

Vidd magaddal a notebookot, ha munkamániás vagy

Ez kicsit majdnem ugyanaz, mint az előbbi, csak picit más megközelítésből. Ebben az esetben a „pótolhatatlan” érzést inkább a „munkamániás vagyok” érzés váltja fel, ami nem egy kényszer, sokkal inkább egy saját elhatározás, ami azt jelenti, hogy nem tudod vagy inkább nem akarod elengedni a munkát. Mindezt annyira, hogy még a tengerparton kávézva is azt figyeled mikor érkezik egy üzenet.

Vidd magaddal a notebookot, ha Instagram- vagy Facebook-függő vagy

Nos, ez lehet ciki vagy akár véresen komoly is, bár szerintem azért ez egy elég mondvacsinált indok, de ettől még létezhet. Azonban a mai, felszínes világban szinte megéri megnyaraltatni a gépedet, akár egy olyan tengerparti fotóért is, amelyiken a laptop mellé feltett lábbal a tengert lefotózva jegeskávét szürcsölgetsz.

Ha ezt posztolod az Instára, valami menő vagy elcsépelt hashteggel, hogy myday, napom, ittdolgozok, azéletnemállmeg, esetleg imadomamunkamat, akkor tuti csak úgy pörögnek majd a Like-ok. Igaz, ehhez elég lehet a melletted ülő, szintén nyaraló fontos embertárs laptopját kölcsönkérni.

Vidd magaddal a notebookot, ha játékfüggő vagy

A függőség egy állapot, nincs mit kezdeni vele. Ha voltál már úgy, hogy majdnem elkéstél a melóból azért, mert annyira be akartad fejezni az évadot az egyik focimenedzseres játékban, hogy úgy érezted nem indulhatsz el addig, akkor ismered az érzést.

Ha nem vagy függő nem érthető számodra, hogy valaki akár a horvát kempingben, a sátorajtóban ülve is képes ültetni a tanyáján, vagy irányítani a csapatát. Egyszerűen azért, mert ez neki fontos. És a végére a kizökkentő valóság.

Ne vidd magaddal a notebookot…

mert nyaralni mentél

Ennél több és jobb indok szerintem nem is kell ahhoz, hogy tegyük a szekrénybe vagy az otthoni széfbe a notebookot, és hagyjuk otthon. Évente egyszer szükség van kikapcsolódni és elszakadni a munkától vagy a berögződésektől. Kicsit kemény, de ha erre nem vagy képes, és a tengerparton is az otthoni dolgokkal foglalkozol, akkor változtatnod kell, vagy egész egyszerűen semmi értelme a nyaralásnak.

mert vicces és nem oda való

A notebook a legtöbb esetben a munkához szükséges. Még akkor is, ha a fenti felsorolásban akad is egy-egy, mely kevésbé a munkára utal. Milyen vicces volna, ha a bádogos ereszcsatornával meg kalapáccsal menne nyaralni. De azon is fulladásig röhögnénk magunkat, ha a felszolgáló, tuti, ami ziher alapon magával vinné a felszolgáló tálcát meg a bankkártya terminált.

Ugyanilyen viccesek lehetünk mi is a notebookkal a nyaralás alatt. És akkor azt még nem is említettem, hogy mennyi macera és odafigyelés szükséges egy notebook utaztatásához.

mert sokkal könnyebben megsérülhet, mint otthon

Minden évben rengeteg nyaralás alatt megsérült laptopot hoznak be hozzánk az Excomba javításra. A leggyakoribbak, hogy beleömlött a kávé vagy a sör, tengeri homokkal lett tele a billentyűzet, leesett, vagy megütődött utazás közben, rácsukták a ceruzát a kijelzőre és az betörött.

De volt már olyan eset is, hogy a tengerparti apartman teraszán hagyott fekete színű notebook oly mértékben szívta magába a tűző meleget, hogy a billentyűzet szó szerint a használhatatlanságig deformálódott. Persze ez nem biztos, hogy megtörténik, de jobb félni, mint megijedni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek