3 évnél régebbi cikk

A hőség a kütyüinket is megviseli - itt vannak az okok és a miértek!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A hőség a kütyüinket is megviseli - itt vannak az okok és a miértek!

Kicsit ugyan késve, de így június utolsó napjaira csak berobbant ez a fránya nyár. Nem csak mi, emberek érezzük úgy, hogy leolvad rólunk még a póló is, okostelefonunk, tabletünk, de még akár a notebookunk is képes szokatlan dolgokat produkálni a nagy melegben.

Amit a leginkább tapasztalhatunk, hogy a készülékek gyorsabban merülnek, mint azt megszoktuk, pedig nem is nyomkodjuk többet. Illetve, amit még érzünk, hogy akár a zsebünkben is indokolatlanul melegszenek.

Azonban az esetek zömében nem az okostelefon, tablet a ludas. A kütyük számos olyan komponenssel vannak felszerelve, amelyek működésük közben hőt termelnek. Jellemzően nem is keveset. Egy átlagos napon, amikor nincs nyári kánikula, ez nem okoz problémát.

Azonban, amikor az átlaghőmérséklet eléri, esetleg meg is haladja a 30 fokot, akkor azt az okos eszközök is megérzik. A működésük során alapból is hőt termelő eszközök ilyenkor fokozott hőterhelésnek vannak kitéve.

Miért akadozik, lassul?

Az okostelefonokban is - akárcsak a számítógépekben - processzorok végzik a számítási műveleteket, vagyis a processzor végzi el az általunk kiadott utasítást. Sőt, napjainkban, a mesterséges intelligencia korában már lassan utasítást sem kell adnunk.

A kütyük fizikai beavatkozás nélkül is képesek működni. Azonban ez a működés hőtermeléssel jár, amelyet a gyártók képesek kontrollált körülmények között tartani. A megfelelő hőelvezetés külön tervezési fázis. Jól is működik, egészen addig, míg a külső hőmérséklet kevesebb, mint a termelt hő.

Amennyiben ez változik, akkor az eszköz belső hőjének az elvezetése rosszabb hatékonyságú lesz, mint azt a tervezők megálmodták. Ilyenkor a túlmelegedés elkerülése miatt a rendszer a teljesítménycsökkentésével igyekszik a termelt hő mennyiségét csökkenteni. Ezt a valóságban úgy érezzük, hogy a telefon működése lassul, a folyamatok döcögőssé válnak.

Azonban ettől még hosszú távon nem kell tartanunk: amint az okostelefon, tablet lehűl, a működése visszaáll a korábban megszokott sebességre.

Mitől melegszik?

Az általános használat mellett vannak olyan folyamatok, amelyek jóval több energiát igényelnek, ezáltal fokozottabb hőtermeléssel járnak. Ilyen például a mobilinternet (4G/LTE) használata, de a GPS folyamatosan bekapcsolva tartása is sok hőt képes termelni.

Ezek mellett pedig a kamerák képfeldolgozása is nagyban hozzá bír járulni a megemelkedett hőtermeléshez. Célszerű ezen funkciók (videózás, helymeghatározás) használatának átmeneti mellőzése, amíg a készülék lehűl.

Miért merül gyorsabban?

A telefonok az akkuban található vegyi anyagok kémiai reakcióiból fakadóan tudják energiával ellátni a készüléket. Ez szintén egy előre tervezett, ellenőrzött kémiai folyamat, ám nem kevés hőtermeléssel jár.

A nagy meleg ezekre a kémiai folyamatokra is hatással van. Ebből adódhat, hogy az akkumulátor egy melegebb nyári napon, átlagos használat mellett gyorsabban merül, esetleg a gyorstöltés ellenére is lassabban tölt fel.

Segítsünk a telefonnak!

A nyári hőséggel nincs mit tennünk, ám ilyenkor is segíthetünk a telefonnak, a túlhevülés, túlmelegedés ellen lehet védekezni:

  • A tokok rontanak a gyárilag megtervezett hőleadáson, egyfajta szigetelőként működnek. Ilyenkor célszerű kivenni a tokból a készüléket.
  • Ne hagyjuk tűző napon vagy rendkívül meleg környezetben a telefont (autó, kesztyűtartó, rosszul szellőző sátor).
  • Használjuk az energiatakarékos módot, amely csökkenti a teljesítményt, ezzel együtt a hőtermelést.
  • Csökkenthetjük a kijelző fényerejét, ezzel ugyan rosszabbul látjuk, viszont a kijelző LED-jei is tudnak sok hőt termelni, illetve sok áramot fogyasztani, így ez két oldalról tud segíteni.
  • Tartsuk a telefont jól szellőző helyen.
Amit ilyenkor is tilos!

A gyors, drasztikus hűtés azonnali párakicsapódással járhat, amelyet rosszul tolerálnak az elektronikus kütyük. Ezért ne tegyük azokat hűtőbe! De az sem ajánlott, hogy a strandon ülve vízálló tokban vagy akár zacskóban a vízbe tegyük! A gyors, drasztikus hűtés nem tesz jót a készülékeknek, inkább a lassabb, de kíméletesebb hűtés javasolt!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek