3 évnél régebbi cikk

Biztonságban a Balatonon is - ezeket az appokat töltsétek le, ha a magyar tengerre mentek
Fehérvár Médiacentrum fotója
vizimentok.hu
Biztonságban a Balatonon is - ezeket az appokat töltsétek le, ha a magyar tengerre mentek

Elérkezett az idei nyár is, bár nem feltétlen így vártuk, de a lényeg, hogy a hétvégén már voltak bátrak, akik megpróbálkoztak a fürdéssel is a Balatonban. Mutatjuk, mely alkalmazásokat érdemes beszerezni, mielőtt a magyar tenger felé vennétek az irányt.

Sok olyan alkalmazásról írtam már az évek folyamán, amelyek hasznos segítségére lehetnek a felhasználóknak. Legutóbb ilyen volt az Életmentő app, amely a klasszikus, szárazföldi vészhelyzetekben tud a segítségünkre lenni.

Azonban létezik ennek egy speciális, vizes verziója is. Ez pedig nem más, mint a BalatonHelp nevű alkalmazás. Az app a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) gondozásában született, ráadásul évekkel korábban, mint a fentebb említett Életmentő. A BalatonHelp aktualitása egyrészt abból adódik, hogy nyakunkon a nyár, bár ezt így, a koronavírus vége felé járva még nem igazából érezzük. Másrészt pedig pár hete megjelent a BalatonHelp ráncfelvarrása, amely az alkalmazást még jobbá, még felhasználóbarátabbá tette.

A BalatonHelp komplex szolgáltatási rendszerre épül, és több különböző előfizetéses csomag formájában nyújt elérhető segítséget a Balatonon az egyre népesebb hajós társadalomnak. Azonban a szolgáltatás alappillére, a vészhelyzet esetén hívható segélyhívó szolgáltatás mindenki számára ingyenes és díjmentesen telepíthető. Használata eddig sem volt bonyolult, azonban a megújult alkalmazás legfrissebb verziója még gyorsabb, és hatékonyabb lett elődjénél. 

Az applikáció letöltése mindenkinek javasolt, aki a Balatonon vízre száll, hisz egy esetleges baj esetén az alkalmazáson keresztül egyetlen gombnyomással kérhet segítséget a Mentésirányítási Központtól az év bármely napján, a nap bármely percében.

Tudjuk, hogy a Balaton legalább annyira tud szeszélyes lenni, mint az időjárás. Pillanatok alatt alakulhat ki olyan vihar, amely azonnali vészhelyzeti megoldást kíván.

Gyakori eset, hogy mi fürdőzők sem vesszük komolyan a kiadott viharjelzést, pedig már erre is létezik okostelefonos alkalmazás. A Tavihar alkalmazás jó előre időben figyelmezteti a felhasználókat a közelgő balatoni (Velencei-tavi, Fertő-tavi) viharokról. Azonban, ha segítségre van szükségünk, akkor a leggyorsabb, ha közvetlenül a Vízimentőket hívjuk.

Hogyan használjuk?

Az alkalmazást a telepítést követően azonnal indítsuk is el. Ez azért fontos, mert az első indítás során az app egy regisztrációs SMS-t fog generálni, amit el kell küldenie a mentésirányító központnak. A regisztráció célja, hogy a segélykérő rendszer a telefonszámunkat és a telefonon futó alkalmazást összerendelje, így segélykéréskor azonnal el tudja küldeni az azonosított segítségkérést a telefon.

Fontos továbbá, hogy a készüléken engedélyezzük, vagyis, hogy ne tiltsuk le a BalatonHelp applikáció lokalizációs (GPS) hozzáférését. A pozíciónk pontos meghatározása nélkül a program nem tudja azt továbbítani a mentésben résztvevőknek, amely pedig akár életeket is követelhet.

 A BalatonHelp alkalmazás gyorsan és könnyen telepíthető az alábbi linkekről akár androidos telefonokra, akár iPhone-okra is

Egy esetleges vészhelyzetben pedig nincs más dolgunk, mint elindítani a BalatonHelp alkalmazást, majd pedig a kijelző jobb alsó sarkában a Segélyhívás gombra kattintani. Ezt követően a kijelző közepén megjelenő nagy piros, kerek gomb nyomva tartásával tudjuk a hívást aktiválni. Ekkor az app még egy utolsó biztonsági kérdéssel ellenőrzi, hogy tényleg nem véletlen nyomódott meg a kijelző a zsebünkben, majd ezt követően mobilinternet vagy SMS formájában már küldi is adatokat (telefonszámunk, GPS-koordináták) a mentésirányításnak. 

A VMSZ Mentésirányítási központja a segélykérés fogadását követően felveszi a kapcsolatot a rászorulttal azon a készüléken, amiről a segítséget kérte. Amennyiben nem tud válaszolni a hívásra, a mentőhajók az életveszély esetén megállapított protokoll szerint fognak eljárni. Amennyiben tudunk válaszolni a hívásra, akkor van lehetőségünk részletesen elmondani a kialakult veszélyhelyzet tényét. 

Ahhoz, hogy a segélykérő applikáció ténylegesen is hasznunkra legyen arra figyeljünk, hogy mindig feltöltött állapotban legyen telefonunk, illetve a vízre szállás alkalmával használjunk vízhatlan telefontokot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek