3 évnél régebbi cikk

Elszálltak az árak a számítógépek és notebookok piacán - kritikus a készlethiány a nagykerekben
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Elszálltak az árak a számítógépek és notebookok piacán - kritikus a készlethiány a nagykerekben

Az informatika pont az a szektor, ahol nem lehet oka panaszra senkinek sem, még ezekben a vészterhes időkben sem. Gondolnánk. De a hosszú járvány-hónapok most kezdik éreztetni lassú, de annál mélyebb hatásukat.

Ha valaki most szeretne venni magának notebookot vagy számítógépet, esetleg csak felújítaná a már meglévő gépét, akkor nagyot fog csodálkozni. Nem csak az árakkal van hatalmas gond. Sőt, az még csak hagyján. Igazából lassan ott tart az informatikai szegmens, hogy nincs mit eladni.

Tavaly tavasszal, amikor berobbant a COVID-járvány és beszorultunk a karanténba, akkor derült csak ki, hogy mennyire is nélkülözhetetlen az internet, és vele együtt azok a hardverek, melyekkel azt használni is tudjuk. A digitális tanrend és a home office bevezetésének az volt a hozadéka, hogy akinek nem volt megfelelő eszköze, vagy nem volt kellő infrastruktúrája, azok  mind-mind vásárlásba kezdtek. Az igények hirtelen megugrottak. Az összes informatikával foglalkozó cég forgalma a karácsonyi forgalmak mértékét ostromolta. Igaz, már akkor is sejtettük, hogy ez kérészéletű felfutás lesz, és nem tudtuk, mit hoz a jövő.

Nos, a tavaly tavaszi dömping után, amikor csak éppen webkamerából volt hiány, most ott tartunk, hogy lassan már minden hiánycikk. Igaz, a nagy felvásárlási láz már lefutott. Aki akart, az már bevásárolt, de ez korántsem jelenti azt, hogy az adott időszakhoz képest a normál igények kielégíthetőek lennének.

A szomorú tény az, hogy a koronavírus-járvány távoli gazdasági hatásai kezdenek begyűrűzni az elektronikai eszközöket gyártó és az azokat alapanyaggal ellátó szektorba is. Komoly készlethiány mutatkozik az elérhető árú (150 000 forint) notebook és számítógép kínálatban.

De igazából ugyanez figyelhető meg a számítógép komponenseket gyártók piacán is. Hiánycikk az alaplap, a processzor, a videókártya, de még az otthonra és irodákba szánt nyomtatók, illetve azok kellékanyagainak területén is komoly kihívásokkal küzd a szektor.

Hogy érzékeltessem a helyzetet, a készlethiány oly méreteket kezd ölteni, hogy nagy hazai disztribúciós cégek raktáraiból már csak bennfentes információk alapján (már aki jut ilyen infóhoz) lehet csak olyan notebookhoz jutni, melynek a beszerzési nettó ára 250 000 forint alatt van. De az elmúlt héten már azok sem nagyon voltak, a készletek kifogyóban vannak és az utánpótlás egyelőre várat magára. Ugyanakkor a piac diktál, és ha nincs más, viszik azt is, ami még van, még ha rettenetesen drága is.

Ha a kritikus készlethiány nem lenne elég, akkor pedig jön az, hogy a gazdaság reagál a piac változására. Ha akad készlethiány, melyet rövid távon nem lehet orvosolni, akkor az azonnal érzékelteti hatását is.

Az árak hirtelen megugrottak, nem is kicsit.


Persze az árak változásában benne van az informatikai árakat erősen befolyásoló dollár árfolyam hatása is, ami szintén nem túl kedvező. De a tény az, hogy a tavasszal még 80-90 000 forintos prémium használt notebook ára is 130 000 forintnál indul.

Ha összehasonlítjuk az új számítógépek árát a tavaly felfutáskori árakkal, akkor közel 50 százalékkal magasabb árcédulát látunk.

És ezt az amúgy sem kedvező hatást erősíti még a Bitcoin bányászat újbóli felfutása. Pár évvel ezelőtt már volt egy ilyen része a hardver piacnak, amikor a több százezer forintos, Bitcoin bányászásra alkalmas videókártyákat úgy kapkodták, mint a cukrot. Persze a VGA kártyákhoz kellett számítógép is, így azok is jobban fogytak. Most, hogy a Bitcoin árfolyama (1 Bitcoin közel 45 000 USD) megint elszállt, mindenki bányászni akar. Ehhez pedig kell a számítógép és persze a nagyon drága, bányászatra alkalmas VGA kártya. De ez is hiánycikk. 

A szaküzletek, webáruházak polcai kezdenek üresedni, a beszállítók kezdik széttárni karjaikat és addig, amíg a gyártók szállítási visszaigazolásai a szeptembert említik, mint a várható gyártási felfutás indulása, addig nem is számíthatunk másra.

A készlethiány nyilván átmeneti. Előbb-utóbb beindulnak a gyárak, de addig míg a piac vissza nem billen a kereslet-kínálat egyensúlyába, az árak még a mostani szintet is túl fogják szárnyalni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek