1 évnél régebbi cikk

Egyedülálló és ingyenes online programhoz csatlakozott a fehérvári Szent István Király Múzeum
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Egyedülálló és ingyenes online programhoz csatlakozott a fehérvári Szent István Király Múzeum

A Digitális Edukációs Múzeumi Órák hatalmas sikert aratott a diákok és a tanárok körében is az elmúlt öt alkalommal, az egyedülálló online múzeumpedagógiai rendezvény ráadásul ingyenes.

Kik voltak a szabadságharc szuperhősei? Hogy zajlott egy reformkori országgyűlés? Milyen volt a közlekedés, a gasztronómia vagy éppen a divat a 19. század közepén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak válaszokat a Digitális Edukációs Múzeumi Órák hatodik online élménynapján a diákok. Ott lesz a virtuális térben Petőfi Sándor türelemüvegbe rejtve, és érdekességeket tanulhatnak a reformkori emberek mindennapjairól, kreatív matekfeladatban krajcárt számolhatnak, összekeveredett versrészleteket bogozhatnak ki, vagy éppen a magyar katonai térképészetben merülhetnek el.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája eddig már öt alkalommal szervezett Digitális Edukációs Múzeumi Órákat, amelyek hatalmas sikert arattak a diákok és a tanárok körében is. Nem véletlen, hiszen oda viszik a gyerekeket játékos tanulásra, ahol egyébként is magabiztosan mozognak: a virtuális térbe.

A következő online múzeumpedagógiai eseményt március 13-án tartják, a tematika pedig ezúttal a reformkor és a 1848-49-es forradalom és szabadságharc lesz.

A szervezők több mint húsz, köztük a székesfehérvári Szent István Király Múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban általános iskolás, valamint középiskolás diákok számára. A program ingyenes, de előzetesen kell jelentkeznie rá a tanároknak, ezt ide kattintva tudják megtenni!

Március 13-án a diákok a digitális térben kalandozhatnak majd előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, online fejtörők és kreatív játékok sokaságában. A szervezők azonban abban is segítséget adnak, hogy három korosztályra bontva – alsó és felső tagozat, illetve középiskola – teszik közzé a feladatokat. A programokon belüli tematikus tájékozódást piktogramok, feliratok segítik majd, így könnyű lesz bármelyik tanóra menetébe illeszteni a DEMÓ 6 múzeumi kínálatát attól függően, hogy történelmi/irodalmi/művészeti/innovációs ismeretanyagot tartalmaznak.

„Éppen ez az a korszak, ahol minden mindennel összefügg, komplexitásában sokkal jobban átadható, megismerhető, mint ha egy-egy történelmi évszámot, építészeti alkotást, vagy újítást mutatnánk be külön-külön. Hisszük, hogy a modern oktatási filozófia nem tantárgyakra bontja az ismereteket, hanem szintetizálja a tantárgyanként átadott ismereteket és ily módon projektszemléletet alkalmaz. Hiszen miként beszéljünk Széchenyiről? Mint történelmi hős, vagy mint innovátor, esetleg kulturális nagykövet…? Ez pedig érinti a történelmi, irodalmi, fizikai, művészeti, ismereteket is” – mondta el Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

A DEMÓ 6 programban részt vevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Bélyegmúzeum, Damjanich János Múzeum, Déri Múzeum, Dobó István Vármúzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, Gödöllői Királyi Kastély, Hadtörténeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, Kállay Gyűjtemény, Katonai Emlékpark Pákozd, Kecskeméti Katona József Múzeum, Kuny Domokos Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Munkácsy Mihály Múzeum, Néprajzi Múzeum, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Soproni Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szent István Király Múzeum, Országgyűlési Múzeum.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek