6 évnél régebbi cikk

Az idegesítő Facebook-játékok tényleg ellopják adatainkat?
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz idegesítő Facebook-játékok tényleg ellopják adatainkat?

A fenti kérdés legalább annyira megtévesztő, mint a Facebookon elérhető bugyuta játékok többsége. Mondhatnám úgy is, hogy nem fosztogatnak, hanem osztogatnak.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de én agytubákot bírok kapni a Facebookon keringő ellenállhatatlan játékoktól. Azt, hogy ellenállhatatlan csak onnan tudom, hogy a facebookos ismerőseim közül majd’ minden második, harmadik játszik, amit meg onnan tudok, hogy a hírfolyamon látom, hogy most éppen az a menő, hogy ki milyen hálivúdi (olva)sztár lenne, ha…

De ez csak az elmúlt napok felkapott slágere. És persze ez sem tart már soká. Nyugodjunk le a pics@ba, hogy idézzek egy szintén facebookos szlenget, mert ennek még van pár hete, aztán már a kutya sem akarja majd tudni, hogy hogyan is nézne ki, mint kohómunkás. De azért teljesen ne legyünk nyugodtak, kerül a helyére legalább másik négy még hülyébb alkalmazás.

A jelenség évek óta megfigyelhető. Kezdetben a cukiság faktorral sokkolták a felhasználókat. Talán emlékszünk még rá, hogy tele volt a hírfolyam mindenféle cuki állattal. Macskával, kiskutyával, nyuszival, meg ki tudja még milyen állattal. Ennek persze komolyabb következménye még nem igazából volt. Már ha azt nem veszem komolyabb utóhatásnak, hogy velem együtt egyre többen kaptak csorgó nyálas hörgő rohamot már egy utcán meglátott macskától is.

Aztán idővel Zuckerberg barátunk annyi visszacsatolást kapott, vagy csak őt is elérte a roham, hogy kigyepálta ezeket a Facebookból, így élhetőbb is lett az egész. Pörögtek a dollár jelek. De ennek meg az lett a folyománya, hogy a külsős fejlesztők is vérszemet kaptak a Facebook nagyságán és ők sem akartak kimaradni a pénzesőből. A lehetőséget egyik fél sem akarta parlagon hagyni, mert pénz van benne. Nem is kevés.

Az elmúlt 168 óra Facebook appja, mely szédíti a usereker. Persze sokat ne várjunk az ilyen alkalmazásoktól, van ilyen jó sok, akár ezen az oldalon is. A lényeg, hogy bugyuta ürügyekkel, és ötletes kérdésekkel vegyenek rá minket a használatukra, melyeknek egy közös pontjuk van: megszerezni személyes adataink legtöbbjét.

Azt már többször, több helyen kiveséztem, hogy a nagy online rendszerek használata ingyenes. Vagyis fogalmazzunk úgy, hogy pénzt nem kérnek érte, de mást igen! A Google, a Facebook, a Hotmail és a többiek sem adományokból élnek. Mindegyik kőkemény profit orientált cég és a legnagyobb hívószavuk a marketing. Azzal a rengeteg reklámmal fizetünk a használatukért. És ha a nagyoknál ez működik, akkor miért ne működne ez a kicsiknél is?

Azt kell tudnunk ezekről az engem baromira idegesítő Facebookon keringő játékról és különböző játéknak nem nevezhető alkalmazásokról, hogy azon túl, hogy időrablók, meg egyesek számára idegesítő, másoknak meg vicces és jó mulatság, hogy cseppet sem azért léteznek, hogy minket szórakoztassanak. A legkevésbé sem! Sőt, majd’ hogy nem az egész egy jókora átverés. Persze ne úgy képzeljük el, hogy pénzügyileg megkárosítanak. Sokkal inkább arra utazik mindegyik, hogy felhasználói adatainkat megszerezzék.

Ezt persze ne úgy képzeljük el, mint a Google-féle marketing szempontból begyűjtött adatokat, mert azok jellemzően nem köthetőek konkrét személyekhez. Ellenben ezek az alkalmazások és a játékok, melyek még a beleegyezésünket is kérik a Facebookon a használathoz, egy sor olyan információt gyűjtenek össze rólunk, amivel a felhasználók többsége nincs is tisztában. És meg is jöttünk a címben feltett kérdéshez. Az igazság az, hogy ezek a játékok, mini appok nem is lopják el az adatainkat.

Tulajdonképpen mi magunk adjuk azokat oda azzal, hogy használjuk ezeket. Hiába a játék előtt felugró ablak, amiben el kell fogadnunk a felhasználói feltételeket, azt a többség el sem olvassa. De a legdurvább az, hogy amennyiben még el is olvassuk, és szelektáljuk, hogy a facebookos profilunkból mit is használhat majd az adott alkalmazás, ez akkor sem jelent semmit. Még pedig azért nem, mert a nyilvános adatgyűjtéshez szükséges alap információk, mint például a Facebook azonosítónk, a profil képünk, az összes nyilvánosan “elkövetett” facebookos posztunk átvándorolhat az alkalmazást fejlesztők adatbázisába. Persze akadnak üdítő kivételek, olyan fejlesztők, vagy cégek, akik nem élnek vissza a lehetőséggel, de ebből nagyon kevés van.

Az a bizonyos antenna hirdetés, mely ezekben a napokban szédíti a felhasználókat és NASA technológiát ígér a tévék mellé, no meg ingyen kábeltévé csatornákat. Ha a Facebookon futunk össze a hirdetéssel érdemes megnézni, hogy mennyi pozitív és magasztaló komment van a termék mellett. Persze mind, valós (kölcsön vett) profilokkal, melyről a felhasználók jelentős része, azt sem tudja, hogy ilyen termékhez írt kommentet. Nyilván mert nem is ők kommenteltek, csak a nyilvános profiljukkal éltek vissza.

És mi az átadott adatok sorsa?

Az e-mail címünk az egyik legfőbb kincs, amit odaadunk a játék fejlesztőjének. Erre jöhetnek aztán vödör szám a különböző hirdetések, kihagyhatatlan ajánlatok, vagy csak szimpla spam levelek. Sőt már láttam olyat is, hogy egy-egy ily módon megszerzett mail cím volt a küldő, hogy így hatásosabban célba érjen a levél.

De ott van még a születési dátumunk, ami lehet nem is annyira aggasztó, de életkorunknak megfelelően jönnek majd szelektálva a "hihetetlen" ajánlatok. Kinek a potencianövelő, kinek a szőrtelenítő, kinek meg a házi papucs, vagy az ágymelegítő. És a legdurvább a Facebook profilunk, vele együtt profil képünk vagy akár az összes nyilvános képünk. Hogy ezek aztán mire jók? Pont arra, hogy más még be nem palizott embertársunkban a mi profilunkkal tegyenek hitelesebbé egy-egy hirdetett, nagy valószínűséggel kétes minőségű terméket.

Erre az egyik legjobb példa éppen a hetekben a tetőpontjára érő szuper házi tévé antenna kampánya. Talán már találkoztak ezzel a reklámmal, melyben azt bizonygatják, hogy nincs is szükség kábeltévé előfizetésre, mert ezzel a csúcs szuper antennával lelophatjuk az antenna kábelben lévő adásokat, persze havidíj nélkül. Érdemes megnézni a hirdetésbe belinkelt facebookos kommenteket. Mind egytől-egyig fényezik a terméket, és persze mind kivétel nélkül valós(nak tűnő) hiteles ember véleménye. Egy olyan termékről, melyről egy kicsit is hozzáértő azonnal levágja, hogy átverés. És ezek csak az enyhébb mellékhatásai egy-egy örömteli, pár perces Facebook-játéknak.

Persze értem én, hogy időnként kell a kikapcsolódás, meg hogy az egész heti hajtás után kell egy kis agysejteket zsibbasztó, nulla gondolkodást igénylő ellazulás, melyet ki-ki éppen a Facebookon talál meg, de csak óvatosan, mert ezek az alkalmazások megtévesztőek és jellemzően kihasználják a velük kapcsolatba lépőket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek