5 évnél régebbi cikk

Hazai fejlesztés ütné ki a Facebookot?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHazai fejlesztés ütné ki a Facebookot?

Az elmúlt hetek adatkezelési botrányai és a múlt heti Zuckerberg meghallgatás egészen más megvilágításba helyezte a közösségi médiát, és úgy magában az egész internetet.

Azt már sokan megtapasztaltuk, hogy a nagy internetes rendszerek használata ingyenes. Ilyen ugyebár a Google és levelezője a Gmail, a Zuckerberg birodalom Facebookja és Messengere, de lehetne tovább sorolni, akad még bőven. A lényeg, hogy ügyes marketingtevékenységgel rávettek, mondhatni rászoktattak - sőt, lehet kifejezőbb talán a függővé tettek szóösszetétel - minket a használatukra. Persze ez nem mostanában volt. Még úgy az okostelefonok piacra lépésének idején, valamikor, amikor a naptárakra az volt írva, hogy 2007. És az elmúlt jó tíz évben mi felhasználók csak úgy dézsa számra küldtük a biteket és bájtokat az üzemeltetők szervereire. Mindenféle kontroll és szabályozás nélkül, nem sejtve, hogy egyszer ez a nagyvonalúság megbosszulhatja magát.

Nem mondom, jó sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a felhasználók egy részének gyanús legyen, hogy a Facebook-hírfolyamok olyan hirdetésekkel vannak tele, melyekre ha nem is kerestünk rá, de beszéltünk róla mondjuk telefonon. Persze a botrány nem pont ezért robbant ki, de ez a lényegen már nem változtat: személyes adataink, melyekkel telepakoltuk a Facebookot - tegyük hozzá önzetlenül - olyan kezekbe került, melyekbe nem kellett volna. Eddig is voltak felhasználói feltételek és szabályozások, csak hát abban abszolút semmi komoly dolgot nem írtak, egyrészt. Másrészt meg egy szóval sem ígérték, hogy magánjellegű adatainkat ne adnák át egy másik fejlesztő vagy elemző cégnek. És akkor meg is érkeztünk az adatbiztonság fontosságához.

Prevaat: az új, biztonságos közösségi média?

A jelenlegi kicsit hektikus helyzetet ügyesen próbálja meg - a felhasználók számára egy új lehetőséget biztosítva - a saját előnyére fordítani egy magyar vállalkozás. A Tresorit nem mást tűzött ki maga elé célul, mint hogy az általuk már eddig is használt titkosítási eljárást, mely jelenleg a felhő alapú tárhelyeiket védi végpontok közötti titkosítás formájában átülteti a közösségi média világába és létrehoz egy titkosított adatfolyammal működő közösségi teret.

Az ötlet nem ördögtől való! Kifejezetten menő elképzelés, hogy a Prevaat névre keresztelt ellen-facebook fejlesztésébe belekezdtek. Nyilván a Tresoritnak megvan a tudása a titkosítás terén, hiszen ezen a területen már többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal bírnak. A kihívás a közösségi platform fejlesztésében rejlik. Az elmúlt évek folyamán láttunk már nem egy és nem is kettő önjelölt multi kezdeményezést a Facebook monopóliumának megtörésére. Azonban ezek mind elhullottak, még az oly nagy nevek, mint a Google G+-ra keresztelt próbálkozása is. Azonban a Tresorit lát ebben fantáziát és úgy tűnik, a kihívások csak serkentik a szürkeállományt.

A Prevaat, ha sikerül elindítani komoly vetélytársa lehet a Facebooknak, főleg az előre mutató adatbiztonsági metódusával és titkosítási eljárásával.

“Látunk üzleti lehetőséget is a fejlesztésben, hosszabb távon úgy gondoljuk, hogy azok a szolgáltatások lesznek igazán sikeresek, amelyek az adatvédelmet előtérbe helyezik. Európában a törvényi szabályozás is efelé mutat: a nemsokára életbe lépő EU-s adatvédelmi szabályozás, a GDPR például törvényi eszközökkel bírja rá a cégeket arra, hogy az eddiginél sokkal szigorúbban védjék felhasználók adatait. Zuckerberg meghallgatása után úgy tűnik, a GDPR az egész világra hatással lesz, és standardként veszik majd át más régiók is, talán az USA is.” - mondja Szilva Eszter, a Tresorit PR menedzsere.

Azonban azt látnunk kell, hogy az adatbiztonság nem csak szimpla egyismeretlenes egyenlet. Itt legalább kettő, ha nem három tényező befolyása épül egymásra, melyeknek egyik legjelentősebb tényezői mi felhasználók vagyunk. Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy még mindig nem vagyunk tisztában azzal a Murphy-jellegű törvénnyel, hogy az internet nem felejt. Amit egyszer oda nyilvánosan kiteszünk, az jó eséllyel örökre ott is marad.

Szörnyű, de talán még halálunk után is. Ennek fényében azért érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a Tresorit Prevaat fejlesztése lehet nem is olyan érdektelen. Persze sokan mondhatják, hogy amennyiben a Tresorit végpontok közti titkosításon alapuló közösségi oldala nem kutakodik a felhasználók adatai között, akkor hogyan és miként fog megélni? A kérdés azért is érdekes, mert láthatjuk, hogy a “nagyok” mind egytől egyig a nyakunkba öntött marketingből élnek.

Szilva Eszter azt is elmondta, hogy cégük Indiegogo kampányt is indított, mellyel elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy már léteznek olyan technológiák, amelyekkel minimalizálható a szolgáltató által tárolt adat (ilyen például a végpontok közötti titkosítás, amit a Tresorit is használ). A kampánnyal felmérik, hogy van-e valós igény a felhasználók részéről egy adatvédelmet előtérbe helyező social network appra.

A Prevaatnak - még ha most úgy is áll a dolog, hogy csak tapogatóznak - mindenképpen lenne létjogosultsága. A szenzitív felhasználói adatok biztonsága az idő előrehaladtával egyre kardinálisabb kérdés lesz. A megoldás nyilván egyik oldalról az újabb, biztonságosabb közösségi alkalmazásokban rejlik. Másrészt pedig a felhasználók tudatosságának növelésében, mely a szolgáltatókon múlik elsősorban. Az ő felelősségük, hogy a privacy policyk és beállítások a felhasználók számára egyszerűen megtalálhatóak legyenek és emberi, érthető nyelven legyenek megfogalmazva.

Mindezek fényében - függetlenül attól, hogy a Zuckerberg meghallgatásnak mi is lesz a végső kimenetele, illetve, hogy a Prevaat ellen-facebook oldala elstartol-e, és be tud-e lépni a nemzetközi piacra a népszerűségéből veszítő Facebook mellett - igen komoly dolgokra került hangsúly. Ezután talán a híreket halló és olvasó felhasználók is elgondolkodnak azon, hogy mit és hogyan osztanak meg az internet nyilvánosságával, és hogy az adatainkkal - melyek a saját tulajdonunk - is vissza lehet élni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek