2 évnél régebbi cikk

Elhagyta a felesége, ezért fel akarta robbantani - 8 évet kapott a Székesfehérvári Törvényszéktől
·Bűnügybíróság·Utolsó frissítés: undefined
Elhagyta a felesége, ezért fel akarta robbantani - 8 évet kapott a Székesfehérvári Törvényszéktől
·Bűnügybíróság·Utolsó frissítés: undefined

Nem tudta visszacsábítani a nőt, ezért elhatározta, hogy megöli, ha az övé nem lehet, másé se legyen.

A Székesfehérvári Törvényszék vádirata szerint a vádlott, miután a felesége elhagyta, úgy gondolta, a házassági életközösségük megszakadása ideiglenes, és nem tudott belenyugodni abba, hogy a nő elköltözött a közösen lakott ingatlanból. Miután pedig tudomást szerzett arról, hogy már a válási papírok a bíróságon vannak, elhatározta, hogy az ex által lakott ingatlan szerelvényeit megrongálja, hátha így visszaköltözik a nő.

Az eredménytelen kísérleteket követően a férfi úgy döntött, hogy megöli a sértettet, ha az övé nem lehet, másé se legyen.

Elhatározta, hogy felesége lakóingatlanában gázrobbanást idéz elő, mellyel a házastársa életét is kioltja. Elhatározásának megfelelően a nő távollétében annak lakóingatlanába bement, gázszivárgást idézett elő, amely megfelelő koncentrációban, elektromos szikra kialakulása esetén magában hordozta pusztító erejű robbanás reális veszélyét, mely az ott tartózkodó sértett halálát is eredményezhette volna. A nő azonban az erős gázszagot észrevette, elzárta az udvari gázcsapot és kiszellőztetett, így a cselekmény kísérleti szakban rekedt.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott cselekménye előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint rongálás vétsége.

A bíróság számos tanú kihallgatását, az igazságügyi orvosszakértő meghallgatását, illetőleg új igazságügyi tűzvédelmi szakértő bevonását követően lényegében a vádirat szerint állapította meg a történteket azzal, hogy a vádiratban felsorolt, az emberölés bűntettének minősítő körülményei közül az aljas indokból való elkövetést nem látta megállapíthatónak. Így a vádlott bűnösségét előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és rongálás vétségében mondta ki. A vádlottat halmazati büntetésül 8 év fegyházra, valamint 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 napot fenntartott az esetleges jogorvoslat bejelentésére, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A bíróság - figyelemmel a kiszabott szabadságvesztés tartamára megalapozottnak találva a szökés, elrejtőzés veszélyét - elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. Ezen végzést az ügyész a vádlott letartóztatása érdekében megfellebbezte, míg a vádlott és védője azt tudomásul vette.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók