2 évnél régebbi cikk

Orbán: 7,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság, ez a legnagyobb éves növekedés a rendszerváltás óta
·GazdaságMagyarország·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/M1
Orbán: 7,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság, ez a legnagyobb éves növekedés a rendszerváltás óta
·GazdaságMagyarország·Utolsó frissítés: undefined

A válságkezelés Magyarországon sikeres volt, a kilábalás gyors és erőteljes - emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

"A következő években az uniós növekedési rangsor élén kell tartani Magyarországot, hogy mielőbb visszanyerje a járvány előtti fejlődési előnyét" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitó fórumán.

Varga szerint a válságkezelés hatékonyságát bizonyítja, hogy a magyar gazdaság várakozáson felül teljesített 2021-ben.

Parragh László, az MKIK elnöke úgy vélte, hogy kormányzati segítség nélkül kiterjedt csődhullám sújtotta volna a vállalkozásokat. Az elnök szerint, a világ sok államával ellentétben, Magyarországot nem felkészületlenül érte a világjárvány, a válságkezelésben pedig a kamarának is jelentős szerepe volt - írja az MTI.

"Minden kampány szolgál valami újdonsággal, mostani elmossa a határvonalat a szórakoztatóipar és a politika között" – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő beszédében kiemelte: 2010 után a gazdaságban is fundamentális változásokat indítottak el, és az a gazdaság, amelyről ma beszélünk, nem ugyanaz, mint amelyben 2010-ig éltünk. A választás tétje, hogy "az újban maradunk, vagy visszamegyünk a régibe", mert "a kihívóink" fundamentálisan tagadják mindazt, ami 2010 után történt.

Hangsúlyozta: az új gazdaságnak igen jelentős stressztesztjét, terheléspróbáját jelentette a válság, az volt a kérdés, hogy "kibírja-e az a gazdasági rendszer, amit 2010 után építünk föl, azt a nyomást és terhelést, azt a sokkot, amit az egész világ számára egy két évig tartó pandémia okozott", és kibírta.

A válságkezelés Magyarországon sikeres volt, a kilábalás gyors és erőteljes" - vélekedett a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy 7,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság. Mint ismert, ez a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése a rendszerváltás óta. Sőt, a miniszterelnök szerint 1977-ben növekedett ilyen mértékben a GDP.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a gépház működik, a kassza csörög", "mindenkinek van munkája", tehát nem szükséges pályát módosítani. Szerinte azonban a jövőben öt olyan csapdahelyzet állhat elő a magyar gazdaság számára, amelyekbe "beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket".

Az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között.

A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profit egyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.

2021-2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte" - tette hozzá a kormányfő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek