2 évnél régebbi cikk

Megvan a sorrend: kisorsolta az országos listák szavazólapi sorrendjét az NVB
·Hírekválasztás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Máthé Zoltán
Megvan a sorrend: kisorsolta az országos listák szavazólapi sorrendjét az NVB
·Hírekválasztás·Utolsó frissítés: undefined

7 országos pártlistát jelentettek be a szombat délután 4 órai határidőig a Nemzeti Választási Bizottságnál. Emellett a roma kivételével minden nemzetiség országos önkormányzata állított listát az országgyűlési választásra. Az NVB kisorsolta az országos listák sorrendjét is.

Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig 7 pártlistát jelentettek be. Az MTI közlése alapján az is elmondható, hogy a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat listát állított. 

Az NVB-nek a listák bejelentésére nyitva álló határidő után kellett elvégeznie a listák sorsolását. Az sem kizárt, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz akkor, ha kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom országos listáját, a szombati határidőig további hat párt vagy pártszövetség adta le az országos listáját  írja azMTI. Pénteken leadta listáját a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd, míg szombaton a Fidesz-KDNP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA – A Mi Pártunk. 

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak péntek este. 

Kisorsolta az országos listák szavazólapi sorrendjét az NVB

valasztas.hu


A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő:


1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Országos Örmény Önkormányzat
3.  Magyarországi Románok Országos Önkormányzata
4.  Normális Élet Pártja
5. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
6. Országos Horvát Önkormányzat
7. Megoldás Mozgalom
8. Ukrán Országos Önkormányzat
9. IMA - A Mi Pártunk
10. Országos Ruszin Önkormányzat
11.  Országos Szlovák Önkormányzat
12. Mi Hazánk Mozgalom
13. Bolgár Országos Önkormányzat
14. Országos Lengyel Önkormányzat
15. Országos Szlovén Önkormányzat
16. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
17. Szerb Országos Önkormányzat
18. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt
19. Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata. 

Fejér 1-es választókerületében ( Székesfehérváron) induló jelöltekről itt lehet tájékozódni. Míg Fejér 2-es választókerületének adatait itt lehet megnézni.

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok, amelyeket egyéni mandátumszerzéshez nem számítanak be. 

Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (ötszázalékos küszöb), valamint az a közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot.
A mandátumok kiosztásakor először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján.

4 évvel ezelőtt 40 pártlistát jelentettek be,végül  23 szerepelt a szavazólapon. 2018-ban valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat állított listát, azonban idén az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek