2 évnél régebbi cikk

Ezeken az eszközökön nézhetjük az HBO Maxot
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Ezeken az eszközökön nézhetjük az HBO Maxot
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az idei március 8. nem csak a nőnap miatt volt érdekes. Ezen a napon debütált régiónkban, így hazánkban is az HBO régóta várt új platformja az HBO Gót váltó HBO Max. A szolgáltatás indulását komoly érdeklődés övezte.

A streaming szolgáltatások előretöréséről és piaci emelkedéséről már korábban írtunk. Azonban a konkurenciaharc itt is kezd kiéleződni. A piacvezető Netflix nyomdokain menetelők most úgy néz ki, hogy mind azt az utat és formátumot részesítik előnyben - már-már másolják -, mely a Netflixnek bejött. 

Kapcsolódó
Hasítanak a streaming szolgáltatások - itthon is indul az HBO Max és a Disney+

Az internet széleskörű elterjedése és a segítségével történő adattovábbítás alapjában forgatta fel a hagyományos tévézési szokásokat a streaming. Sőt, maguk a tartalomszolgáltatók is egyre inkább a neten terjesztett tartalmakban látják a jövőt.

Hazánkban is a felhasználók tömegei várták március 8-án a reggelt, hogy letölthessék az HBO itthon teljesen új alkalmazását, az HBO Maxot. Erre aztán végül csak a nap második felétől szépen lassan volt lehetőség, megelőzve a szerverek túlterheltségét.

A felfokozott várakozás nem volt minden előzmény nélküli, lévén a korábbi HBO Go sem tartalmilag, sem kezelőfelület tekintetében nem volt konkurense a Netflixnek. Azonban most nem is annyira az alkalmazás és a tartalom bemutatására törekszem, az majd egy következő rész lesz. Sokkal inkább arra: milyen technikai feltételek szükségesek ahhoz, hogy nézhessük is az HBO Maxot?

Kompatibilis eszközök

Az HBO Max nézéséhez a korábbi HBO Go alkalmazás már nem jó. Helyette le kell tölteni az új appot, az HBO Maxot. A korábbi alkalmazást a szolgáltató le is kapcsolta, így fontos tudni, hogy annak is váltania kell, aki úgy gondolja, neki elég lenne a régi HBO Go. Ehhez szükségünk lesz a korábbi alkalmazásban használt felhasználónév és jelszó párosra. Új regisztráció csak annak szükséges, aki még nem használta a korábbi HBO Gót.

A szolgáltató tájékoztatása szerint az új alkalmazás majdnem minden olyan eszközön elérhető lesz, melyen a korábbi alkalmazás is működött. De csak majdnem. Ennek nyilván vannak technikai okai. A szolgáltatás alapesetben az alábbi eszközökre telepíthető:

  • LG okostévék (webOS 3.5 verziótól)
  • Samsung okostévék (2016-os és újabb típusok)
  • Android TV okostévék (Android OS 5 és újabb típusok)
  • Apple TV (itt szükséges a tévé szoftverét a legújabbra frissíteni)
  • PlayStation 4 és 5 játékkonzol 
  • Xbox One és Xbox X | S játékkonzol
  • Vodafone TV set top box (Gen1/2/3)

A fenti lista a szolgáltató ajánlása alapján készült. Azonban ez további kérdéseket is felvet. Legfőképp azért, mert az HBO agresszív árazását tekintve a pillanatnyi akciós havidíj (1590 forint) a konkurens Netflix prémium csomagjának felébe sem kerül. Így nem csoda, hogy az érdeklődés komolyabb, és akár olyan felhasználók is kacérkodnak az előfizetés lehetőségével, akik nem rendelkeztek eddig kompatibilis eszközzel. 

Tévé okosítás nem csak HBO Maxhoz

A tévé okosítóknak volt már egy jó pár évvel ezelőtti felfutása, de azt a felhasználók negatív tapasztalatai hamar letörték. A korábbi eszközök sem tudásban, sem felhasználói élményben nem hozták azt, amit egy modern okostévé adni tudott. Ellenben a streaming szolgáltatások elterjedése végül is áttörést okozott. Napjaink sokadik generációs tévéokosítói iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Nálunk, az Excomban is számmal mérhetően megnövekedett a felhasználók igénye az ilyen a régebbi tévéket is okossá varázsoló kütyük iránt.

Hazánkban az egyik ilyen, talán legnépszerűbb eszközt a Xiaomi kínálja (Xiaomi Mi TV Stick és Mi Box S). Használatával egy régebbi, akár sokéves lapos tévé is ráköthető az internetre, és így lehetőség adódik nem csak az HBO Max, a Netflix, a YouTube, de számos más egyéb és jövőbeli alkalmazás használatára is. 

Hasonlóan népszerű eszköz még a szintén kedvelt Google Chromecast, de az interneten lehet még keresgélni, akadnak hasonló eszközök. Ezek használatáról annyit kell tudni, hogy operációs rendszere jellemzően egy Android alapú rendszer (Android TV), mely kiválóan alkalmas a netes tévézésen túl akár böngészésre vagy levelezésre is. Sőt, maguk a streaming szolgáltatók is ajánlják alternatív megoldásként, amennyiben nem rendelkezünk megfelelő tévével.

Egy-egy ilyen eszköz beszerzése közelében sincs egy új tévé árának, jellemzően 20 ezer forint körül már elérhetők. Előnyei között szerepel, hogy alapjában mobilizálható, hiszen ha kihúzzuk a tévé csatlakozójából, akkor simán vihetjük magunkkal akár a nyaralóba is, ahol szintén csatlakoztathatjuk a tévéhez.

Internet nélkül nem megy

Egy alap feltételt kell észben tartanunk. Ez pedig az, hogy a streaming szolgáltatás elengedhetetlen része az internet. Tehát rendelkeznünk kell legalább 100 Mbps sebességű hozzáféréssel, hogy tudjuk is nézni a filmeket.

Ez alól egy kivétel van, ha mobil eszközről (okostelefon, tablet) nézzük a szolgáltatást. Ebben az esetben van mód arra, hogy egy-egy éppen nézett műsort elérhetővé tegyünk magunknak offline (aktív internet nélküli) módra is. Így az adott műsort Wi-Fi és mobilnet híján is tudjuk nézni, de ez egy korlátozott lehetőség és csak egy-egy előre kiválasztott film esetében érhető el.

Borítókép: jatechterbudapest.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek