2 évnél régebbi cikk

Felújították és újraavatták a Királyok parkja előtt található Díszkaput
·Hírekkapu·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Felújították és újraavatták a Királyok parkja előtt található Díszkaput
·Hírekkapu·Utolsó frissítés: undefined

A több mint harmincéves múlttal rendelkező kapu néhány éve egy raktárból, darabokban került elő.

Most újra régi fényében pompázik a Királyok parkja előtt található Díszkapu, és várja a Palotavárosi tavakhoz látogatókat - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A parkot az 1980-as évek derekán hozták létre azzal a céllal, hogy a Palotavárosi tavak melletti zöldterületen nemcsak nagy szabad tér, hanem a városban eltemetett királyok életnagyságú, fából faragott szobrai is helyet kapjanak. A Géza fejedelem, Szent István király, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán szobraihoz vezető úton egy Díszkapu és egy jurta is színesítette a képet akkoriban. A történelmi szimbólumokkal ellátott kaput a Fejér Megyei Művelődési Központ népművészeti csoportjának fafaragói hozták létre Cs. Kiss Ernő népi iparművész tervei alapján.

A kapunak több neve is van: eredetileg Díszkapunak nevezték el, emlegetik a Nap kapujaként is, de Berta József, a park egyik megálmodójának szakmai beszámolójából kiderült, a legjobban a Magyar-kapu név illik az alkotásra. A kapu története 1986-os felállítása után néhány évtizeddel szomorú, majd váratlan fordulatot vett: a hosszú évek nem kímélték, állapota életveszélyessé vált, és elbontásra került. Néhány évvel ezelőtt Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő egy raktárban találta meg a Díszkapu darabjait:

„Ennek a kapunak a története több mint harmincéves. Az élete során, a gondolat megfogantatásától a megszületéséig, a ráruházott feladatától a sorsáig sok mindent megélt. Története sok mozaikból, sok emberi történetből áll. Ezekből a mozaikokból kapjuk meg azt a teljes képet, ami lefesti nekünk azt az alkotóközösséget, amely kutatással, megfeszített és kitartó munkával létrehozta, megőrizte és továbbadta a jelen  és a jövő nemzedékek részére múltunk egy fontos darabját” – foglalta össze ünnepi beszédében a kapu jelentőségét a képviselő. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a Díszkapu felújításának áldozatos munkájában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek