2 évnél régebbi cikk

A digitalizáció új állomásai: digitális rendszámtábla és árcímke
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
A digitalizáció új állomásai: digitális rendszámtábla és árcímke
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A technológia olyan, eddig ismeretlen területekre is betör, melyeket nem is gondoltunk volna. A hétköznapi életben elterjedésére azért még várnunk kell, de már nem sokat.

Napjainkban sok hétköznapi tárgy vált okossá. Az okosítás már-már kezd is talán elcsépelt fogalommá válni. Köszönhető mindez annak, hogy a digitalizáció fejlődése folyamán sok olyan eszközt okosítottak, melynek így utólag talán értelme sem volt. Hacsak azt nem tekintjük értelmesnek, hogy a fejlődés egy folyamat, melynek során valahonnan valahová el kell jutni és a közbenső állomások idővel csak fázisai lesznek egy sokkal nagyobb cél elérésének.

Nos, az okos vízforraló, az okos serpenyő és az okos hűtőgép után - mint fázisok - most talán olyan célhoz értünk, melynek esetleg már valós, kézzelfogható előnye és haszna is lehet.

Az Egyesült Államokban több állam elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely a hétköznapi autókon is engedélyezi a digitális rendszámtáblák használatát. A szabályozás szerint jelen pillanatban az autók hátsó rendszámtábláit lehet a hagyományos fém plakett helyett az új HD kijelzős rendszámra cserélni.

Az új digitális rendszámtábla, azon túl, hogy rettentően modern, egy sor hasznos funkcióval is bír. Így többek között GPS-kapcsolattal és mobil internettel is rendelkezik. Monokróm HD kijelzőjén pedig a hatóság által kívánt jelzések és üzenetek is megjeleníthetők, így például az éves regisztráció információja, az esetleges biztosítás rendezettsége, de akár az is, ha az autó körözés alatt áll lopás miatt. 

Digitális rendszámtábla

reviver.com

További hasznos funkció lehet a GPS alapú helymeghatározás, mely ugyan a modern autóknál már alapfunkció, de egy régebbi modell esetében ez csak külön GPS egységgel lenne megoldható. De, ami a legfontosabb lehet, hogy a digitális rendszámtábla többször felhasználható, a rajta szereplő információ rugalmasan variálható. Így az évek alatt sokkal kevesebb hagyományos fém plakett előállítására lesz szükség, ráadásul elterjedésével az adminisztráció is csökkenhet talán. 

A sok előnyön túl viszont fokozatos elterjedésével együtt komoly hangsúlyt kell fektetni a digitális biztonságra, hogy az előnyökkel ne lehessen aztán könnyen hackerkedni.

Digitális árcímke

Hazánkban is egyre több multi áruház polcain látni a nyomtatott árszalag helyén digitális okoskijelzőt. Míg ezek korábban csak sima, karórákról ismert LCD kijelzők voltak, addig napjainkban már az e-bookokról ismert e-ink alapú grafikus monokróm kijelzők váltották fel, hasonlóan a digitális rendszámtáblához.

Digitális árcímke

pricer.hu

Ennek haszna és előnye is könnyen belátható. Az üzletekben igen sok munkaidő és energia spórolható azzal, hogy az árszalagokat nem kell minden egyes termékhez nyomtatgatni, majd szaladgálni a polcokhoz a kihelyezés végett. Sőt egy-egy akció esetén az egész folyamat heti, havi rendszerességgel ismétlődhet is.

A marketing szempontokról pedig külön érdemes beszélni. Egy-egy ilyen kellemes megjelenésű, egységes kinézetű okos árkijelző sokkal informatívabb és esztétikusabb, mint analóg, papírra nyomtatott elődjeik, ráadásul a rajtuk megjelenítendő információ egy központi számítógépről bármikor variálható egyedileg is.

Borítókép: pricer.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek