1 évnél régebbi cikk

Mit kell tudni a szúnyog és kullancscsípésről?
·Életmódállati·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
grandopet.hu
Mit kell tudni a szúnyog és kullancscsípésről?
·Életmódállati·Utolsó frissítés: undefined

A szúnyogok szívókája ugyan bonyolult, kifinomult szájszerv, mégis egy egyszerű injekciós tűhöz lehetne leginkább hasonlítani, azonban kullancsé egészen más. Mindkét csípés rengeteg veszélyt rejthet. A legokosabb, ha védjük az állatunkat megelőző készítményekkel, hogy meg se történhessen a baj.

A kullancscsípés tudnivalói

Már 90 évvel ezelőtt készült rajz a kullancs speciális szájszervéről Dr. Göldi Emil által, és írt a csípés körülményeiről. Fontos megemlítenünk Dr. Babos Sándort is, aki németül, könyvében tette közzé a hasznos információkat. 

Egy 2013-ban íródott publikáció szerint a kullancs a felkapaszkodása után igyekszik a gazdaszerv bőrébe juttatni a csáprágóját, majd körülbelül fél perc múlva kinyújtja, és szétnyitja azt, ezután rögzíti magát, hogy mélyebbre jusson. Később a fogazottabb alsó állkapcsával még jobban fixálja magát. Ezt a folyamatot többször megismétli, a mélyebbre jutás érdekében. A vérszívás egy hosszú folyamat, bizonyos esetekben egy hétbe is telhet, hogy kellően jóllakjon. 

Ugye milyen szörnyű olvasni is? Manapság szerencsére van lehetőség elkerülni. A legjobb megoldás a megelőzés! Állataink esetében is fontos bevetni a Grandopet.hu élősködők elleni készítményeit.

A külső élősködőkkel szembeni védelem

A szúnyogok, és kullancsok elleni harcban bevethetők nyakörvek, melyek paraziták riasztására alkalmas hatóanyagot tartalmaznak. Többféle méretben elérhetők, így könnyen beszerezhető a kutya termetének, fajtájának megfelelő. Hatékonyak a spot-on készítmények, a rácsepegtető oldatok, melyek előnye, hogy nem tudják levenni magukról négylábú barátaink. Nyakörv esetén sajnos ez előfordulhat. 

Ezek rendkívül praktikusan alkalmazhatók, kedvencünk bőrére kell cseppenteni, arra azonban figyelni kell, hogy ne nyalogassa le magáról! Ebben a néhány percben fontos elterelni a figyelmét játékkal, hogy másra terelődjön a fókusz. Léteznek paraziták elleni tabletták is, melyek viszonylag jól tolerálhatók, íztelen, szagtalan tulajdonságuk révén.

Érdemes az állatorvossal konzultálni a hatékony védelemmel kapcsolatban. A legtöbb parazita ellen védenek a spot-on készítmények, és a nyakörvek is hatékonyan képesek távol tartani őket, de a szívférgek ellen például speciális tabletta alkalmazandó. A Grandopet.hu oldalon az élősködők elleni termékek mellett, kutyusoknak és cicáknak való prémium tápok is megtalálhatók.

Milyen veszélyeket rejthetnek a paraziták?

A szúnyogok és a kullancsok számos veszélyes kórképet közvetíthetnek, gondoljunk a Lyme-kórra vagy a szívférgességre. Az egyetlen helyes megoldás, ha preventív módon megpróbáljuk elkerülni, hogy a kedvencünk közelébe jussanak, és ne történhessen meg a csípés. 

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség maradandó károsodást okozhat. A tünetei igen sokfélék, mint például köhögés, levertség, akár étvágycsökkenés, de sajnos szívelégtelenség is kialakulhat. A kullancsok közvetítette Lyme-kór súlyos eseteiben károsodhat a vese, de akár szív, és idegrendszeri betegségek is felléphetnek. Mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni! 

Próbáljuk megelőzni azokat a problémákat, amelyekre van lehetőségünk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek