1 évnél régebbi cikk

Leteszteltük, hogy teljesít a fehérvári Origi bolygóbarát mosókapszulája
·Zöldteszt·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Origi
Leteszteltük, hogy teljesít a fehérvári Origi bolygóbarát mosókapszulája
·Zöldteszt·Utolsó frissítés: undefined

Környezetkímélő és hypoallergén mosókapszulát is vásárolhatunk már az Origi natúrkozmetikumokat gyártó fehérvári vállalkozástól. Kollégákkal leteszteltük, mennyire lesznek tőle tiszták, illatosak és puhák a ruhák.

Az Origi Green Go Mosókapszulák idén tavasszal kerültek forgalomba. A székesfehérvári Origi - a cég profiljának megfelelően - a fenntarthatóság jegyében kínál a mosáshoz környezetkímélő alternatívát: a mosókapszula anyaga és a benne lévő mosószer is 100%-ban lebomló. Mindemellett - ahogy legtöbb termékük is - hypoallergén és teljesen vegán összetételű. 

Lássuk be, ez azért hatékonyság szempontjából nem mindig a legjobb kombináció - ezzel talán nem mondok újat azoknak, akik gyakran mosnak, és próbálkoztak már zöldíteni a háztartásukat a mosás terén, vagy egyszerűen ekcémás valamelyik családtagjuk.

Én mindkét kategóriába beleesek, és volt már néhány rossz tapasztalatom, így különös kíváncsisággal futottam neki a tesztnek, amihez csatlakozott néhány munkatársam is, akik hasonlóan nagyüzemben végzik a mosás művészetét.

Első körben arra voltam kíváncsi, hogy mennyire gyorsan oldódik el a mosószer burkolata, és mennyire tűnik el, vagyis: marad-e belőle egyetlen cafat is, ami esetleg lerakódhat a mosógépben?

A feloldódástesztet követően jöhetett az otthoni bevetés!

Origi Green Go Mosókapszulák termékleírásánál olvasható: jól használható kézi és gépi mosásnál, színes és fehér ruhák tisztításánál egyaránt. Minden kapszula vegán, kizárólag növényi eredetű, foszfátmentes, mosóerejét kókusztenzid adja. 2:1 hatású, vagyis a textíliák öblítő nélkül is finom tapintásúak és illatosak lesznek. Hypoallergén, így érzékeny bőrűeknél és babaruháknál is használható.

Én elsőként fehér ruháknál tettem próbát. Mivel a zoknik között volt edzés utáni salakos koszos, illetve olyan is, ami extra terhelést kapott kerti papucs-vizes föld-fűültetés előkészítése koszkatasztrófa áldozataként, gondolkodás nélkül két kapszulát dobtam a gépbe. A kapszulának alapból átható illata volt, így kipróbáltam, hogy öblítő nélkül mennyire lesznek puhák a ruhák. Ja, és 40 fokon indítottam el ezt a csomagot.

A zoknik végeredményén kimondottam meglepődtem, ugyanis a mosószer teljesen kiszedte a salakot és a földet is az anyagból, újra fehérek lettek a fuszeklik. A ruhák illata is meggyőzött: megtartották a - szerintem - nagyon finom frézia illatot, amit a kapszula eredetileg is árasztott magából. Nekem egyedül a puhaság hiányzott, pedig alapból is bőr- és környezetbarát, nagyon minimál illattal futó öblítőt használok, ami puhaság tekintetében is jóval kevesebbet tud, mint a hagyományos öblítők.

Második nekifutásként kényes, színes ruhákat mostam egy kapszulával 30 fokon. A puhaság érdekében tettem hozzá egy kupaknyi öblítőt, bár kicsit aggódtam az illatvégeredmény miatt. A tisztaság most is rendben volt, és szerencsére nem veszekedett össze a kétfajta illat, nagyon picit lett más, de összességében a kapszula illata uralta a végeredményt.

Összességében nagyon meg voltam elégedve a mosás végeredményével, ráadásul a kapszula sokkal könnyebben használható, mint a flakonos, folyékony mosószer. Mindig kupakkal mérem ugyanis a mennyiséget, és ha éppen sietek, hajlamos vagyok izomból löttyinteni egyet, amitől persze túlfut a kupakon a mosószer és ragad a környék tőle. Bírtam, hogy a kapszulát csak be kell dobni a mosógép dobjába, és mehet is mosás.

További 3 kolléganőm véleménye - akiknek mind más-más volt az elsődleges szempont a mosókapszulák kapcsán - ez volt:

"Egy kapszulával is nagyon szép eredményt értem el. A ruhák szép, tiszták lettek. Kíváncsi voltam arra is, hogy mire megyek öblítő nélkül. (Alapvetően én nagyon sok öblítőt használok, mert szeretem ha jó illata van a ruháknak.) Nos, az eredmény: jó illatú ruhák, és még napok múlva is érezhető a kellemes illat a ruhásszekrényben. Pedig a kihívás adott volt, mert a kisfiam edzős ruháin teszteltem a kapszulát. De minden jól sikerült" - véleményezett Viki.

"Két kapszulával mostam két alkalommal. Nem sok ruhát tettem be a 8 kg-os mosógépbe, hogy jól érezhető legyen a kapszulák hatása. Egyik alkalommal világosabb mosnivalót tettem be, a másik alkalommal sötét ruhákat helyeztem a mosógépbe. A kapszulák szépen mostak, a ruhák színét nem fakította. Az illata nem erős, inkább enyhe, kevésbé édes, virágillatú. A lányom ekcémás, különösen fontos, hogy mivel mosunk, és öblítőt nem használunk. A kapszulákkal kimosott ruhák nem okoztak irritációt a bőrén" - írta Hetti.

"Amire leginkább kíváncsi voltam a kapszula használata során, hogy milyen illata lesz a ruháknak öblítő használata nélkül. Én ugyanis nem szeretem az erős öblítőillatot, a családom többi tagjával ellentétben. Nos, az eredmény kellemes meglepetés volt, mert igazi frissítő tisztaságillatot árasztottak a ruhák (kb. 5 kiló ruhát pakoltam a gépbe egy kapszulához). A megszáradt ruhák tapintása talán egy leheletnyit kevésbé volt lágy, mintha használtam volna öblítőt, viszont nemcsak maradéktalanul tiszták lettek, hanem természetes frissesség is áradt belőlük" - összegezte Orsi.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek