1 évnél régebbi cikk

Az endoszkópos vizsgálatok fontos tudnivalói
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
deliklinika.hu
Az endoszkópos vizsgálatok fontos tudnivalói
·Életmódegészség·Utolsó frissítés: undefined

Az endoszkópos vizsgálatok által átnézhető egy-egy adott szerv belső felszíne, felderíthetők a nyálkahártya kóros rendellenességei. Ugyanakkor lehetőség nyílik a szerv falából mintát is venni egy csipesz segítségével. A diagnosztikai vizsgálatok mellett műtéti beavatkozások is kivitelezhetők endoszkóppal.

Az eljárás részletei

Az endoszkóp segítségével alaposan szemügyre vehetők az adott területek, ezáltal az üreges szervek felülete behatóan tanulmányozható, és felvételek is készíthetők, melyekkel pontosan meghatározhatók a kóros elváltozások. 

Bár a vizsgálatok kicsit kellemetlenek, de ennek mérsékelésére helyi vagy általános érzéstelenítést, és nyugtató készítményeket alkalmaznak. Annak függvényében, hogy a test mely részét vizsgálják, megkülönböztetünk nyelőcső-, tüdő-, gyomor-, vastagbél-, gége-, vagy végbéltükrözést. Kérhető részleges vastagbéltükrözéses eljárás, de akár a húgyhólyag is feltérképezhető az endoszkópos vizsgálatoknak köszönhetően. 

Az endoszkópot egy apró bemetszésen vagy az egyik testnyíláson át vezetik be a vizsgálandó területre. Eközben a szakorvos a képernyőn megfigyeli a kamera által rögzített képet, amely szükség esetén kiegészíthető ultrahangvizsgálattal is. Ezután az orvos kiértékeli a látottakat és – amennyiben történt mintavétel is – összeveti a szövettani eredményekkel.

Felkészülés az endoszkópos vizsgálatra

A vizsgálat sikeressége megköveteli a megfelelő előkészületeket. Nézzük, hogy mire érdemes odafigyelni! 

Amennyiben véralvadásgátlót szed, a tüdőtükrözés időpontja előtt 1 héttel fel kell függeszteni, ennek körülményeire a kezelőorvos pontos javaslatokat tesz. Nagyon fontos, hogy az endoszkópos vizsgálatok éhgyomorral történjenek, vagyis előtte 6 órával nem szabad enni, és inni sem.

Altatás esetén mindenképpen javasolt egy kísérő, aki segít majd a hazautazásban, bódult állapotban ugyanis nem szabad vezetni! A korábbi leleteket, és dokumentációkat célszerű bemutatni a szakorvosnak a vizsgálat előtt. A korszerű diagnosztikai vizsgálatok lehetővé teszik a betegségek felismerését, ugyanakkor egyes műtéti eljárások lebonyolítása is megoldható, mint például az epehólyag eltávolítása. 

Emellett a vastagbéltükrözés során észlelt polipok eltávolítása, belső vérzések megszüntetése, de akár térdízületi eljárások is kivitelezhetők. A CMC Déli Klinika szakemberei készséggel segítenek a szükséges endoszkópos vizsgálatok megtervezésében, lebonyolításában.

Profi szakemberek általi kezelési terv

A klinika precíziós kivizsgálási terve egy több terület szakorvosa által megalkotott kezelési javaslat, amely magába foglalja a speciális diagnosztikai vizsgálatokat is. 

A több szakember együttes közreműködésével pontosabb diagnózis állítható fel, emellett személyre szabottabb a kezelési terv és az utánkövetés. Ez a páciens számára kényelmesebb, aki időt és pénzt is megtakaríthat így.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek