1 évnél régebbi cikk

285 ezer forint volt tavaly a nettó átlagkereset Fejér megyében
·Gazdaságfizetés·Utolsó frissítés: undefined
285 ezer forint volt tavaly a nettó átlagkereset Fejér megyében
·Gazdaságfizetés·Utolsó frissítés: undefined

Átlagosan 20 százalékkal keresnek többet a budapesti alkalmazottak, mint a Fejér megyeiek. Az országos nettó átlagkereset tavaly 292 ezer forint volt.

Budapesten tavaly 360 ezer forint volt a nettó átlagkereset, amivel magasan verte az ország összes többi régióját, írja a Portfolio a KSH Fókuszban a megyék című kiadványa alapján. Az elemzést a teljes munkaidőben alkalmazásban állók, kedvezmények nélküli nettó átlagkeresete alapján állítottak össze.

A dobogó második fokán Győr-Moson-Sopron áll 309 ezer forintos nettó átlagkeresettel, a harmadik helyen pedig Komárom-Esztergom van 298 ezer forinttal.

Fejér megye a negyedik lett a tavalyi összesítésben nettó 285 702 forinttal, ami pár ezer forinttal elmarad a 292 ezer forintos országos átlagkeresettől. Ennél az összegnél többet azonban csak a főváros és Győr-Moson-Sopron dolgozói vihettek haza. A többi régióban nem érte el a megyei átlagkereset az országos átlagot.

A legkevesebb pénzt Szabolcs-Szatmár-Bereg (202 ezer forint) lakói vihetik haza. Ez egyben azt jelenti, hogy az országon belüli különbségek jelentősek: a fővárosban 80 százalékkal keresnek többet az alkalmazottak, mint Szabolcs-Szatmár-Beregben. A Fejér megyei alkalmazottak pedig átlagosan 20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a budapestiek.

A jókora különbségek nem azt jelentik, hogy Budapesten annyival jobban is élnek, mint amennyivel többet keresnek. A fővárosban jellemzően számos esetben az árak is magasabbak például az ingatlanok vagy a szolgáltatások esetében.

Az adatokból kiderül, hogy az iparilag fejlettebb, magasabb egy főre jutó GDP-t termelő régiókban az átlagkereset is nagyobb. Ahol kevés nemzetközi iparvállalat van, magasabb a mezőgazdaság aránya, ott alacsonyabbak a keresetek.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek