1 évnél régebbi cikk

80 éves a Köfém - Felavatták a KOHÁSZ szobrát az évforduló alkalmából
·HírekKöfém·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
80 éves a Köfém - Felavatták a KOHÁSZ szobrát az évforduló alkalmából
·HírekKöfém·Utolsó frissítés: undefined

Szoboravatással zárult a Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves fennállására emlékező sorozat. A KOHÁSZ köztéri szobrát állította fel a Székesfehérvárhoz szervesen kötődő, nagy múltú szervezet a város vezetőivel közösen a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. 

Mostantól egy közel 2,5 méter magas, speciális fémöntés eljárással alumíniumból készült szobor áll a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. A KOHÁSZ szobrot Pintér Balázs szobrászművész tervei alapján készült Nagy Károly műhelyének közreműködésével.
Az élethű ábrázolásra törekedtek: megjelenik a kesztyű, az arcvédő és védősisak.

"Az öntés pillanatában ábrázolja a figurális alkotás a kohászt, a szobrot Jakab János mester öntő olvasztár szakember munkatársuk ihlette"- derül ki az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. közleményéből. a jubileum alkalmából a  kovácsolási, préselési és hengerlési tuskókat, illetve az ipar számos területén használt magas minőségű hengerelt alumínium félkésztermékeket előállító vállalat, magas szaktudású szakemberei előtt tiszteleg a most felavatott szoborral, melyet a városnak adományoztak. 


„A KOHÁSZ szoborral vállalatunk szakembereink előtt tiszteleg, akik 80 éves fennállásunk során
erejükkel, tudásukkal és szakértelmükkel hozzájárultak múltbeli és jelenlegi eredményeinkhez, és
megalapozták jövőnket. Mára már 4 generáció szaktudására építve állítjuk elő termékeinket
Székesfehérváron” - mondta el Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft.
ügyvezetője és HR vezetője.

A hengermű és a város 

A vállalat és Székesfehérvár története rengeteg szállal kapcsolódik egymáshoz. A cég folyamatosan hozzájárul Székesfehérvár, a régió, valamint a magyar alumíniumipar fejlődéséhez. A társadalmi felelősségvállalás jegyében az Arconic Alapítvánnyal közösen a vállalat elkötelezetten támogatja a helyi szervezetek működését. Az adatok alapján az is elmondható, hogy 2021-ben 225 ezer dollárral, míg 2022-ben 250 ezer dollárral segítik a közösség és a város fejlődését.

A szoboravatón a Cser-Palkovics András a város polgármestere elmondta: „Székesfehérvár gazdaságának fontos alappillérét jelenti az a cégcsoport, amely az egykori Köfémből nőtte ki magát. Az elmúlt nyolc évtizedben rengeteg család – akár több generáció – életének volt meghatározó része a vállalat, mint ahogy ma is sokakat foglalkoztatnak. Számos, társadalmi felelősségvállalást célzó programban partnerei a városnak. A helyi közösség nevében is köszönöm az Arconic, valamint minden egykori és mai köfémes kolléga munkáját!” 

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és gyárvezetője arról beszélt, hogy a 8 évtizedes székesfehérvári jelenlét örökségét tovább vivő Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. önálló vállalatként 2020-ban kezdte meg a működését. "Múltunk hagyományait megőrizve azóta is a legmagasabb minőségű termékekkel szolgáljuk ki partnereinket, az autóipar, tehergépjármű alkatrészek, építőipar, háztartási és egyéb ipari eszközök piacain.”

A gyárvezető hozzátette: elkötelezettek abban, hogy a vállalat további hosszú évtizedeken keresztül fenntarthatóan képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit Székesfehérváron. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. 

80 éve Fehérváron

Az ünnepi eseménysorozatok részeként korábban a szoboravatás előtt 80 fát ültettek el a vállalat munkatársai az Arconic sétányon. Megszervezték az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatát, ami az alumíniumipar fejlődését és működését mutatta be. Emellett 4 generáció munkavállalóinak személyes emléktárgyaiból nyílt kiállítás a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban. Készült egy termelési kisfilm , így a szélesebb közönség is bepillantást nyerhetett az alumíniumgyártás folyamatába. A vállalat az eseménysorozat keretében a volt Köfém utódvállalatával közösen egy játszóteret is átad a városnak még ebben az évben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek