1 évnél régebbi cikk

Búcsúzik az mp3 lejátszók anyja, az Apple iPod
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay
Búcsúzik az mp3 lejátszók anyja, az Apple iPod

Az mp3 lejátszók kora leáldozóban van. A megjelenésük óta eltelt 21 év alatt a világ olyan sokat fejlődött, hogy közben ezek, mint minden digitális lejátszók ősanyjai egyszerűen kimentek a divatból.

Az Apple 2001-ben megjelent iPod mp3 zenelejátszója legalább olyan korszakalkotó termék lett, mint elődje, az 1979-ben debütáló Sony Walkman kazettás zenelejátszója. Sorsukban közös, hogy haláluk oka a technológia fejlődésében keresendő.

Ha a kronológiát vesszük alapul, akkor a Walkmant sorrendben a Discman követte, bár utóbbi népszerűsége közelében sem járt elődjének. Majd pedig a sokáig együtt élő kazettás és lemezes hordozható lejátszókat a digitális világ fájlformátuma, az mp3 taszította a szakadékba. Ez volt a 2001-es év.

Az azóta eltelt 21 évben az Apple új korszakot teremtett a hordozható digitális lejátszók világában. Idehaza a kezdetek kezdetén még nem is igen tudtuk, hogy mi is az az iPod. Ennek nyilván oka volt magas ára és az, hogy nehezen lehetett hozzájutni. Azonban, ahogy a világ fejlődött és jelentek meg a konkurensek, úgy tágult az mp3 formátum népszerűsége is. A 2000-es évek végén már az elektronika világában ismert nagy márkák (Philips, Sony, SanDisk, Creative) is a digitális lejátszókat gyártották.

Azonban a széleskörű népszerűség és az egyre olcsóbbá és szinte tucattermékké váló mp3 lejátszók sem tudták garantálni piaci népszerűségüket. A digitális és online világ olyan kihívások elé állította az mp3 lejátszókat, melyre igazából senki sem gondolt hosszú éveken keresztül.

A zene örök

Nyilván a fentieket elemezve jutott odáig az Apple is, hogy pár hete bejelentette: 21 év folyamatos gyártás és többszöri modellfrissítés után 2022-ben befejezi az iPod-ok gyártását. Ezzel lezárul egy korszak, melynek trónkövetelői már több éve várják a trónfosztás pillanatát. 

De a zene örök, így az mp3 formátum az elmúlt évek alatt szépen csendben átköltözött az online világba. A streamelés lassan olyan alap, mint 15 éve az mp3 formátum volt. Nyilván ehhez nagyban hozzájárult az okostelefonok, valamint az internet sebességének és technológiájának fejlődése. 

Az interneten keresztül, online hallgatott zenék élharcosai már évek óta jelen vannak, előfizetői táboruk pedig töretlenül növekszik. Az Apple bejelentése után nyilván a konkurencia még lát némi piaci rést majd a régimódi lejátszókban. Nagy valószínűséggel mi felhasználók leszünk azok, akik azt a bizonyos utolsó szeget is beütjük a klasszikus mp3 lejátszók koporsójába, majd pedig előfizetünk a Spotify, az Apple Music, a Deezer vagy éppen valamelyik konkurens szolgáltatásra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek