5 likőr recept házilag, ami kiváló karácsonyi ajándék lehet szeretteinknek5 likőr recept házilag, ami kiváló karácsonyi ajándék lehet szeretteinknek
Tojáslikőr
(Fotó: aprosef.hu)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 5 csomag vaníliás cukor, 2.5 dl vodka, 6 dl tehéntej
Elkészítés: A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, tejet felforraljuk, majd lehűtjük. A tojásos keverékhez apránként hozzáadjuk a lehűtött tejet és az alkoholt, elkeverjük, majd négy hétig hűtőben tároljuk, kétnaponta összerázzuk.
Bailey's
(Fotó: egeszsegtukor.hu)
Hozzávalók: 3 dl tejszín. 3 dl whiskey, 2 dl főzött kávé, 1 tubus sűrített tej, 5 dkg csokoládé, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Olvasszuk fel a csokoládét gőz felett, a tűzről levéve adjuk hozzá a 2 dl kávét,a sűrített tejet, és a whiskeyt, majd keverjük össze. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejszínhez, hűtőbe tesszük és 5-6 napig hagyjuk állni.
Csokoládélikőr
(Fotó: mindmegette.hu)
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 3 dl víz, 20 dkg csokoládé, 2 dl tejszín, 3 dl vodka
Elkészítés: Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, ezután a cukorsziruphoz öntjük és alaposan összekeverjük. Utolsó lépésként a vodkát is hozzáadjuk, elkeverjük. 5-6 napig érleljük a hűtőben, majd üvegekbe adagoljuk és 1-2 hétig állni hagyjuk, ez idő alatt néha összerázzuk
Kókuszlikőr
(Fotó: Flickr.com)
Hozzávalók: 1 liter tej, 3 dl tejszín, 10 dkg kókuszreszelék, 50 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, kókuszaroma ízlés szerint, 3 dl vodka
Elkészítés: A tejet felforraljuk a tejszínnel, és beleszórjuk a kókuszreszeléket. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett egy órán át főzzük. A tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután jöhet bele a kókuszaroma ízlés szerint, végül a vodka. Összekeverjük, langyosra hűtjük majd üvegekbe töltjük, egy napig hűtőben pihentetjük, ezután fogyaszthatjuk is.
Citromlikőr (Limoncello)
(Fotó:sorrentoinfo.com)
Hozzávalók: 10 db citrom, 5 dl vodka, 35 dkg kristálycukor, 3,5 dl víz
Elkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. Zöldséghámozóval meghámozzuk úgy, hogy csak a sárga héjat szedjük le a fehér kesernyés kéreg a citromon maradjon. Üvegedénybe tesszük a lehámozott részt, ráöntjük az alkoholt, fóliával lezárjuk, és egy hétig állni hagyjuk. Egy hét után egy gézzel borított szűrőn átszűrjük. A cukrot és a vizet felforraljuk, forrás után még öt percig főzzük, majd lehűtjük. A kihűlt szirupot az előzőleg leszűrt vodkához önjük, majd letakarjuk fóliával és egy hétig pihentetjük. Ezután üvegekbe adagoljuk, néhány napig még pihentetjük.