4 évnél régebbi cikk

Már javában tart a lekvárfőzés Székesfehérváron is
Már javában tart a lekvárfőzés Székesfehérváron is

Már egy ideje Fehérváron is beindult a sárgabarackszezon, ennek köszönhetően sokaknál a lekvárfőzés vette át a szabad percekben a főszerepet. Ehhez gyűjtöttünk néhány házi praktikát.

Szinte lehúzza a faágakat az ízes termés, szép, édes gyümölcsök gyülekeznek a Fehérvár közeli barackkertészetekben. Van, aki szívesebben fogyasztja magában, de ha a nyár ízeit későbbre tartogatnánk, akkor a legegyszerűbben isteni baracklekvárral zárhatjuk üvegekbe.

A cukortól ragacsos lekvár manapság már nem divat, a cél az egészség és persze a higiénia - ez elengedhetetlen a lekvárok és jamek készítésekor: "Mint praktika, tényleg alkalmazható, hogy a mosogatógépben gyors kilencven fokossal átmossuk az üveget, majd utána egyből meleg vízbe állítjuk, így nem pattan el. Fontos, hogy lekvár készítésekor minden eszköz tiszta legyen" - tudtuk meg Keresztury Lászlónétól, az Egészségfejlesztési Iroda vezetőjétől.

A lekvárbefőzés minden konyhában másképp történik, egyes helyeken például diót is raknak bele: "Amikor édesanyámmal főztük otthon, akkor maggal együtt megfőzték a szilvát, megszűrték, majd úgy, hogy nem tettek bele semmit, még másnap is főzték azt a levet. Aztán törtek száraz diót, majd amikor elkészült a lekvár, azt is belekeverték" - mesélte Csuba Magda.

A lekvár szinte minden háztartásban kedvelt finomság: legyen szó barackról, szilváról vagy éppen eperről. Hiszen a gyümölcskavalkád nemcsak kenyérrel, de fánkhoz vagy süteményhez is kiváló feltét lehet az asztalnál.

A lekvárfőzésről a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek